Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kayıt Dışıyla Mücadele (23.06.08) PDF Yazdır e-Posta
23 Haziran 2008

Sosyal Güvenlik Kontrol Memurlarının Ekim 2005-Aralık 2007 Tarihleri arasında yaptıkları denetimler sonucu yaklaşık 60 bin kişi kayıt altına alındı, Denetimlerde 16 Bin Tescilsiz İş yerinin tescili sağlandı, 70 milyon YTL prim ve İdari Para Cezası Tahakkuk ettirildi, özellikle İstanbul, Ankara, Mersin, Adana ve Diyarbakır’ da 400 Sahte iş yerinde 7 bin 859 kişinin sahte bildirimde bulunduğu belirlendi.

Sosyal güvenlik kontrol memurlarının Ekim 2005-Aralık 2007 tarihleri arasında yaptıkları denetimler sonucu yaklaşık 60 bin kişi kayıt altına alındı. Denetimlerde 16 bin tescilsiz iş yerinin tescili sağlandı, 70 milyon YTL prim ve idari para cezası tahakkuk ettirildi. Özellikle İstanbul, Ankara, Mersin, Adana ve Diyarbakır'da 400 sahte iş yerinde 7 bin 859 kişinin sahte bildirimde bulunduğu belirlendi.

Sosyal Güvenlik Kontrol Memurları Derneği, Sosyal Güvenlik Kurumunda, sosyal güvenlik mevzuatının uygulanmasına ilişkin tespit, denetim ve tarama yapan kontrol memurlarının denetim faaliyetlerinin sonuçları ile kadro ve özlük haklarına ilişkin bir rapor hazırladı.

Raporda, 1998 yılından itibaren sigortasız işçi çalıştırıldığına ilişkin dilekçelerin güncelliğinin yitirilmeden değerlendirilmesi, sigorta müdürlüklerinde biriken işlerin kısa sürede bitirilmesi amacıyla istemde bulunan ünitelerde kontrol memuru çalıştırılmasının uygun görülerek sosyal güvenlik kontrol memurlarının denetim mekanizmasına dahil edildiği ifade edildi.

Sosyal güvenlik kontrol memurlarının en temel görevinin kayıt dışı istihdamla mücadele olduğu vurgulanan raporda, kontrol memurlarının bu konuda önemli bir görev üstlendikleri vurgulandı.

Rapora göre, sosyal güvenlik kontrol memurlarının Ekim 2005-Aralık 2007 tarihleri arasındaki 2 yılı aşkın sürede yaptıkları fiili denetimler sonunda yaklaşık 60 bin kişi kayıt altına alındı. Bu dönemde 16 bin tescilsiz iş yerinin tescili sağlandı, 70 milyon YTL prim ve idari para cezası tahakkuk ettirildi.

Sahte iş yerleri ile ilgili çalışmalarda özellikle İstanbul, Ankara, Mersin, Adana ve Diyarbakır da 400 sahte iş yerinde, 7 bin 859 kişinin sahte bildirimde bulunduğu tespit edildi. Denetimlerle 1 milyon 26 bin 361 gün hizmet iptali sağlanarak, kurumun sadece prim bazında yaklaşık 10 milyon YTL zarara uğratılması engellendi.
    
         
DENETİMİN GEREKLİLİĞİ
    
         Türkiye'deki kayıt dışı istihdam nedeniyle devletin yıllık kaybının milyar dolarlara çıktığı bir ortamda, sosyal güvenlik kontrol memurlarının toplam sayısının 443 olduğuna işaret edilen raporda, şunlar kaydedildi:

''TÜİK verilerine göre 11 milyon 621 bin kişinin herhangi bir sosyal güvenliğe sahip olmaması, kayıt dışı istihdamla mücadelede denetimin ne denli gerekli olduğunu göstermektedir. Bu nedenle sosyal güvenlikteki yeni yapılandırmanın içerisinde kontrol memurlarının denetim yetkisine haiz olduğu göz önünde bulundurularak kadro ve özlük haklarında düzenleme yapılması, denetimi daha etkin ve verimli kılacaktır. Özellikle memur kadrosu ile denetim yapmanın sıkıntıları sürekli yaşanmaktadırlar. Çünkü kontrol memurları her ne kadar durum tespiti, fiili denetim ve kayıt inceleme yetkisine sahip olsa da işveren nezdinde yazar kasa memuru olarak algılanmakta ve denetimi etkinsiz ve işlevsiz hale getirebilmektedir.''

Denetimin ''memur'' unvanı ile yaptırılmasının, özlük haklarda düzenlemeye gidilmemesinin kontrol memurlarının motivasyonunu olumsuz etkilediği belirtilen raporda, diğer kurumlarda kontrol memurları ile aynı görevi yapan kadroların denetmenlik veya kontrolörlük şeklinde düzenlendiğine dikkat çekildi.

Raporda, denetmenliğin gereklerini yerine getiren ve mesleğin niteliklerine haiz olduğu belirtilen sosyal güvenlik kontrol memurlarının ''denetmen'' statüsünde değerlendirilmesi talep edildi.