Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ölüm aylığı alabilir miyim? PDF Yazdır e-Posta
17 Nisan 2016

Image

Okurlarımızdan Resul Bey gönderdiği e-postada ölüm aylığı ile ilgili şöyle bir soru sormuş.

“Mehmet Bey, iki hafta önce babamız vefat etti. Kendisi inşaat işçisi olarak çalışıyordu. Biz üç kardeşiz. Annem de sağ ve bir geliri yok. SGK’dan aylık alabilir miyiz?”

Resul Bey, ölüm halinde SGK’dan ölüm aylığı alınması için bazı şartlar var. Şayet ölen işçi en az 5 yıldan beri sigortalı ve toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmişse ölüm aylığına hak kazanılıyor.

Peki, ölüm aylığı kimlere bağlanıyor?

Ölüm tarihinde sigortalı ile yasal evlilik bağlantısı bulunan eşe,

Çalışmayan ve kendi çalışması nedeniyle SGK’dan gelir/aylık almayan 18 yaşından küçük erkek çocuklara (eğer üniversite okuyorsa yaş sınırı 25’e çıkıyor)

Çalışmayan, kendi çalışması nedeniyle SGK’dan gelir/aylık almayan ve evli olmayan kız çocuklarına (evlenme halinde aylık kesilir)

Şayet artan hisse olursa anne ve babaya 

İNŞAAT İŞÇİSİ ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ ALAMAZ

Okurlarımızdan Arif Bey gönderdiği e-postasında babası ile ilgili bir soru sormuş. Babasının, bir şahsın kendisi için yaptığı müstakil iki katlı ev inşaatında işçi olarak çalıştığını, asgari ücret aldığını, ancak inşaat sahibi tarafından babasına asgari geçim indirimi ödenmediğini söylüyor ve bu haklarının olup olmadığını soruyor.

Arif Bey, öncelikle belirtelim ki babanız gibi özel bina inşaatlarında çalışanlar için vergilendirme açısından bazı özel durumlar var. Bu işçilerin vergileri işverenleri tarafından ödenmiyor. Bu işçiler vergi karnesi alarak vergilerini kendileri ödüyor. Bunun yanı sıra asgari geçim indiriminden de faydalanamıyorlar.

Başka kimler alamıyor?

Aslında asgari geçim indiriminden faydalanamayan özel bina inşaatı işçilerinden başka çalışanlar da var. Örneğin;

Kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbabı yanında çalışanlar

Özel hizmetlerde çalışan şoförler;

Gayrimenkul sermaye iradı sahibi yanında çalışanlar;

Dar mükellefiyet kapsamında ücret geliri elde edenler (İkametgâhı Türkiye’de olmayan ve bir takvim yılında 6 aydan az süre ile Türkiye’de ikamet edenler) 

STAJ BAŞLANGICI EMEKLİLİKTE SAYILMAZ

Soru: Ben ticaret lisesi mezunuyum. 1988 yılında mezun oldum. 1987-1988 yılında bankada staj gördüm. Torba yasada çıkan bir kanunla staja ilk giriş tarihimizi sigorta başlangıcı kabul edecekleri söylendi. Bende SGK sitesine girdim, işe giriş tarihi olarak 1987 gösteriyor. Bu tarih sigorta başlangıcı olarak kabul ediliyor mu? Yoksa sadece staja başlangıç tarihi mi? (Firdevs K.)

Cevap: Firdevs Hanım, meslek lisesi stajı esnasında sadece iş kazası ve meslek hastalıkları için adınıza prim yatırılıyor. Yani emeklilik için gerekli olan uzun vadeli sigorta primleri staj döneminde yatırılmıyor. Dolayısıyla staj girişiniz sigorta başlangıcı olarak sayılmadığı gibi stajda geçen süreler de emeklilikte dikkate alınmıyor. Bununla birlikte şayet staj başlangıcınız 1986 yılından önce olsaydı staj başlangıcınız aynı zamanda sigorta başlangıcı olarak sayılabilecekti.

BUNU BİLİYOR MUSUNUZ?

Ölüm aylığı kesilince evlenme ödeneği alınır.

Evlenmeleri nedeniyle, ölüm aylığı veya ölüm geliri kesilmesi gereken kız çocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde peşin olarak evlenme ödeneği veriliyor.

Evlenme ödeneği, kız çocuğun almakta olduğu aylık veya gelirlerin iki yıllık tutarında ve bir defaya mahsus olarak ödeniyor. Örneğin aylık 300 TL ölüm aylığı alan bir kız çocuğu evlenmesi halinde bu aylık kesiliyor ve talep etmesi halinde aylığının iki yıllık tutarı yani 7200 TL kendisine peşin olarak evlenme ödeneği adı altında ödeniyor. Mehmet Doğan

 

http://www.meydangazetesi.com.tr/olum-ayligi-alabilir-miyim-makale,3140.html

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.