Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye, kaçak akaryakıt için özel tim kuruyor (24.06.08) PDF Yazdır e-Posta
24 Haziran 2008

Üç ay önce 750 kişi ile yapılan akaryakıt denetimlerinde daha önce kullanılan bazı depoların boş çıkması 'köstebek' şüphesine yol açınca, Maliye harekete geçti.

 

Bakanlığın koordinatörlüğünde başlatılan akaryakıt operasyonunun bundan sonraki aşaması özel bir ekip tarafından yürütülecek. Buna göre herhangi bir bilgi sızmasının önüne geçmek amacıyla depolara ani baskınlar gerçekleştirilecek. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın onayının ardından Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK) ile protokol yapılacak. Operasyona 750 kişilik 'akaryakıt denetim timi' ile çıkılmasının bazı olumsuzlukları da beraberinde getirdiğine dikkat çeken üst düzey bir yetkili, "Daha önce kullanılan bazı depolarda yakıt olmaması bizde 'acaba köstebek mi var?' şüphesi oluşturdu. Sadece bir firmanın 20 tankından 8'inde hiç yakıt bulamadık. Bunun üzerine ani baskınlar yapacak özel bir ekip kurmaya karar verdik." dedi. Alınan bilgilere göre, iki yıl önce yapılan denetimlerin verilerinden yola çıkılarak baskınlarda kaçak akaryakıt ihtimali yüksek olan depolara ağırlık verilecek. Depolarda gerçekleştirilen fiili envanter çalışmasında, ürün sayımı yapılıyor, analiz için numune alınıyor. Ayrıca depolarda ayrı bölme olup olmadığına ve depolar arasında kaçak akaryakıt bulunup bulunmadığına bakılıyor. Akaryakıt sektörüne yönelik operasyonda denetlenen firmalar arasında Lukoil, Petrol Ofisi, Opet, Total, Shell, BP, Petline, Akpet, Bölünmez Petrolcülük, Shell-Turcas gibi Türkiye'nin önde gelen dağıtım şirketlerinin yanı sıra Tüpraş ve Petkim de yer alıyor. Denetim yapılan depolar arasında Park Denizcilik ve Hopa Liman İşletmeleri AŞ'nin deposu da bulunuyor. Gelirler kontrolörlerinin koordinatörlüğünde EPDK, Gümrük Müsteşarlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan oluşan ekip, mart ayı sonunda 'fiili envanter' denetimi yaptı. 23 ilde 90 depoda başlayan denetimler iki gün içerisinde tamamlandı. İki yıl önce Enerji Üst Kurulu, akaryakıt dağıtım şirketlerine toplam 1 milyar 666 milyon YTL para cezası kesmişti.

 

Kayıt dışı akaryakıt vanası aranıyor

 

Akaryakıt dağıtım sektörüne yönelik üç ay önce başlayan denetimlerde birçok deponun boş çıkması, akaryakıt şirketlerinin operasyondan haberdar olduğu şeklinde yorumlanıyor. Sonrasında böyle bir durumun olup olmadığına ilişkin inceleme başlatıldı. Marker kontrolünün de yapıldığı denetimler sırasında işletmelerin depolama lisansında yer alanların dışında akaryakıt tankına sahip olup olmadıkları da araştırılıyor. Depolarda ayrı bölme olup olmadığı, depolar arasında kayıt dışı akaryakıt ikmaline işaret edecek tesisat, vana gibi ekipmanların bulunup bulunmadığı kontrol ediliyor. Fiili envanter çalışması, Adana, Ankara, Antalya, Artvin, Bartın, Batman, Bursa, Çanakkale, Denizli, Gaziantep, Giresun, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırıkkale, Kocaeli, Mardin, Mersin, Muğla, Samsun, Şırnak, Tekirdağ ve Trabzon illerinde, akaryakıt depolama lisansına sahip 100'e yakın depoda yürütülüyor.

 

Spekülatörler petrol zirvesini takmadı

 

140 dolara tırmanan akaryakıt fiyatlarına çözüm bulmak için önceki gün Suudi Arabistan'ın başkenti Cidde'de gerçekleştirilen zirveye rağmen fiyatlardaki artış sürdü. Dünyanın en büyük petrol üreticisi ülkeler ile tüketiciler ve uluslararası şirketlerin bir araya geldiği toplantıda en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın üretimi artırma taahhüdü, fiyatların yükselmesine engel olamadı. İsrail ile İran arasındaki gerginliğin artması sebebiyle, ABD ham petrolünün ağustos ayı varil teslim fiyatı 137,41 dolara, Brent türü Kuzey Denizi ham petrolün varil fiyatı da 137,05 dolara çıktı. Nijerya'da petrol arzıyla ilgili yaşanan sorunlar da fiyatların gerilemesini engelliyor. Bu arada Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Dönem Başkanı Şekip Halil, petrol fiyatlarının varil başına 200 dolar seviyesine hızla çıkacağını sanmadığını bildirdi. Cezayir Enerji ve Maden Bakanı da olan Halil, Cezayir devlet radyosu ile yaptığı söyleşide, petrol fiyatlarının jeopolitik kaygılar, doların durumu ve Avrupa Merkez Bankası'nın politikaları sebebiyle yıl sonuna kadar yüksek kalacağını söyledi. Arz ve talebin dengeli, stokların yeterli olduğunu belirten Halil, temel bir problem olmadığını savundu.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=705879