Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşçi istirahat raporunu nasıl almalı? PDF Yazdır e-Posta
20 Nisan 2016

Image

Okurlarımızdan Fatih Bey gönderdiği e-postasında üç yıldır bir özel okulda büro personeli olarak çalıştığını ve son zamanlarda yönetim ile sıkıntıları olduğunu, ayrıca böbrekleri ile ilgili bir rahatsızlığı bulunduğunu ve istirahat raporu alması gerektiğini belirtiyor, yönetimle sorun yaşamaması için raporu nasıl alması gerektiğini soruyor.

 

Tek hekimde rapor süresi 10 gün

İşçiler tarafından alınan istirahat raporlarında dikkat edilmesi gereken iki nokta var. Birincisi raporun nereden alındığı, ikincisi ise raporda belirtilen istirahatin süresi.

Öncelikle belirtelim ki istirahat raporlarının SGK ile sözleşmeli ya da sözleşmesiz sağlık hizmet sunucularında Sağlık Bakanlığı’nca yetkilendirilen hekimlerce düzenlenmesi şart.

Ayakta tedavilerde işçiye tek hekim raporu ile bir defada en çok 10 gün istirahat verilebiliyor. Peki, bu 10 gün sonunda halen iyileşmezseniz ne olacak? Bu durumda 10 gün sonrasında kontrol muayenesi raporda belirtilmiş ise istirahat süresi 10 gün daha uzatılabiliyor. Yani tek hekim tarafından toplamda 20 güne kadar rapor verilmesi mümkün.

Burada hemen belirtmekte fayda var ki işyeri hekimleri tarafından verilen raporlar bu kapsamda bulunmuyor. İşyeri hekimleri bir kerede en fazla 2 gün istirahat verebiliyor.

 

Uzun hastalıkta kurul raporu gerekli

Şayet hastalığınız 20 günden fazla dinlenmeyi gerektiriyorsa tek hekimden rapor almanız mümkün değil. 20 günü aşan istirahat raporları sağlık kurulunca veriliyor. Ancak sağlık kurulunun ilk vereceği istirahat süresi işçinin tedavi altına alındığı tarihten başlamak üzere 6 ayı geçemiyor.

Tedaviye devam edilmesi hâlinde malullük hâlinin önlenebileceği veya önemli oranda azaltılabileceği sağlık kurulu raporu ile tespit edilirse bu 6 aylık süre uzatılabiliyor.

İstirahat halinde rapor parası alırsınız

Hastalık nedeniyle istirahat raporu almanız halinde SGK’dan geçici işgöremezlik ödeneği, yani rapor parası almanız mümkün. Ancak bunun bazı şartları var. Rapor parası, istirahatin 3. gününden başlamak üzere veriliyor. Yani ilk iki gün rapor parası alınamıyor. Ancak iş kazası ve meslek hastalığı hallerinde istirahatin ilk gününden itibaren rapor parası alınabiliyor. İstirahatin başladığı tarihte sigortalılık niteliği devam etmeli.

İstirahatin başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün SGK’ya prim ödenmiş olmalı.

Dikkat…  İşinizden olmayın

Hastalanmanız halinde almış olduğunuz raporlardaki sürelere uymanız çok önemli. Şayet raporda belirtilen sürelere uymaz ve işinize devam etmezseniz işveren tarafından iş sözleşmeniz feshedilebilir.

Nitekim işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki işgünü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi halinde kıdem tazminatı bile ödenmeden işten çıkartılması söz konusu. Mehmet Bulut

 

http://www.meydangazetesi.com.tr/isci-istirahat-raporunu-nasil-almali-makale,3164.html

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.