Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sporcudan yüzde 5, hurdacıdan yüzde 2 vergi alınacak (24.06.08) PDF Yazdır e-Posta
24 Haziran 2008

1 Temmuz'dan itibaren sporculara yapılan ücret ödemeleri ve diğer ödemelerden, lig usulüne tabi olanlarda yüzde 5-15 arasında, tabi olmayanlarda ise yüzde 5 vergi tevkifatı yapılırken, hurda toplayıp satanlardan "esnaf muaflığı" kapsamında yüzde 2 oranında tevkifata devam edilecek.

Maliye Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği ile Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan son değişikliklerin uygulamasına açıklık getirildi.


SPORCULARA YAPILAN ÖDEMELERE YÜZDE 5-15 TEVKİFAT

Yapılan yeni düzenlemede, sporculara yapılan ödemelerden daha önce yüzde 15 oranında yapılan vergi tevkifatının, 1 Temmuz'dan itibaren on yıl boyunca yüzde 5-15 arasında değişen oranlarda yapılması hükme bağlandı. Buna göre 31 Aralık 2017'ye kadar sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelere; lig usulüne tabi spor en üst ligdekiler için yüzde 15, en üst altı ligdekiler için yüzde 10 ve diğer liglerdekiler için yüzde 5 vergi tevkifatı uygulanacak.

Lig usulüne tabi olmayan spor dallarındaki sporculara yapılan ödemeler ile milli sporculara uluslar arası yarışmalara katılmaları karşılığında yapılan ödemelerden de vergi kesilecek.

Bu ödemeler nihai vergileme niteliğinde olduğundan ayrıca tevkifat yapılmayacak ve ücret gelirini elde edenler tarafından bu gelirleri için yıllık beyanname verilmeyecek, diğer gelirleri için beyanname verilmesi halinde de bu gelirler beyannameye dahil edilmeyecek.

Sporcu ücretlerinin, nakit ödeme yerine ayni olarak verilmesi durumunda da verildiği gün ve yerdeki ortalama perakende fiyatlarına göre, konut tedariki ve diğer yollarla sağlanan menfaatler ise konutun emsal kirasına veya emsal bedeline göre belirlenerek vergi tevkifatına gidilecek.

Gelir Vergisi Kanunu uyarınca, sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerin yüzde 15 oranında tevkifat yapılarak vergilendirilmesine ilişkin geçici madde hükmünün uygulama süresi 31 Aralık 2007'de sona ermişti. Sporcu ödemelerine ilişkin yeni düzenleme 1 Temmuz 2008'den itibaren geçerli olacak. Bu tarihe sporculara yapılan ücret ödemelerinde ise 31 Aralık 2007 tarihinde yürürlükte olan hükümler uygulanacak. Buna göre, 1 Ocak 2008'den 1 Temmuz 2008'e kadar sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemeler, yüzde 15 oranında tevkifat yapılarak vergilendirilecek.


HURDA TOPLAYANLAR YÜZDE 2 VERGİ ÖDEYECEK

Gelir Vergisi Kanununa eklenen hüküm uyarınca, hurda metal, hurda plastik, hurda naylon, atık kağıt, hurda cam ile atık şişeleri ve benzerlerini geçimini sağlamak üzere bir işyeri açmaksızın kendi nam ve hesabına münhasıran kapı kapı dolaşarak toplayan veya satın alan kişiler "esnaf muaflığı"ndan yararlanacak. Söz konusu işlerin devamlı olarak yapılması ya da motorlu araç kullanılarak faaliyette bulunulması muafiyetten yararlanmaya engel oluşturmayacak.

Ancak söz konusu mükelleflerden; ticari işletmelere ait atıkları rutin biçimde veya belli aralıklarla satın alanlar ya da anlaşma yaparak toplayıp satan kişiler, Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapanlar esnaf muaflığından yararlanamayacak.

"Esnaf muaflığı"ndan yararlananlardan hurda mal alımlarında halen uygulanmakta olan yüzde 2 oranındaki vergi tevkifatına devam edilecek.

UÇUŞ VE DALIŞ HİZMETLERİ İSTİSNASI

Kanuni veya iş merkezi Türkiye'de bulunan kurumlarda uçuş için görevlendirilen, hava aracının sevk ve idaresiyle görevli pilotlar ile uçuş sırasında uçak içinde hizmet veren yetkili sivil havacılık otoritesince sertifikalandırılmış personele; fiilen uçuş hizmeti, deniz altına dalış yapanlara fiilen dalış hizmetleri dolayısıyla yapılan aynı nitelikteki ödemeler, 6 Haziran'dan itibaren gelir vergisinden muaf olacak.

Bu muafiyetten yararlanabilmek için, ödemeyi yapanın Türk Hava Kurumu ya da yasal veya iş merkezi Türkiye'de bulunan müesseselerden olması, ödeme yapılanın uçuş amacıyla görevlendirilen, hava aracının sevk ve idaresiyle görevli pilotlar ile uçuş esnasında uçak içinde hizmet veren yetkili sivil havacılık otoritesince sertifikalandırılmış personel olması, ödemenin, uçuş ve dalış gibi hizmetler dolayısıyla fiilen gerçekleştirilen uçuş ve dalış süreleri ile sınırlı bulunması koşulları aranacak.

GELİR VERGİSİ STOPAJI TEŞVİKİ


Gelir vergisi stopajı teşviki uygulanan ücretlerin vergilendirilmesinde, öncelikle asgari geçim indirimi dikkate alınacak. Asgari geçim indirimi tutarı, yapılan düzenleme uyarınca ücret üzerinden hesaplanan gelir vergisinden öncelikle mahsup edilecek. Asgari geçim indirimi mahsubu yapıldıktan sonra kalan gelir vergisi tutarı işveren tarafından terkin edilecek tutar olacak.

Ancak, terkin edilecek tutar, 5084 sayılı yasa uyarınca asgari ücret üzerinden hesaplanan gelir vergisi tutarından fazla olamayacağından asgari ücret üzerinden hesaplanan tutardan asgari geçim indiriminin mahsup edilmesi sonucu kalan tutar terkine konu edilecek.

İSTANBUL KÜLTÜR BAŞKENTİ BAĞIŞLARINA MUAFİYET

Kasım ayında çıkarılan "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hakkında Kanun"da, bu amaçla kurulan Ajansa yapılacak her türlü nakdi ve ayni bağış ve yardımlar ile sponsorluk harcamalarının tamamının; gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden, kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek koşuluyla kurum kazancından indirilmesi hükme bağlanmıştı.

1 Ocak 2008 tarihinden itibaren, İstanbul'un 2010 yılı Avrupa kültür başkenti olarak hazırlamasına yönelik yapılacak proje ve etkinliklere destek sağlamak amacıyla her türlü ayni ya da nakdi bağış ve yardımlarla sponsorluk harcamalarının tamamı, yıllık gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden indirim konusu yapılabilecek.

http://www.sabah.com.tr/haber,AAC7F8BEE823407A8CF2E33FA2811D28.html