Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Süt izni toplu olarak kullanabilir mi? PDF Yazdır e-Posta
30 Nisan 2016

Image

Doğum sonrasında kadın sigortalılara sağlanan en önemli haklardan birisi süt izni. Peki anneler istemeleri halinde süt iznini toplu olarak kullanabilirler mi?

Okurlarımızdan Canan Hanım gönderdiği e-postasında, 2016 Mart ayında doğum yaptığını ve doğum izninin bitmek üzere olduğunu, doğum izni bittikten sonra tekrar çalışmaya başlayacağını söylüyor ve süt iznini kullanmak istemesi halinde hergün ayrı ayrı değil de toplu olarak kullanıp kullanamayacağını ve süt parasını nasıl alacağını soruyor.

 

Süt İzni Günde Bir Buçuk Saat

Canan Hanım, kadın işçilere 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilmesi gerekiyor. İşverenin bu izni vermeme gibi bir inisiyatifi yok. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirleyebiliyor. Ayrıca bu süre günlük çalışma süresinden sayılıyor.

Çocuğun bulunduğu yerin işyerine uzak olması durumunda anne süt iznini kullanma hakkını işin bitiminde işyerinden bir buçuk saat önce ayrılarak veya öğle arası dinlenmesi ile birleştirerek kullanabiliyor.

 

Toplu İzin Mümkün mü?

Süt izni, İş Kanunu’nda açıkça belirtildiği üzere her gün için bir buçuk saat şeklinde kullandırılıyor. Dolayısıyla işvereniniz eğer bu şekilde kullanmanızı isterse buna uymak zorundasınız. Yani süt iznini toplu olarak kullanmak gibi yasal bir hakkınız bulunmuyor.

Ancak işvereninizden süt izninizi toplu olarak kullanmayı talep eder ve işvereniniz de bu talebi kabul ederse toplu olarak izin kullanmanız da mümkün. Kısacası buradaki inisiyatif tamamen işverene ait. Eğer işveren kabul etmezse mecburen günde bir buçuk saat şeklinde süt izni kullanmanız gerekiyor.

 

Süt Parası 122 TL

Canan Hanım ayrıca süt parasını nasıl alacağını da sormuş. Bir işçinin süt parası, yasal ismiyle emzirme ödeneği alınabilmesi için, doğumdan önceki bir yıl içinde SGK’ya en az 120 gün prim bildirilmiş olması gerekiyor.

Prim şartının sağlanması halinde işçi anne emzirme ödeneği alabiliyor. 2016 yılı için ödenen emzirme ödeneği tutarı 122 TL.

Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılara Kimlik Paylaşım Sistemi üzerinden doğan çocuğa ilişkin bilgiler tespit edilerek, herhangi bir talep şartı aranmaksızın emzirme ödeneği ödeniyor.

TAZMİNAT HAKKIM VAR MI?

Soru: Mehmet Bey, benim ticaret lisesindeki stajım 14 Eylül 1998 tarihinde başladı. Sigortalı olarak Şubat – 2002’de işe başladım ve şu an 3680 günüm var. Kendi isteğim ile ayrılmam halinde tazminat hakkım var mı? Staj tarihi  işe giriş ve emeklilikten sayılıyor mu? (Mustafa Ç.)

Cevap: Mustafa Bey her iki sorunuzun cevabı da ne yazık ki olumsuz. Kendi isteğinizle yani istifa ile işten ayrılmanız halinde kıdem tazminatı almanız mümkün değil. Ayrıca stajda geçen süreleriniz emeklilik hesabında dikkate alınmıyor. Çünkü bu sürelerde adınıza yaşlılık sigortası primi yatırılmıyor.

HAFTAYA HEMEN EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

Soru: Mehmet Bey, ben 2 Mayıs 1966 doğumluyum. İlk defa Haziran 1987’de sigortalı oldum. SSK’ya toplam 5928 gün primim ödendi. Prim günüm emekli olmak için yeterli mi? Ne zaman emekli olabilirim? (Ünal B.)

Cevap: Ünal Bey, SSK’da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra emekli olabilmeniz için yaş şartını doldurmanız gerekiyor. Buna göre haftaya, yani 2 Mayıs 2016’da emeklilik şartlarını tamamlıyorsunuz ve emekli olabiliyorsunuz. Hayırlı olsun… Mehmet Bulut

 

http://www.meydangazetesi.com.tr/sut-iznini-toplu-olarak-kullanabilir-miyim-makale,3247.html

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.