Recep BIYIK - Serbest bölge teşvikleriyle ilgili son gelişmeler (25.06.08)
25 Haziran 2008
Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
Serbest bölge teşviklerinde mevcut durum
Serbest Bölgeler Kanunu'na göre;
a) Serbest bölgelerde üretim yapanların, ürettikleri malların satışından elde ettikleri kazançları Avrupa Birliği'ne tam üyelik tarihine kadar gelir veya kurumlar vergisinden müstesnadır.
b) 06.02.2004 tarihi itibariyle faaliyet ruhsatı almış olanların, bölgedeki faaliyetleri dolayısıyla elde ettikleri kazançları, ruhsatlarında belirtilen süreyle sınırlı olmak üzere gelir veya kurumlar vergisinden müstesnadır.
c) 06.02.2004 tarihi itibariyle faaliyet ruhsatı almış olanların bölgede istihdam ettikleri personelin ücretleri 31.12.2008 tarihine kadar, ruhsat süresi bu tarihten önce bitiyorsa bu tarihe kadar istisnadır.
d) 06.02.2004 tarihi itibariyle faaliyet ruhsatı almış olanların bölgelerde gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili olarak yaptıkları işlemler 31.12.2008 tarihine kadar her türlü vergi, resim ve harçtan müstesnadır.
Görüldüğü üzere, serbest bölge vergi teşviklerinin önemli bir kısmı bu yılın sonu itibariyle bitmektedir.
Kanun tasarısı
Bakanlar Kurulu'nca kabul edilen 09.06.2008 tarihli "Serbest Bölgeler Kanunu İle Gümrük Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" ile Serbest Bölgeler Kanunu'nun vergi teşviklerini düzenleyen geçici 3. maddesinin değiştirilmesi öngörülmektedir.
Tasarıyla yapılması öngörülen bazı düzenlemeler aşağıda özetlenmiştir.
Ücret gelir vergisi istisnası
Tasarıyla, serbest bölgelerde üretim faaliyetinde bulunanların, üretilen ürünlerin FOB bedelinin en az yüzde 85'ini yurtdışına ihraç etmeleri koşuluyla istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretlerin, Avrupa Birliği'ne tam üyelik tarihine kadar gelir vergisinden müstesna olması öngörülmektedir.
Yapılması öngörülen düzenlemede, ücretlerin gelir vergisinden müstesna tutulması sadece yüzde 85 ihraç koşuluna bağlanmıştır. İstisna uygulaması için;
Faaliyet ruhsatının tarihinin ve süresinin,
Ücretin ödeme yerinin, dövizle yapılıp yapılmamasının ve Türkiye'ye getirilip getirilmemesinin,
bir önemi yoktur.
Damga vergisi ve harç istisnası
Tasarıyla, serbest bölgelerde gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili olarak yapılan işlemlerin ve düzenlenen k‰ğıtların, Avrupa Birliği'ne tam üyelik tarihine kadar damga vergisi ve harçlardan müstesna olması öngörülmektedir.
Tasarının aynen yasalaşması halinde damga vergisi ve harç istisnası, bütün mükellefler için uygulanacaktır.
Buna göre, tasarıda yer alan düzenlemeyle;
31.12.2008 tarihi itibariyle sona erecek olan damga vergisi ve harç istisnasının süresi Avrupa Birliği'ne tam üyelik tarihine kadar uzatılmakta,
Kapsamı faaliyet ruhsatının ne zaman alındığına bakılmaksızın bütün mükelleflere yaygınlaştırılmakta,
Bu arada mevcut hükümdeki teknik bir sorun da hükme "...ve düzenlenen k‰ğıtlar" ibaresi eklenerek giderilmektedir.
Tasarı damga vergisi ve harç istisnasını, sadece imalatçılar için değil serbest bölgede faaliyette bulunan bütün mükellefler için öngörmekte, istisna uygulaması için asgari ihracat koşulu aramamakta ve istisna faaliyet ruhsatının tarihine ve süresine bağlı olmaksızın sağlanmaktadır.
Kanun teklifi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündeminde yer alan bir kanun teklifiyle, Serbest Bölgeler Kanunu'nun vergi teşviklerini düzenleyen geçici 3. maddesinin değiştirilmesi öngörülmektedir.
Teklif;
a) Serbest bölgede faaliyette bulunmak üzere faaliyet ruhsatı almış olanlar için 31.12.2008 tarihinde sona erecek olan damga vergisi ve harç istisnasının süresinin Avrupa Birliği tam üyelik tarihine kadar uzatılmasını,
b) Serbest bölgede üretim faaliyetinde bulunanların, ürettikleri malların yüzde 80-90'ını ihraç etmeleri koşuluyla, istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretlerin gelir vergisinden müstesna olmasını,
öngörmektedir.
Teklif incelendiğinde; amacı bu olmasa da, imalat faaliyetinde bulunmayan kurumların gelir veya kurumlar vergisi istisnasına son verdiği ve dolayısıyla mevcut bazı hakları ortadan kaldırdığı, teklifin yazımının sağlanması amaçlanan teşvikleri de sağlayamadığı görülmektedir.