Erken doğumda izin nasıl kullanılır? |
15 Mayıs 2016 | |
Devlet Memurları Kanunu’na göre kadın memurlara beklenen doğum tarihinden önce sekiz ve doğum yapmasından sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süreyle analık izni veriliyor. Çoğul gebeliklerde ise doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki haftalık bir süre daha ilave ediliyor. Beklenen doğum tarihinden önce yani erken doğum yapan memurun veya işçinin, doğum yapmadan önce kullanamadığı doğum öncesi analık izni süresi, doğum sonrası analık izni süresine ilave ediliyor. Yani analık izninde herhangi bir kayıp söz konusu olmuyor. Beklenen doğum tarihinden önceki üç haftaya kadar işyerinde fiilen çalışan kadının, son üç haftalık doğum öncesi analık izni süresi içinde erken doğum yapması halinde ise doğum öncesinde kullanamadığı analık izni süresi, işyerinde fiilen çalışarak geçirdiği süreler ile birlikte, doğum sonrası analık izni süresine ilave ediliyor. PATRON AVANS VERMEK ZORUNDA MI? Soru: Mehmet Bey, eşimin sağlık harcamaları nedeniyle son aylarda maddi sıkıntı içindeyim ve bu sebeple patronumdan avans istemeyi düşünüyorum. Patronum avans isteğimi geri çevirebilir mi? (Necip G.)
Cevap: Necip Bey, Borçlar Kanunu’nun 406. maddesine göre, bir işçinin avans isteyebilmesi için üç tane şart var ve bu üç şartın bir arada bulunması gerekiyor. 1 İşçinin zorunlu bir ihtiyacı olmalı (Örneğin; işçiye kredi kartı borcu nedeniyle ödeme emri ya da haciz gelmiş olması, kendisinin veya ailesinin acil bir sağlık sorununun olması gibi) 2 İşveren avansı hakkaniyet gereği ödeyebilecek durumda olmalı (Eğer işveren zor durumdaysa, işçinin ücretini dahi ödemekte zorlanıyorsa avans vermekle yükümlü tutulamaz)
İşte bu üç şart bir arada gerçekleşirse işveren avans vermekle yükümlü. Peki, patron talep edilmesine rağmen avans vermezse ne olacak? Böyle bir durumda işçinin avansı zorla alması veya avans vermeyen patrona ceza uygulanması gibi bir durum yok. Yani her ne kadar kanunda işverene böyle bir yükümlülük verilmişse de cezası olmadığı için uygulanması sıkıntılı bir durum ortaya çıkıyor. Soru: Mehmet Bey, ben 9 Nisan 1969 doğumluyum. 1 Ekim 1988 yılında SSK’ya ilk girişim yapıldı. Bu güne kadar toplam 5260 gün primim ödendi. SGK’ya başvurursam emekli olabilir miyim? (Fadıl S.) Cevap: Fadıl Bey, ilk işe girmiş olduğunuz tarihe baktığımızda emeklilik için 190 gün prim eksiğiniz var. Ancak emeklilik için prim ödeme gün sayınızın tamamlanması ne yazık ki tek başına yeterli değil. Emekli olabilmeniz için ayrıca kanunda öngörülen yaşı da doldurmanız gerekiyor. Doğum tarihiniz ve ilk işe giriş tarihiniz dikkate alındığında 51 yaşında emekli olmanız mümkün. Yani emekli olabileceğiniz tarih 9 Nisan 2020. Mehmet Bulut http://www.meydangazetesi.com.tr/erken-dogumda-izin-nasil-kullanilir-makale,3368.html Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz. |