Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışı İkameti Kimleri GSS Borcundan Kurtaracak? PDF Yazdır e-Posta
19 Mayıs 2016

Image

2012 yılı başından beri geçerli Zorunlu Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulaması gereği sigortalı veya emekli veyahut bunların bakmakla yükümlü olduğu kişi konumunda olmayanlar yapılacak gelir testine göre değişen tutarlarda GSS primi ödemekle yükümlü tutuluyorlar.

Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre zorunlu GSS’ li sayılmak için ayrıca Türkiye’de ikamet ediyor olmak da gerekiyor.

Yurtdışında ikamet ediyor olmak hiç yararlanmamış olunsa bile çıkan zorunlu GSS borcundan kurtulma şansı tanıyabiliyor.

SGK yayımladığı son Genel yazılardan birinde yurtdışında ikamet ediyor olmanın GSS borcundan ve yükümlülüğünden kurtarma uygulaması hakkında esasları nasıl uygulayacağını ortaya koymuş bulunuyor.  

18.04.2014 tarihinde yürürlüğe giren “Genel Sağlık Sigortası Tescil, Prim ve Müstehaklık İşlemleri Yönetmeliğine” göre;

Ne sigortalı ve emekli ve ne de sigortalı veya emeklinin bakmakla yükümlü olduğu kişi konumunda olmayıp başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan vatandaşlar başka ülke mevzuatı kapsamında sağlık yardımlarından yararlanmaya hak kazandıkları veya Kanuna göre genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayıldıkları; yurt dışında yaşadığını/öğrenim gördüğünü beyan edenlerin ise yerleşim yeri adresini Adres Kayıt Sisteminde yurt dışı olarak beyan ettikleri veya öğrenim sürelerini gösteren belgelerdeki tarihler esas alınarak yerleşim yerlerini yurt dışına taşıdıkları veya yurt dışında öğrenim görmeye başladıkları tarihten,

itibaren tabi oldukları bent kapsamındaki genel sağlık sigortalılıkları sona ereceği" belirtiliyor.

Yani bir kişinin genel sağlık sigortalısı sayılması için hem Türkiye’de ikamet ediyor olması ve hem de yabancı bir ülkeden sağlık yardımı alma hakkının bulunmaması gerekiyor.

Adres Kayıt sistemi Yönetmeliğinin 13 üncü maddesi gereği adres beyan formundaki bildirimler aksi sabit oluncaya kadar geçerli sayılıyor ve Nüfus Müdürlüklerince yerleşim yeri adreslerinin tutulmasında kişilerin yazılı beyanları esas alınıyor.

Bu durum ışığında ve SGK’ nın konuya ilişkin 27.04.2016 tarihli Genel Yazısına göre;

Yurtdışında ikamet edenlerden, gelir durumlarına göre GSS primine tabi biçimde tescil edilenlerden 18 Nisan 2014 tarihinden sonrası için başka bir ülkede sağlık sigortasından faydalanma hakkı bulunmayanlardan destekleyici mahiyette istenilecek olan çalışma belgesi, konsolosluklardan alınacak belge veya Emniyet Genel Müdürlüğünden alınacak yurt dışına gidiş-dönüş tarihlerini gösterir belgelerden birini ibraz etmek koşuluyla Nüfus Müdürlükleri ve Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklerinden alacakları onaylı Adres Beyan Formunda / Adres Bilgileri Raporunda yer alan taşınma tarihi esas alınarak, yurtdışına taşındığı tarihten bir gün öncesi ile genel sağlık sigortası tescil sonlandırma işlemi yapılacak.

Öğrenciler Hariç ve Denizciler Hariç

Ancak bu haktan yurtdışında öğrenim gören öğrenciler, yabancı bayraklı gemilerde çalışanlar ve başka ülkelerden sağlık yardımı alma hakkı bulunanlar SGK’ca yararlandırılmayacak. Şevket Tezel

http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=8378

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.