Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tersanelerdeki 28 ölüm bile 3 yılda bir yönetmeliğin çıkarılmasını sağlayamadı (26.06.08) PDF Yazdır e-Posta
26 Haziran 2008

Danıştay, sadece tersaneleri değil tüm Türkiye'yi ilgilendiren iş güvenliği yönetmeliğini 15 Haziran 2006'da iptal etti. Sorun Mayıs 2008'de İstihdam Paketi'ne sıkıştırılan maddeyle aşıldı. Aradan geçen 3 yılda tersaneler 28 kişiye mezar oldu..

 

15 Haziran 2006. Bu tarih Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği konusunda milat. Çünkü Danıştay 10. Dairesi, İş Sağlığı ve Güvenliği'ne ilişkin yönetmeliği iptal ettiğini açıkladı. O tarihten bu yana hiçbir düzenleme yapılmadı ve Tuzla'daki tersaneler 28 kişinin ölümüne sahne oldu. İş güvenliği ve sağlına ilişkin en büyük sorun ise sadece tersaneleri değil, bütün Türkiye'yi ilgilendiriyor. 4857 sayıyı İş Kanunu yürürlüğe girdiğinde, iş güvenliği ve sağlığına yönelik yeni yönetmelikler çıkarılması gerekiyordu. Yönetmelikler yayınlandı. Ancak bu yönetmelikler Danıştay tarafından 15 Haziran 2006 tarihinde iptal edildi. Danıştay iptal ederken özetle; iş güvenliği ve sağlığının bir tüzüğe bağlanmasını ve yönetmeliklerin buna göre çıkarılmasını istedi. Ancak üstünden yaklaşık üç yıl geçmesine rağmen herhangi bir mevzuat çalışması yapılmadı.

1970'DEN KALMA YASA
Danıştay engeli son olarak 15 Mayıs 2008'de yasalaşan ve kamuoyunda İstihdam Paketi olarak bilinen 5763 sayılı yasa ile aşıldı. Ancak Türkiye'de Danıştay'ın iptalinden yani 15 Haziran 2006'dan bu yana geçen sürede Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliğine yönelik denetimler artık yürürlükte olmayan 4857 sayısı yasa öncesinde geçerli olan mevzuata göre yapıldı. 1970'li yıllarda çıkarılan, ihtiyacı hiçbir sektörde karşılamayan İş Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü esas alındı. Bakanlık, İstihdam Paketi çerçevesinde gerekli düzenlemeyi yapacağı için yasa çıkmadan önce yönetmelik çalışmalarına başladı. Hazırlanan yönetmeliğin ise ayrı mevzuata ihtiyaç duyan gemi inşa ve tamiri sektörüne ne kadar yarar sağlayacağı ise belli değil.

 

Gemi inşasına yönelik müfettiş alacağız

SABAH gazetesinin önceki gün gündeme getirdiği "Tuzla'da denetim yapan iş müfettişleri ne yapacaklarını bilmiyor" haberinin ardından Çalışma Bakanı Faruk Çelik, gemi inşa ve tamiri sektörüne yönelik müfettiş istihdam edeceklerini söyledi. NTV'nin tersanelerle ilgili canlı yayınına katılan Çelik, sektöre yönelik belli bir sayıda müfettiş istihdam edeceklerini ve bunları Tuzla'da göreve başlatacaklarını açıkladı. Çelik, Tuzla'daki asıl sorunu tersanelerin yerinin darlığına bağladı. Çelik, "1.3 milyon metrekarelik alanda 46 tersane var. Güney Kore'de ise bu büyüklükte bir alanda en fazla beş tersane faaliyet gösteriyor" diye konuştu.

 

Meclis, 'İptal edilen iş güvenliği yönetmeliği yeniden çıkmalı' dedi

Meclis Tuzla Araştırma Komisyonu çalışmalarını tamamlayıp raporunu yazmaya başladı. Tuzla Araştırma Komisyonu Başkanı Mehmet Domaç, raporu temmuz ortasına kadar bitireceklerini söyledi. Domaç'ın verdiği bilgiye göre taslak raporda şu tespit ve önerilere yer veriliyor:

* DENETİM: İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda tersanelerin önlem alması, uzman çalıştırması gerekiyor. Bunun ardından dış denetim firmaları devreye sokulmalı.

* İŞ GÜVENLİĞİ: İşçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili iptal edilen yönetmelikler yeniden yapılmalı, tersanelerde iş güvenliğine ilişkin yeni yasa çıkarılmalı. AB'ye uyum kapsamında yıl sonuna kadar iş güvenliği yasasının çıkması gerekiyor. Çalışma Bakanlığı bu yönde hazırlık yapıyor.

* YARIM SAAT TALİM: Tersanelerde çalışan işçiler, iş güvenliği ile ilgili yapılması gerekenler alışkanlık haline gelene kadar her sabah talim yapar gibi yarım saat eğitimden geçirilsin. İşçiler çalıştıkları alanlara göre toplansın ve iş güvenliği için neler yapılacağı tek tek her gün hatırlatılsın.

* SENDİKA İŞ GÜVENLİĞİ SAĞLIYOR: Tuzla'da ölenlerde sendikalı işçi bir veya iki tane. Sendika olan işyerinde iş güvenliğine daha fazla önem veriliyor.

 

http://www.sabah.com.tr/haber,7142A283486A4954AA49D4C8861BB1F4.html