Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gümrük vergisi düşüyor, mercimek ucuzlayacak (28.06.08) PDF Yazdır e-Posta
28 Haziran 2008

Kırmızı mercimek fiyatlarında yaşanan artış, hükümeti harekete geçirdi. Fiyatların bir yılda yüzde 100'ün üzerinde artması ve üretimin beşte bire düşmesiyle  mercimek ihracı kayda bağlı mallar listesine eklendi.

 

Kayda bağlı bir malın ihracatını yapan kuruluşların ihracattan önce bunu bağlı bulundukları ihracatçı birliğinde kayda aldırmaları gerekiyor. Mercimek için ayrıca gümrük tarifelerinin yeniden düzenlemesine karar verildi. Bakliyattaki gümrük vergisi yüzde 19,3'ten 5'e çekilecek. Bu sayede özel sektörün ithalat için önü açılırken düzenleme fiyatlara yüzde 15 indirim olarak yansıyacak. Geçen yıl toptan fiyatı 1 YTL olan mercimek fiyatı 2,5-3 YTL'ye kadar çıktı. Raf fiyatı ise 4,5-5 yeni lirayı buldu. Bakanlar Kurulu, haziran ayı başında Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'ni kırmızı mercimek ithalatı ile görevlendirmişti. Ofis önümüzdeki hafta 15 bin tonluk mercimek ihalesine çıkıyor. En büyük üretici Kanada'dan ithalat yapılacak. Dünyada mercimeğin fiyatı 1,4-1,6 dolar arasında değişiyor. Türkiye'ye gelişi ise 2,3 YTL'yi buluyor. Alım miktarının düşük olduğunu belirten yetkililer, Kanada'da hasadın henüz yapılmadığını kaydetti. Kırmızı mercimek Türkiye'nin dışında Suriye ve Kanada'da üretiliyor. Suriye'de Türkiye'ye benzer bir kuraklık yaşandığı için ihracat yapılmıyor. Türkiye'nin yıllık kırmızı mercimek tüketimi 340 bin ton. Bu yıla kadar ihracatçı bir ülke olan Türkiye, geçen yıl 580 bin tonluk üretim gerçekleştirdi. 2008 üretimi ise kuraklık sebebiyle 100 bin ton olarak tahmin ediliyor. Bu arada TMO, önceki gün pirinç fiyatlarını dizginlemek için bir ihale yaptı. Buna göre Tayland'dan 20 bin ton pirinç alınacak. Bu ülkeden yola çıkan geminin temmuz sonu veya ağustos başında gelmesi bekleniyor. Ofis bu alımla birlikte yurtdışı piyasalardan temin ettiği ürünü yıl sonuna kadar 1,8 yeni liradan satmaya devam edecek.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=707504