5510 sayılı yasanın 80inci maddesinde prime esas kazançlar;
“a) Prime esas kazançların hesabında;
1) Hak edilen ücretlerin,
2) Prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaktan o ay içinde yapılan ödemelerin ve işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen tutarların,
3) İdare veya yargı mercilerince verilen karar gereğince yukarıdaki (1) ve (2) numaralı alt bentlerde belirtilen kazançlar niteliğinde olmak üzere sigortalılara o ay içinde yapılan ödemelerin,
brüt toplamı esas alınır.
b) Ayni yardımlar ve ölüm, doğum ve evlenme yardımları, görev yollukları, seyyar görev tazminatı, kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödeme, keşif ücreti, ihbar ve kasa tazminatları ile Kurumca tutarları yıllar itibarıyla belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamları, işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgari ücretin % 30’unu geçmeyen özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payları tutarları, prime esas kazanca tabi tutulmaz.
c) (b) bendinde belirtilen istisnalar dışında her ne adla yapılırsa yapılsın tüm ödemeler ile ayni yardım yerine geçmek üzere yapılan nakdi ödemeler prime esas kazanca tabi tutulur. Diğer kanunlardaki prime tabi tutulmaması gerektiğine dair muafiyet ve istisnalar bu Kanunun uygulanmasında dikkate alınmaz.”
Şeklinde sayılmıştır.
SGK tarafından yayımlanan 2016/12 sayılı Genelgede, daha önce işverenlerce yapılan münferit başvurularda sosyal amaçlı olarak işçilere bayram, işyerindeki uzun süre bulunmanın karşılığı vb. nedenlerle verilen altınların ücret ya da ücret niteliğinde kazanç olarak değerlendirilmeyip ayni yardım kapsamında değerlendirildiği ve dolayısıyla da prime tabi tutulmaması yönünde görüş verilmiş isede, 1 Haziran 2016 tarihinden geçerli olmak üzere bu şekilde çalışanlara verilen altınların nakit yardım olarak değerlendirilerek sigorta primine tabi tutulması gerektiği belirtilmiştir.
ÇALIŞANLARA VERİLEN ALTINLARIN PRİME TABİ TUTULMASI
Altının günlük değerinin belli olması ve her an piyasasında kolayca nakde dönüştürülebildiği ve bu sayede satınalma alternatifi sağladığı gözönüne alınarak, yapılan ödemelerin nakit yardım olarak değerlendirilerek, altın tutarlarının ücret ödeme bordrolarına yansıtılmış bedelleri üzerinden ilgili aydaki sigorta primine esas kazanca dahil edilerek prime tabi tutulacaktır.
Çalışanlara altın verilmiş olmasına rağmen, sigorta primine tabi tutulmadığının sonradan tespit edilmesi halinde ise altının verildiği ayın son günündeki Merkez Bankası satış fiyatı üzerinden prime tabi tutulacaktır.
UYGULAMANIN BAŞLAMA TARİHİ
Sigortalılara işverenlerince 1 Haziran 2016 tarihinden sonra bayram, yılbaşı, 25 inci, 30 uncu veya 50 nci hizmet yılı gibi nedenlerle verilen altınların bedelleri nakit yardım olarak değerlendirilip, sigorta primine esas kazanca dahil edilecektir. pwc
SGK’ nın konuyla ilgili duyurusuna aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
|