Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
384 Seri Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı PDF Yazdır e-Posta
30 Haziran 2008

Vergi Usul Kanununun 5. maddesinde, vergi tarhına esas olan beyanlar, kesinleşen vergi ve cezalar ile vadesi geçtiği halde ödenmemiş bulunan vergi ve ceza miktarlarının Maliye Bakanlığınca açıklanabileceği hükmü yer almaktadır.

Maddeyle Bakanlığa bilgilerin açıklanmasıyla ilgili usulleri belirleme yetkisi verilmiş, Bakanlık bu yetkisini 27.01.2001 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 293 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle kullanmıştır.

Bakanlık Vergi Usul Kanununun 5. maddesiyle verilen yetki çerçevesinde, 384 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle, 2008 yılında yapılacak açıklama ile ilgili olarak yeni belirlemeler yapmıştır.

Genel Tebliğle yapılan yeni düzenlemeler ve konuyla ilgili açıklamalar aşağıda yer almaktadır.

1. Açıklanacak Vergi ve Ceza Bilgileri

Açıklanacak bilgiler 293 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle belirlenmiştir. Tebliğe göre;

  • İkmalen, re'sen veya idarece tarh edilen vergiler ile bu tarhiyatlara ilişkin olarak kesilen cezalar,
  • Vadesi geçtiği halde ödenmemiş bulunan vergi ve cezalar

açıklanmaktadır.

İkmalen, re'sen veya idarece tarh edilen vergiler ile bu tarhiyatlara ilişkin olarak kesilen cezalar, kesinleşmeleri halinde açıklanmaktadır. Tarhiyatın dava konusu yapılması halinde kesinleşme, yargı yolunun tükenmesi halinde gerçekleşmektedir.

384 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yapılan düzenlemeyle, 2008 yılında yapılacak açıklama kapsamına, her bir vergi dairesine 150.000 YTL ve daha fazla borcu olan veya bu tutar ve üzerinde kesinleşen vergi ve cezası bulunanlar alınmıştır.

Tebliğe göre yapılacak açıklamada, 31.12.2007 tarihi itibarıyla vadesi geçtiği halde 30.06.2008 tarihi itibarıyla ödenmemiş bulunan ve nev’i itibarıyla 293 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile açıklama kapsamına alınan vergi ve cezalar ile 01.06.2007–31.05.2008 tarihleri arasında kesinleşen tarhiyatlar dikkate alınacaktır.

2. Açıklama Kapsamına Girmeyen Bilgiler

384 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle, aşağıda sayılan vergi borçları/alacakları açıklama kapsamı dışında tutulmuştur.

  • Vergi Barışı Kanunu’nun 5. maddesi hükümlerine göre taksitlendirilen ve taksit ödeme süresi henüz sona ermemiş borçlar.
  • Büyükşehir Belediye Kanunu’nun geçici 3. maddesi ve Belediye Kanunu’nun geçici 5. maddesi uyarınca Hazine Müsteşarlığı Belediye Uzlaşma Komisyonu Başkanlığına yaptıkları takas ve mahsuba ilişkin başvuruları kabul edilen, büyükşehir belediyeleri/belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar ile sermayesinin % 50’sinden fazlası büyükşehir belediyelerine/belediyelere ait şirketlerin vadesi 31.12.2004 tarihi ve öncesine rastlayan borçlar.
  • Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Mali Sektöre Olan Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun’a göre taksitlendirilen ve ödeme süresi henüz sona ermemiş borçlar.
  • 5228 sayılı Bazı Kanunlarda ve 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un geçici 6. maddesi ile 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un geçici 2. maddesine göre taksitlendirilen borçlar.
  • 5667 sayılı Bankacılık İşlemleri Yapma ve Mevduat Kabul Etme İzni Kaldırılan Türkiye İmar Bankası Türk Anonim Şirketince Devlet İç Borçlanma Senedi Satışı Adı Altında Toplanan Tutarların Ödenmesi Hakkında Kanun’un, 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’la değişik geçici 1. maddesi kapsamında ertelenen borçlar.

3. Açıklamanın Şekli ve Zamanı

Kapsamdaki bilgiler alfabetik sıralama yapılarak hazırlanan listelerle;

  • Türkiye genelindeki vergi dairelerinde, vergi dairesinin ilan koymaya mahsus yerlerinde asılmak suretiyle 15.07.2008-15.08.2008 tarihleri arasında,
  • 01.09.2008 tarihinden itibaren Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde,

açıklanacaktır.

Listenin asılı olacağı süre içerisinde listede yer alan alacaklarla/borlarla ilgili olarak;

  • Ödeme yapılması,
  • Yargı mercilerince yürütmenin durdurulması kararı verilmesi,
  • Herhangi bir nedenle açıklamaya konu kamu alacağının terkin edilmesi,

hallerinde bu durum listenin "Açıklama" sütununda gösterilecektir.

Genel Tebliğ metnine aşağıdaki link yardımıyla ulaşabilirsiniz.PwC