Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tersaneciler, işçinin sigortasını tam yatırmamış (01.07.08) PDF Yazdır e-Posta
01 Temmuz 2008

Sık sık ölümlü iş kazalarıyla gündeme gelen Tuzla tersanelerinde gerçekleştirilen sigorta denetimlerinden çarpıcı sonuçlar çıktı. İşyerlerinde güvenlik önlemlerini almamakla eleştirilen işverenlerin, personelin sigorta primlerini de tam yatırmadığı ortaya çıktı.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişleri, 22-30 Mayıs 2008 tarihleri arasında Tuzla'daki 307 tersane ve taşeron firmanın sigorta kayıtlarını denetimden geçirdi. Kontrollerde 114 işyerinde herhangi bir soruna rastlanmazken, 191 işyerinde çeşitli sorunlar tespit edildi. İşyerinden 2'sinin ise tamamen kaçak olduğu belirlendi. İşyerlerinde 'çalışıyor' tespiti yapılan 15 bin 414 işçiden 11 bin 165'inin (yüzde 72'si) sigorta kayıtlarında sorunlarla karşılaşıldı. Denetimlerde, sigortaların eksik gün ve düşük kazanç üzerinden bildirildiği belirlendi. Denetimler sonunda sosyal güvenlik mevzuatına uymayan veya aykırılık tespit edilen işyerlerine toplam 100 bin 385 YTL idari para cezası kesildi. Bu arada, Bakan Çelik'in Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde incelemelerde bulunmasının ardından bölgede 13 Eylül 2007 tarihinden bu yana iş teftiş ve sosyal güvenlik müfettişlerince sonuçları alınan 5 ayrı denetim gerçekleştirildi. Denetimlerde toplam 641 alt ve asıl işyerinde iş sağlığı ve güvenliği, sosyal güvenlik ve işin yürütümü açısından incelemelerde bulunuldu. İşyerlerindeki noksanlıklar ve mevzuata aykırılıklar nedeniyle toplam 2 milyon 394 bin 728 yeni lira idari para cezası uygulandı. Denetimler sonunda ayrıca bugüne kadar işçilerin hayatı için tehlikeli hususlar tespit edilen 4 işyerinin kapatılmasına, 19 işyeri ile ilgili işin kısmi durdurulmasına karar verildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde görevli müfettişlerin Tuzla Tersaneler Bölgesi'ndeki teftişleri devam ediyor.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=708671