Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sıra kayıtdışı istihdamla mücadelede (02.07.08) PDF Yazdır e-Posta
02 Temmuz 2008

Son çeyrekte büyüme hızında düşüş eğiliminin kırılması ve büyümenin beklenenin çok üstünde yüzde 6,6 olarak gerçekleşmesi yapısal reformların hayata geçirilmesi konusunda umutlarımızın artmasına yol açtı. Ekonomik büyüme birçok alanda olduğu gibi bölüşüm ilişkisinin değişebilmesi için de elverişli bir ortam sağlıyor. Bu nedenle sosyal politika ağırlıklı reformların büyüme dönemlerine denk gelmesi kritik önemde. Sosyal güvenlik reformunu ve istihdam üzerindeki yüklerin azaltıldığı istihdam paketini bu kapsamda değerlendirmekte fayda var. Ancak resmin tümü bundan ibaret değil. Her iki reformun başarısı için de kayıtdışı istihdamın azaltılması gerekiyor. 

Kayıtdışı istihdamda 2004 yılından bu yana gözle görülür bir iyileşme var. Toplam kayıtdışılık yüzde 53'ten 2007'de yüzde 47'ye kadar geriledi. Aynı dönemde Sosyal Güvenlik Kurumu'nun aktif sigortalıları yüzde 17 arttı. Ancak iyileşmeler hâlâ çok yüksek kayıtdışılığın varlığı gerçeğini değiştirmiyor. Azalma ağırlıklı olarak kayıtdışılığın çok yoğun olduğu tarım istihdamının payının küçülmesi nedeniyle gerçekleşti. Geçen dönemdeki yüksek büyüme trendine rağmen sektörel bazda kayıtdışı istihdam oranlarında ciddi bir azalma sağlanamadı. Bunun için tek başına büyüme yeterli olmuyor. Planlı ve kararlı bir mücadele gerekiyor.

 

Kamu kurumları veri paylaşacak

Kayıtdışı istihdamla mücadele konusunda eşzamanlı yürütülecek iki çalışma başlatılmış görünüyor. İlki, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın koordinatörlüğünde hazırlıkları tamamlanmak üzere olan kayıtdışı ekonomi ile mücadele eylem planı. Bu plan ilgili kamu kurumlarının işbirliği içinde olacağı bir dizi entegre aktiviteyi içeriyor ve 2010 yılına kadar uzanıyor. Her kurumun bu kapsamda yürüteceği faaliyetler üçer aylık dönemler halinde detaylandırılmış. Bu planın en önemli unsuru Türkiye'de ilk kez kayıtdışı ekonomi ile mücadele için kurumlar arası veri paylaşımını sistematik hale getiriyor olması.

Planın bir diğer farklı yönü de ağırlığın sadece denetime verilmemesi bunun yanı sıra kamuoyunu bilgilendirme ve rehberlik faaliyetlerinin de eşzamanlı olarak planlanmış olması. Yerel ve ulusal ölçekte kamuoyunu bilgilendirme kampanyaları, işverenlere ve sigortalılara yönelik eğitim çalışmaları bu planın önemli parçalarından. Birkaç gün içinde açıklanması beklenen eylem planının oldukça iyi hazırlandığı anlaşılıyor. Fakat önemli olan uygulamada gösterilecek kararlılık.

 

Dünya Bankası'ndan teknik destek

Diğer önemli gelişme, Dünya Bankası tarafından hazırlanacak 2008 yılı Ülke Değerlendirme Raporu'nun (CEM) temasının "kayıtdışılık ve ekonomik büyüme" olarak belirlenmiş olması.

Raporun içerik ve yöntemine ilişkin kapsamlı bir not ilgili kurumların görüşüne sunuldu. Bu çalışmayı öncekilerden ayıracak en önemli unsur ise kayıtdışılığın nitelik ve niceliksel olarak analiz edileceği kapsamlı bir anket çalışmasını bünyesinde barındırması. Böylece TÜİK tarafından üretilen verilerin dışında, özellikle neden sonuç ilişkisi anlamında yeni bilgilere de ulaşılabilecek. 2009 yılının başında bitirilmesi öngörülen rapor ile somut ve uygulanabilir politikalar üretilmesi bekleniyor.

Kayıtdışı istihdam ile mücadele her yapısal dönüşüm gibi kazananı ve kaybedeni olacak, uzun soluklu bir süreç. Bu sürecin başarılı olabilmesi ancak işgücünün niteliğini ve verimliliğini artıracak önlemlerin eşzamanlı hayata geçirilmesi ile mümkün. Demografik fırsat penceresinin sağladığı avantajları ıskalamamak için Türkiye başarılı olmak zorunda.

Son çeyrekte büyüme hızında düşüş eğiliminin kırılması ve büyümenin beklenenin çok üstünde yüzde 6,6 olarak gerçekleşmesi yapısal reformların hayata g...

( KB)

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=100613&KTG_KOD=480