Bakan Çelik: Yeni bir prim affı olmayacak (03.07.08)
03 Temmuz 2008
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, prim borçlarının yapılandırılması ile ilgili bundan sonra bir erteleme ya da affın söz konusu olmadığını bildirdi. Bakan Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK), kurum yöneticileri ile birlikte yaptığı basın toplantısında, çalışma hayatına ilişkin yapılan düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Tüm illere sosyal güvenlik müdürü ve yardımcılarının atandığını anlatan Çelik, 1 Ekim 2008’de "tümüyle" yürürlüğe girecek Sosyal Güvenlik Reformu’na ilişkin mevzuat çalışmasının devam ettiğini bildirdi. Süreç zarfında yaklaşık 50 milyon vatandaşı ilgilendiren sağlık karnesi uygulamasının kaldırıldığını, PTT ile yapılan anlaşma çerçevesinde emekli aylıkları, yaşlı ve özürlü aylıkları, geçici iş görmezlik ödemeleri kuyruklarına büyük ölçüde son verildiğini kaydeden Bakan Çelik, oluşturulan elektronik bilgi paylaşım sistemi sayesinde kurumlar arası "gel-gitler" ve kuyrukların ortadan kaldırıldığını bildirdi. Bakan Çelik, Alo 170 Kayıtdışı İhbar Hattı’nın hayata geçirildiğini ve Haziran ayı içerisinde bu hatta ihbar ve bilgilendirme amacıyla 54 bin 663 kişinin müracaat ettiğini söyledi.
PRİM BORÇLARININ YAPILANDIRILMASI
Çelik, 27 Mayısta yürürlüğe giren SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili yasal düzenlemeye vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini bildirdi. Düzenlemeyle ile peşin ödemelerde prim borçlarına ilişkin ceza ve faizin yüzde 85’inin, 12 aya kadar taksitlendirmelerde yüzde 55’inin ve 24 aya kadar taksitlendirmelerde de yüzde 30’unun silindiğini belirten Çelik, uygulamanın 28 Temmuzda sona ereceğini ve bundan sonra bir erteleme ya da affın söz konusu olmadığını kaydetti. Bu yapılandırmayla prim borcu olmayan işverenlere 5 puan prim indirimi getirildiğini, çiftçi ve esnafın geliriyle orantılı olmayan prim borçlarıyla karşı karşıya bırakan Bağ-Kur basamak prim sisteminin kaldırıldığını anlatan Çelik, Sosyal Güvenlik Reformu ile primlerin cari ay takibine geçileceğini söyledi.
TAHSİLÂT 648 MİLYON YTL
Bakan Çelik, 615 bin 254 borçlu SSK iş yerinden 106 bin 45’inin başvuruda bulunduğunu, yapılandırmaya giren borç tutarının 9 milyar 890 milyon YTL olduğunu ve 1 milyon 425 bin 707 borçlu Bağ-Kur’ludan 206 bin 368 kişinin başvurduğunu ve yapılandırmaya giren borç tutarının da 16 milyar 373 milyon YTL olduğunu kaydetti.
Çelik, matrah olarak bugüne kadar toplam yapılandırma başvuru tutarının 3 milyar 54 milyon YTL ve bugüne kadarki net tahsilatın da 648 milyon YTL olduğunu bildirdi. Faruk Çelik, borçların yapılandırılmasıyla ilgili başvuru tarihinden itibaren peşin ödemelerde 1 ay, taksitli ödemelerde de ilk taksitin 1 ay içinde ödenmesi zorunluluğuna dikkati çekerek, son başvuru tarihi olarak belirlenen 28 Temmuz 2008 gününün, "Ne bakan ne de Bakanlar Kurulu tarafından uzatılmasının kesinlikle söz konusu olmadığını" vurguladı. Çelik, vatandaşların kuyruklarda sıkışmaması için son günü beklemeden büyük şehirlerde haftanın 7, diğer şehirlerde 6 gününde işlemlerini yaptırmaları çağrısında bulundu.
SUİSTİMALLER VE HAKSIZ ÖDEMELER
SGK’ nın gelirlerini artırırken giderlerinin de kontrol altında tutulması için çalışma yaptıklarını anlatan Bakan Çelik, özellikle sağlık giderleri ile ilgili suiistimal ve haksız ödemelerin önlenmesi konusunda da çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğünü bildirdi. Sağlık alanında da çok ciddi açılım ve reformlar gerçekleştirdiklerini anımsatan Çelik, hastanelerin birleştirilmesi, serbest eczanelerden ilaç alımı, SSK ve Bağ-Kur’luların üniversite ve özel hastanelere gidebilmeleri ve Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) gibi düzenlemeleri hayata geçirdiklerini anlattı.
Hastanelere yapılan hasta başvuru sayısının 2002 yılında aylık 13 milyon iken, bu rakamın 2007 yılında 34 milyonu aştığını belirten Çelik, sağlıkta açılımların birçok suiistimali de beraberinde getirdiğini söyledi.
Suiistimal ve haksız ödemelere ilişkin örneklere de yer veren Çelik, üniversite ve özel hastaneler, tıp merkezleri ve dal merkezlerinde son dönemde yapılan inceleme ve araştırmalarda gerek hasta sayısı, gerek fatura tutarları açısından olağan dışı artışlar görüldüğünü, 2007’nin son 4 ayıyla 2008’in ilk 4 ayı birlikte değerlendirildiğinde bu artşın 2-8 kart olduğunu kaydetti. Çelik, son iki aylık dönemde MEDULA sistemi üzerinden yapılan incelemelerde haksız yere ödendiği tespit edilen ve geri tahsil edilmesi istenen ödemeler tutarının 77 milyon 347 bin YTL olduğunu bildirdi.
Faruk Çelik, 2007 yılı sonu itibarıyla kurumun toplam sağlık giderlerinin 19,9 milyar YTL, 2008 yılının ilk 5 ayında toplam sağlık giderinin ise 10,4 milyar YTL olduğunu bildirdi. Bakan Çelik, 2007 ve 2008 yıllarının ilk 5 ayları kıyaslandığında toplam sağlık giderlerinin yüzde 23, özellikle üniversite ve özel hastanelerin ise yüzde 61 oranında arttığını, bunun da dikkat çekici olduğuna işaret etti. Kurum olarak sistemi suiistimal edenlerden hesap sorduklarını ifade eden Çelik, vatandaşlardan da bu konuda yardım istedi.