Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
EV HİZMETLERİNDE 10 GÜNDEN AZ ÇALIŞAN VE ÇALIŞTIRANLAR SGK YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ SMS VE MOBİL UYGULAMALARLA YERİNE GETİREBİLECEKTİR PDF Yazdır e-Posta
29 Aralık 2016

Image

1.4.2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Ev Hizmetlerinde 5510 Sayılı Kanunun Ek-9 uncu Maddesi Kapsamında Sigortalı Çalıştırılması Hakkında Tebliğ ile ev hizmetlerinde 10 günden fazla veya daha az çalıştırılacakların tescil ve prim ödeme usul ve esasları belirlenmiştir.

Bu defa 29.12.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Tebliğ ile yukarıda adı geçen Tebliğde değişiklik yapılmış ve ev hizmetlerinde 10 günden az çalıştırmalarda Kurum tarafından belirlenecek olan bir numaraya SMS göndermek suretiyle çalıştıran ve çalıştırılanın tescil edilmesi ve tahakkuk eden primlerin de mobil telefon faturalarına yansıtılmak suretiyle ödenmesine olanak sağlanmıştır.

5510 sayılı yasaya eklenen Ek-9 maddesi ile 1.4.2015 tarihinden itibaren ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığı 10 gün ve daha fazla çalışanlar ve 10 günün altında çalışanlar olmak üzere düzenlenmiştir.

Konunun detaylarının açıklanması için Kurum tarafından Ev Hizmetlerinde 5510 Sayılı Kanunun Ek-9uncu Maddesi Kapsamında Sigortalı Çalıştırılması Hakkında Tebliğ 1.4.2015 tarihinde yayımlanmış ve konu hakkında bir de Genel Yazı çıkartılmıştır.

Yayımlanan Tebliğin 4.2.1 maddesi ile ev hizmetlerinde 10 günden az çalıştıranların Kurum tarafından bu amaçla belirlenmiş olan ek-2 formu ile şahsen ya da turkiye.gov.tr adresi üzerinden başvurabilecekleri belirlenmiş iken, 29 Aralık tarihinde yapılan değişiklik ile bu yolların yanında Kurumun belirleyeceği bir numara üzerinden SMS yöntemi ile de hem çalıştıranın hem de çalıştırılanın kimlik numaralarının ve çalışacağı günlerin bildirilmesine olanak sağlanmakta ve bu suretle tescil kaydı yapılabileceği kabul edilmektedir.

Ayrıca yine yapılan değişiklikle ev hizmetlerinde 10 günden az çalıştırılanlar için tahakkuk edecek olan iş kazası ve meslek hastalığı primlerinin telefon faturasına yansıtılmak suretiyle ödenmesine olanak sağlanmaktadır.

Kurum tarafından SMS uygulamasında kullanılacak numara önümüzdeki günlerde paylaşılacaktır. pwc

Söz konusu Tebliğ metnine aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.