Resul Kurt - Reformda son tango (05.07.08) |
|
|
|
05 Temmuz 2008 |
Uzun bir süreden beri reformu konuşuyor, eleştiriyor, açıklıyor ve tartışıyoruz. Nihayet reformda sona gelindi. Özellikle büyük bir bölümü 1 Ekim’de yürürlüğe girecek olan reformda ikincil mevzuatın ve kurum bilgi işlem alt yapısının yetişip yetişmeyeceği merak ediliyordu.
1 Ekim 2008’de tümüyle yürürlüğe girecek olan Sosyal Güvenlik Reformu’na ilişkin ikincil mevzuat çalışmaları da devam ediyor. 40 yönetmelik, 18 tebliğ düzenlemesi yapılma zorunluluğu olmakla birlikte, önemli bir kısmının hazırlandığı duyuruldu. Ancak özellikle kamuoyunun büyük bir merakla beklediği ikincil mevzuata ilişkin taslaklar da kurum web sayfasından halka duyurulmalıdır. Zira eksikler veya gözden kaçan önemli detaylar olabilir. Çalışmasının tamamlandığı açıklanan 24 adet yönetmelik ve 5 adet tebliğ mutlaka siteye de konulmalıdır.
‘Tek Çatı’ tamam
Sosyal güvenlik reformu olarak bilinen 5510 sayılı Kanunu uygulayacak olan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun merkez ve taşra teşkilatlarının yeni yapılanmaya uygun hale getirilmesi büyük bir önem taşıyor. Bu bağlamda yapılanma çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor ve 81 sosyal güvenlik il müdürü atandı. Önümüzdeki aydan itibaren merkez müdürlükleri atamalarının başlayacağı açıklandı. Yapılan atamalarla birlikte yavaş yavaş kurumsal birleşme başlamış oldu.
Son dönemlerde neler değişti
l Yatan hasta ilaçlarını hastane karşılayacak
Özellikle son dönemlerde yapılan düzenlemelerle yatan hastaların ilaç ve malzemelerinin hastaneler tarafından karşılanması uygulamasına geçilerek hasta yakınlarının ilaç temin etmemelerinin sağlanmış olması önemli bir başarıdır. Ancak burada özellikle vatandaşlardan gelecek şikayet ve eleştiriler de dikkate alınarak sağlık kurumlarının su istimalleri önlenmelidir.
l Sağlık karnesi kalktı
Sağlık karnesi uygulaması kaldırılarak, sağlık karnesi yenileme işlemlerine ve Bağ-kurluların karne vize çilesine son verilmiştir.
l İş göremezlik ödenekleri PTT ile veriliyor
PTT ile yapılan anlaşma neticesinde, emekli aylıkları, yaşlı ve özürlü aylıkları, geçici iş göremezlik ödemeleri kuyruklarına büyük ölçüde son verilmiştir.
l Alo 170
Kayıtdışı istihdamla mücadele amacıyla yapılan yasal düzenlemeler yanında ALO 170 Kayıtdışı İhbar Hattı hayata geçirildi. Haziran ayı içersinde kayıtdışı ihbar ve bilgi edinme amacıyla 54.663 kişi bu hattı kullanarak Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmuş. Ancak, özellikle kişisel nedenlerle husumet duyulan işverenlere yönelik kötü niyetli uygulamalara açık olmasından dolayı dikkatli davranılmalıdır.
Sağlık giderlerinde ‘tehlike sinyali’
2007 sonu itibariyle Kurumun toplam sağlık gideri 19.9 katrilyondur. Bunun 8.8’i ilaç, 10.2’si tedavi, diğer harcamalar ise 859 trilyondur.
2008’in ilk 5 ayında ise toplam sağlık gideri 10.4 katrilyon olup: 4.3 katrilyon ilaç, 5.7 katrilyon tedavi (2.5 katrilyon üniversite ve özel hastane) tutarıdır. 2007 ve 2008’in ilk 5 ayı kıyaslandığında toplam sağlık giderlerinin yüzde 23, özellikle üniversite ve özel hastanelerin ise yüzde 61 oranında arttığı görülmektedir.
Sağlık hizmetlerinin tüm vatandaşlara eşit şekilde ulaştırılmasında önemli adımlar atılıyor. Burada sağlık kurumlarına da bindikleri dalı kesmemeleri sorumluluğu düşüyor. Mutlaka faturalandırma ve diğer konularda dikkatli ve her türlü suiistimalden uzak durmalıdırlar. Aksi halde devletin bu yükün altından kalkabilmesi oldukça zor bir hale gelir. Özel sağlık kurumları da en büyük müşterileri olan devleti kaybederek, bundan zararlı çıkar.
http://www.stargazete.com/gazete/yazar/reformda-son-tango--111359.htm
|