Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Asgari ÖTV' deki belirsizlik otomobil satışlarını vurdu (05.07.08) PDF Yazdır e-Posta
05 Temmuz 2008

Maliye Bakanlığı'nın otomotiv sektöründeki vergi kaybının önüne geçmek amacıyla 1 Temmuz'dan itibaren devreye giren 'asgari ÖTV uygulaması' ile ilgili uygulama esaslarına ilişkin tebliğin hala yayınlanmamış olması otomobil satışlarını durma noktasına getirdi. Nissan Otomotiv A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu, sektörün ÖTV hesaplamalarından kaynaklanan büyük bir belirsizlik içinde olduğunu belirtti. Sancaktaroğlu, "Satışlar durma noktasına geldi. Detaylar bilinmediği için, gerek distribütörler, gerek satış teşkilatları bir açıklama bekliyor. Farklı satış tiplerinin nasıl işlem göreceği önem taşıyor. Sonuçta distribütör, satış teşkilatı, müşteri üçgeni bekleme halinde. Dalgalanmalar yaşanan günümüz pazar koşullarına bir de uygulama belirsizliği eklendi" açıklamasını yaptı.

Konunun acilen açıklığa kavuşturulması gerektiğini kaydeden Sancaktaroğlu, aksi taktirde orta ve uzun vadede farklı problemlerin ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu.

 

Yeni düzenleme farklı yorumlara yol açtı

Toyotasa Genel Müdürü İbrahim Orhon da uygulama esasları ile ilgili tebliğ henüz yayınlanmadığı için değişik yorumların yapıldığına dikkat çekti. Orhon, "Yapılan bu tip uygulamalar sınırlama özelliği taşıyor, rekabet kuralları açısından ne kadar geçerli olduğu uzmanlar tarafından incelenmeli, değerlendirilmeli. Eğer Maliye Bakanlığı tarafından ÖTV düzeyinde 'matrah kaybını gidermek' ve uygulamanın 'çevre' ile de uyumlu olması isteniyorsa, karbondioksit (C02) ve/veya yakıt tüketimine bağlı yeni maktu vergilendirme sistemi uyarlanmalı. Böyle bir uygulamanın daha faydalı olacağını öngörüyorum" diye konuştu.

"Kötü niyetli otomobil bayileri indirim vesilesi ile ÖTV'yi aşındırıyor" diyen Maliye Bakanlığı'nın 1 Temmuz'da yürürlüğe giren Amme Alacaklarının Tahsul Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında 5766 Sayılı Kanun'la otomobil satışlarından alınan ÖTV'ye asgari sınır getirmişti. Yasaya göre bundan sonra tüketiciye araç satın alırken en fazla yüzde 10 indirim yapılabilecekti.

Sektör yetkilileri, Bakanlığın düşük faturalı satışların önüne geçerek kayıtdışı satışı engelleme amacıyla uygulamaya sokacağı asgari vergi uygulamasını "kampanyalara darbe" olarak değerlendirmişti. Yeni düzenlemeye göre otomobil ve ticari araç satışlarında ödenmesi gereken ÖTV, bayinin alış bedeli üzerinden aracın tabi olduğu orana göre hesaplanan vergiden az olmayacak. Satıcılar, ürün bedeli 100 olan bir araca en fazla yüzde 10 indirim yapabilecek. Yani yüzde 50 bile indirim yapsa ÖTV oranını 90 birim üzerinden ödeyecek. Türkiye'de halen otomobil satışlarında motor hacmi 1600 cc'yi geçmeyenler için yüzde 37, 1600'ü geçip 2000 cc'yi geçmeyenler için yüzde 60, 2000 cc'yi geçenler için yüzde 84 ÖTV ödeniyor.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=100972&KTG_KOD=278Maliye Bakanlığı'nın otomotiv sektöründeki vergi kaybının önüne geçmek amacıyla 1 Temmuz'dan itibaren devreye giren 'asgari ÖTV uygulaması' ile ilgili...

( KB)