Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Teşvikli illere enerji desteği ödemesi başlıyor (07.07.08) PDF Yazdır e-Posta
07 Temmuz 2008

Haksız rekabet gerekçesiyle Adana Sanayi Odası'nın açtığı dava ile tebliğini iptal ettirdiği enerji desteğine ilişkin yeni düzenlemenin bu hafta yayımlanması bekleniyor. Böylelikle marttan beri destek alamayan 1400 yatırımcıya 100 milyon YTL ödeme yapılacak.

Teşvikli illere enerji desteği ödemesinin bu hafta başlaması bekleniyor. Adana Sanayi Odası'nın haksız rekabet gerekçesiyle açtığı dava sonucu iptal edilen ve marttan beri yatırımcıya ödenmeyen enerji teşvikine ilişkin düzenleme Başbakanlık'ta inceleniyor. Düzenlemenin Resmi Gazete'de salı ya da çarşamba günü yayımlanması planlanıyor. Böylelikle yaklaşık 3 hafta içinde sayısı 1400'ü bulan yatırımcı enerji desteği ödemesine kavuşacak.

49 ilde uygulanan ve Hazine tarafından karşılanan enerji desteği marttan beri yatırımcılara ödenemiyor. Adana Sanayi Odası, iller arasında haksız rekabete neden olduğu gerekçesiyle 5084 sayılı teşvik yasanın uygulamasına açıklık getiren bir tebliğ ile genelgeyi açtığı dava ile iptal ettirdi. Danıştay 10'ncu Dairesi; yasada olmasına rağmen, enerji desteğinin nasıl uygulanacağına ilişkin tebliğ çıkarılırken Maliye ile Hazine'nin görüşünün alınmadığı gerekçesiyle düzenlemeyi iptal etti. Hazine yetkilileri, desteğe ilişkin tebliğ taslağının içeriğinin aynı kaldığını ve iptal gerekçeleri doğrultusunda görüşler alınarak Başbakanlık'a gönderildiğini belirtti. Yetkikiler taslağın incelendiğini ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının beklendiğini söyledi.

Hazine ödenek istedi

Danıştay kararından sonra enerji desteğini alamayan yaklaşık 1.400 yatırımcı olduğu belirtildi. Teşvik Yasası şu anda yürürlükte. Bu nedenle yatırımcıların başvuruları illerdeki komisyonlarda görüşülüyor ve kabul edilenler Hazine'ye gönderiliyor. Yetkililer bu sayının içinde enerji desteğini hak etmiş ancak SSK borcu çıkmış bazı firmalar olduğunu, bunların da borçlarını temizledikten sonra beklemeye başladığını belirterek, bu gruba da enerji desteğinin ödeneceğini söyledi. Bekleyen enerji desteği için Hazine'nin Maliye'den ödenek istediği belirtildi. 100 milyon YTL'nin üstünde bir ödeneğin serbest bırakıldığı ve tebliğ çıktığında ödemenin kısa sürede yapılabileceği kaydedildi.

Tebliğ çıktıktan sonra Hazine'ye gelen talepler tarih numarasına göre 3 parçaya ayrılacak ve ödeme de 3 parça halinde gerçekleştirilecek. İlk 30 milyon YTL'lik ödeneğin hazır olduğunu dile getiren yetkililer, incelemelerin ardından hafta sonuna kadar ödemenin yapılacaifade ettiler. İkinci parti ödeme için izinli olan Hazine çalışanlarının bile çağrıldığını anlatan yetkililer, ödemenin ertesi hafta tamamlanması için uğraşıldığını ve 30-35 milyon YTL'lik ödeme yapılacağını anlattı. Üçüncü parti ödemenin de üçüncü haftada tamamlanması planlanıyor.

Danıştay'ın iptal ettiği enerji desteği uygulaması 31 Aralık 2008'de sona erecek. Ancak, 5084 sayılı Kanun kapsamı illerdeki işletmelerden 01 Ekim 2003'ten 5350 sayılı Kanun kapsamı illerdeki işletmelerden ise 01 Nisan 2005'ten sonra yatırıma başlayarak 31 Aralık 2007'ye kadar yatırımlarını tamamlayanlar, yatırımın tamamlanma tarihini izleyen 5 yıl, 31 Aralık 2008'e kadar tamamlayanlar 4 yıl, 31 Aralık 2009'a kadar tamamlayanlar 3 yıl süresince daha bu destekten yararlanabilecek.

Haksız rekabet gerekçesiyle Adana Sanayi Odası'nın açtığı dava ile tebliğini iptal ettirdiği enerji desteğine ilişkin yeni düzenlemenin bu hafta yayım...

( KB)

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=100995