Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye, denetimleri sıklaştırınca vergi muhbiri para kazanamaz oldu (06.07.08) PDF Yazdır e-Posta

Maliye denetçilerinin etkin bir şekilde sahaya sürülmesi ve denetimlere hız verilmesi hem bütçe hedeflerinin tutturulması hem de muhbirlere daha az 'ihbar ücreti' ödenmesini sağladı. Maliye Bakanlığı verilerine göre, 2007 yılında muhbirlere ödenen miktarda herhangi bir artış yaşanmazken, kişi başına düşen ortalama gelir ise 2006'ya oranla yaklaşık bin 400 YTL azaldı. Önceki yıl 3 bin 172 kişi Gelir İdaresi Başkanlığı'na ihbar dilekçesi gönderirken geçen yıl bu rakam 3 bin 636'ya çıktı. 2006'da 73 kişi ihbar karşılığında toplam 612 bin YTL para kazanırken, 2007'de 87 muhbire ödenen toplam miktar 613 bin Yeni Türk Lirası oldu. Elde edilen gelir kişi başına bölündüğünde ise ortalama gelir 8 bin 400 yeni liradan 7 bin YTL'ye geriledi. Gelişmeleri Zaman'a değerlendiren maliye kaynakları, ödenen miktarın azalmasında etkin denetimin yanı sıra kanundan kaynaklanan eksikliklerin de rol oynadığını dile getiriyor. Adının açıklanmasını istemeyen bir maliye kaynağı, "Ödemelere ilişkin esaslar 77 yıl önce belirlenmiş. Yasanın mevcut hali ödülü cazip olmaktan çıkarıyor. Yani ihbarcılara yapılacak ödemelerde yeni bir düzenleme yapılması şart." dedi. "Menkul ve Gayrimenkul Emval ile Bunların İntifa Hakları ve Daimi Vergilerin Mektumatı Muhbirlerine Verilecek İkramiye Hakkında Kanun", 1931 yılında kabul edilmişti. Kanuna göre ihbar edenlere bedel ihbar edilen emvalin veya intifa hakkının Hazine'nin kasasına girmesinden sonra ödeniyor. Menkullerde 5 bin liraya kadar yüzde 30, gayrimenkullerde ise yüzde 20 ödeniyor. Vergi kaçağının 100 bin liradan yukarı olan kısmı için ise menkul ve gayrimenkullerde yüzde 7,5 ödeme yapılıyor. Muhbirin normal vatandaşın yanı sıra devlet memuru olması halinde ise ikramiyenin yarısı veriliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın raporuna göre 1 Ocak 2007 ile 31 Aralık 2007 tarihleri arasında kuruma 3 bin 636 ihbar dilekçesi geldi. Bunun 10'u Teftiş Kurulu Başkanlığı'na, 50'si Hesap Uzmanları Kurulu'na, 71'i Gelirler Kontrolörleri Daire Başkanlığı'na, 2 bin 75 adeti Vergi Dairesi başkanlıkları ve valilere, 265'i ise ilgili servislere geldi. Bunların bin 165'i hakkında inceleme yapılırken ihbarda bulunan 87 kişiye toplam 613 bin 450 YTL ödeme yapıldı. Kişi başı ortalama gelir ise 7 bin yeni lira olarak hesaplandı. Önceki yıl ise 3 bin 172 ihbar dilekçesi gelmişti. Bunlar içerisinden 73 kişiye toplamda 612 bin 466 Yeni Türk Lirası ödeme yapılmıştı. Kişi başı ortalama gelir ise 8 bin 383 yeni lira olmuştu.

Maliye 'ajan' için düğmeye bastı

Bu arada eski maliyecileri 'ajan' olarak kullanmayı planlayan bakanlık bürokratları, gerekli düzenlemeleri yetiştirmeye çalışıyor. Yasal düzenlemenin tamamlanmasının ardından en geç yıl sonuna kadar gizli alışveriş timlerinin sokaklardaki yerini alması bekleniyor. "Fahri Müfettişlik" uygulaması adını taşıyan yeni uygulamaya Gelir İdaresi Başkanlığı büyük önem veriyor. Vergi sisteminin daha sağlıklı ve etkin işleyebilmesi için yapılan bu çalışmada, kısa zaman önce emekli olan, personelden bazılarına "fahri müfettiş olur musun?" teklifi götürülecek.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=710744

06 Temmuz 2008