Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
DİİB KAPSAMINDA TEMİN EDİLEN GİRDİLERLE ÜRETİLEN MALLARIN İHRAÇ KAYITLI TESLİMİNDE İADE ALINABİLECEK KDV ÜST SINIRININ HESAPLANMA YÖNTEMİ DEĞİŞTİRİLDİ PDF Yazdır e-Posta
20 Şubat 2017

Image

15 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 11 seri numaralı Genel Tebliğ ile Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) kapsamında yurt içi ve yurt dışından KDV ödemeksizin temin edilen girdilerle üretilen ürünlerin KDV Kanunu'nun 11/1-c ve geçici 1.  maddeleri kapsamında ihraç kayıtlı teslimlerinde iadesi talep edilebilecek KDV tutarı üst sınırı ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır. Söz konusu Tebliğ ile bu şekildeki teslimlerde uygulanacak iade edilebilir KDV üst sınırın hesaplama yöntemi değiştirilmiştir.

1. KDV Kanunu'nun geçici 17. maddesi kapsamında yapılan teslimler

KDV Kanunu'nun geçici 17. maddesine istinaden Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) kapsamında temin edilen girdilerle üretilen ürünlerin, yine DİİB sahibi bir başka mükellefe aynı madde kapsamında ihraç kayıtlı teslimi mümkündür.

Bu şekilde teslimde bulunan DİİB sahibi mükellefin iadesini talep edeceği KDV tutarı, ihraç kaydıyla teslim bedeli ile bu malların üretimi için yurtiçi ve yurtdışından KDV ödemeksizin temin ettiği malların bedeli arasındaki farka genel vergi oranı uygulanmak suretiyle bulunacak tutarı aşamaz.

İhraç kayıtlı teslimlerde iade edilecek KDV üst sınırı Tebliğ'in değişmeden önceki şeklinde, ihraç kayıtlı teslim nedeniyle hesaplanıp alıcıdan tahsil edilmeyen KDV tutardan, bu teslime konu ürün için DİİB kapsamında temin edilen girdiler nedeniyle ödenmeyen KDV tutarı düşülerek hesaplanıyordu.

2. KDV Kanunu'nun11/1-c maddesi kapsamında yapılan teslimler

Yapılan yeni düzenlemede,  DİİB kapsamında KDV ödemeksizin yurtiçi ve yurtdışından satın aldığı girdileri kullanarak ürettiği malı 3065 sayılı Kanunun (11/1-c) maddesi kapsamında ihraç kayıtlı olarak teslim eden bir mükellefin iade alacağı KDV tutarı, ihraç kayıtlı teslim bedeli ile DİİB kapsamında aldığı girdilerin bedeli arasındaki farka genel vergi oranı uygulanmak suretiyle bulunacak tutarını aşamayacağı belirtilmiştir.

Bu üst sınır Tebliğin değişmeden önceki şeklinde, ihraç kayıtlı teslim nedeniyle hesaplanıp alıcıdan tahsil edilmeyen KDV tutardan, bu teslime konu ürün için DİİB kapsamında temin edilen girdiler nedeniyle ödenmeyen KDV tutarı düşülerek hesaplanıyordu.

Diğer taraftan 8 seri numaralı KDV Genel Tebliği ile Dış Ticaret Sermaye Şirketleri ile Sektörel Dış Ticaret Şirketleri bu uygulamanın dışında tutulmuştu. 8 seri numaralı Tebliğ ile KDV GUT' nin (IV/A-1.5) numaralı bölümüne eklenen "Dış Ticaret Sermaye Şirketleri ile Sektörel Dış Ticaret Şirketlerine yapılan ihraç kaydıyla teslimlerde bu sınır uygulanmaz" cümlesi bu 11 seri numaralı Tebliğ ile yürürlükten kaldırılmıştır.

Tebliğ'in yürürlüğe girdiği tarihten sonra gerçekleşecek işlemlere uygulanmak üzere, teslim yapılan mükellefin durumuna bakılmaksızın söz konusu uygulama yeni hesaplama şekli ile tüm işlemler için geçerli olacaktır. E&Y

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.