Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye askeri araç ithalatçısına ve üreticisine ÖTV yükü getirdi (09.07.08) PDF Yazdır e-Posta
09 Temmuz 2008

Maliye Bakanlığı'nın Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. ÖTV Genel Tebliği, akaryakıt sektöründen, otomotive, doğalgazdan kaçak içkiye kadar pek çok sektörü ilgilendiren düzenlenmelerle dolu. Akaryakıt istasyonları ve işletmelerde ulusal markeri bulunmayan akaryakıttan, büfe ve standartlarda tespit edilen bandrolsüz içkilerden Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile vergi cezası alınacak. Otomotiv sektöründe nasıl uygulanacağı bilinmediği için satışları durma noktasına getiren asgari ÖTV'de netlik kazandı. Düzenlemenin en dikkat çekici maddelerinden biri ise Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullandığı motorlu araçlarla yönelik. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin araçları trafik siciline kayıtlı olmadığı için kimin ödeyeceği ortada kalan ÖTV, bundan sonra ithalatçı ve üreticiden sorulacak.

Bütün sektörlerde son tüketicinin ödediği ÖTV, askeri araç ithalatçıları ve üreticiye ek yük getirecek. 

Referans gazetesinin vergi konusundaki uzman yazarı Bumin Doğrusöz, yeni düzenlemeyi şöyle yorumluyor: "Türk Silahlı Kuvvetlerinin almış olduğu araçlar trafik siciline kaydedilmiyor. TSK kendisi ayrı bir sicil tutuyor. Ben araba satıyorum. Bunu Türkiye'ye getirdim. ÖTV'yi benim bayim ödeyecektir. Ama bu trafik siciline kayıtlı araçlar için geçerli. Ama sicile kayıtlı olmayan araçlar için bayiler vergi ödemeyeceği için ithalatçının ve üreticinin vergi ödemesi gerekiyor."

Tebliğin yayımlanması sıkıntıya düşen otomotiv sektöründeki belirsizliği de ortadan kaldırdı. Tebliğ, 1 Temmuz 2008 öncesi stokta olan araçları da kapsıyor. Bu durum firmaların bayiye ve tüketiciye verilecek indirimlerin sınırlanmasını beraberinde getirecek. Otomotiv sektöründe model yılı değişim tarihi olan ağustos ayından önce stokların eritilmesi için yüzde 10-40 arası ciddi indirimler yapılıyordu. Şimdi bu kadar ciddi bir indirim yapılamayacağı için daha önceki yıllarda olduğu gibi eski ve yeni model arasındaki büyük fiyat farkları olmayacak. Ancak bu durum sadece bu yıla özgü olacak.

 

Defter tutmayan denizciye ceza

ÖTV genel tebliğine göre, ulusal marker eklenme zorunluluğu getirilen mallarda marker bulunmadığı veya standartlara uygun markeri olmadığının belirlenmesi durumunda, işyeri sahibi adına ÖTV alınacak ve buna göre ceza uygulanacak. Tebliğ kapsamında, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerde Bandrolü Ürün İzleme Sistemi Genel Tebliği uyarınca kullanılma zorunluluğu getirilen bandrolü olmayan malların bulunduğu tespit edilen iş yeri sahibi adına da, bandrolsüz alkollü içliklerin emsal bedeli, bandrolsüz tütün mamüllerinin ise perakende satış fiyatı üzerinden ÖTV alınacak.

Yeni düzenlemelerden biri de serbest bölgelerle ilgili oldu. Yeni düzenlemeye ile, serbest bölgelerden ''ihraç kaydıyla teslim edilen malların'' ihracat istisnasından yararlanmasının önü açıldı. Bu malların ihracatçıya teslim tarihini takip eden ay başından itibaren 3 ay içinde ihracının gerçekleşmesi halinde, tecil edilen vergi, vergi dairesine verilmek suretiyle terkin edilecek.

Tebliğ ayrıca kaçakçılık ile mücadelede bir dizi önlem getiriyor. Bu çerçevede, ''ÖTV Kanununun 8/1 inci Maddesi Kapsamında Teslim Alınan/İthal Edilen Mallara İlişkin Bildirim Formu'' düzenlenmesi ve deniz akaryakıtı ile ilgili olarak yakıt alım defteri, jurnal defteri ve gemi hareket kayıt jurnalinin usulüne uygun tutulması zorunlu hale getirildi. Kurala uymayanlar için özel usulsüzlük cezası uygulanacak.

 

Doğalgaz vergilemesine standart geldi

Standart metreküp üzerinden ÖTV'ye tabi tutulan doğalgaza da standart getirilidi. İran, Rusya gibi ülkelerden ithal edilen veya Türkiye'de üretilen 1 metreküp doğalgazdan elde edilen ısı değeri birbirinden farklı olduğu için vergilemede adalet sağlamak amacıyla 1 metreküp algısına standart getiriliyor. Tebliğe göre, doğalgazın standart metreküp biriminin belirlenmesinde, faturalandırma yapılırken mutlak bar basınç, sıcaklık ve üst ısıl değer birimlerinin esas alınması gerekecek.

 

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=101223