Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kaçak içki ve akaryakıt satan şirketten vergisi de alınacak (09.07.08) PDF Yazdır e-Posta
09 Temmuz 2008

Kaçak akaryakıt ve içki satanlara karşı yoğun denetimler gerçekleştiren devlet, kaçak ürünün Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)'nin de peşine düştü.

 

Ulusal markeri bulunmayan akaryakıt ile bandrolsüz satılan içkilerden ÖTV ile vergi cezası alınacak. Resmî Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan ÖTV Genel Tebliği'ne göre, bayilik lisansı bulunan veya bulunmayan işyerlerinde, zorunlu olmasına rağmen marker bulunmayan ya da standartlara uygun markeri olmayan mallar tespit edilirse, işyeri sahibi adına ÖTV ve ayrıca ceza uygulanacak. Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Genel Tebliği'ne göre de bandrolü olmayan malların bulunduğu tespit edilen işyeri sahibinden de, kaçak içkinin bedeli; bandrolsüz tütün ürünlerinin ise perakende satış fiyatı üzerinden ÖTV'si tahsil edilecek. Ancak ulusal markeri bulunmayan veya standartlara uygun olmayan mallar ile bandrolsüz malların ihraç edilmek üzere işyerinde bulundurulduğu ispat ve belgelenmesi şartıyla, bu mallar için söz konusu hesaplama yapılmayacak.

 

Doğalgazda bakanlık onay

 

Tebliğe göre, doğalgazda metreküp üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'nin geçerli olması için Maliye Bakanlığı'nın onayı aranacak. Doğalgazın standart metreküp biriminin belirlenmesinde, faturalandırmaya esas alınacak doğalgaz miktarının tespitinde kullanılan mutlak bar basınç, sıcaklık ve üst ısıl değer birimlerinin esas alınmasının gerektiği vurgulanarak, söz konusu tebliğde doğalgazın vergilendirme ölçülerine yönelik EPDK tarafından yapılacak değişikliklerin, Maliye Bakanlığı'nca yayımlanan ÖTV Genel Tebliğleri ile uygun görülmediği sürece hüküm ifade etmeyeceği belirtildi. Tebliğde ayrıca, taşıt araçlarının satışında yapılacak iskonto sonucu oluşacak yeni ödeme miktarlarında ÖTV uygulaması, malul ve engellilere mahsus taşıt araçlarında ÖTV istisnası, serbest bölgelerden yapılan ihracatın belgelendirilmesi, matrahta, vergide ve mükellefiyette değişiklik olması halinde yapılacak işlemlerle ilgili konularda açıklamalar yer alıyor.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=711857