Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Katma Değer Vergisi Genel Tebliği Seri No: 110 yayımlanmıştır. PDF Yazdır e-Posta
11 Temmuz 2008

11 Temmuz 2008 Tarihli ve 26933 Sayılı Resmî Gazetede Katma Değer Vergisi Genel Tebliği Seri No: 110 yayımlanmıştır.

Tebliğ ile 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu uygulamasına ilişkin olarak aşağıdaki konularda düzenleme ve açıklamalar yapılmaktadır.

 

1. Serbest bölgelerdeki müşteriler için yapılan fason hizmetlerde istisna uygulaması. Buna göre, serbest bölgeden gönderilen ana madde ve malzemelerin, yurt içinde bulunan işletmelerde çeşitli işlemlere tabi tutulduktan sonra yeniden serbest bölgeye gönderilmesi suretiyle verilen fason hizmetler istisna kapsamında değerlendirilecektir.

 
 
2. Sigorta aracılarının kdv uygulaması karşısındaki durumu. Buna göre, sözleşme yapma ve prim tahsil etme yetkisi bulunan veya bulunmayan sigorta acenteleri ile sigorta brokerlerinin sigorta şirketlerine yaptığı sigorta muamelelerine ilişkin işlemleri karşılığı aldığı komisyon bedelleri üzerinden kdv hesaplanmayacaktır.
 
3. Hurda metalden elde edilen külçe teslimlerinde kdv uygulaması. 5766 sayılı kanunun yayımlandığı tarihi izleyen (7/6/2008) tarihten başlamak üzere hurda metalden elde edilen külçelerin yurt içi teslimleri ve ithalinde genel hükümler çerçevesinde kdv hesaplanacaktır.
 
4. Özürlülerin kullanımına mahsus araç ve gereçlerin tesliminde istisna uygulaması. Buna göre, münhasıran özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamlarında kullanmaları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç (örneğin görme özürlülerin kullandıkları baston, yazı makinesi, kabartma klavye; ortopedik özürlülerin kullandıkları tekerlekli sandalye, ortez-protez gibi cihaz ve araçlar) ile özel bilgisayar programları istisna kapsamında kabul edilecektir.
 
5. Birleşmiş milletler (bm) teşkilatı ile iktisadi işbirliği ve kalkınma teşkilatına (oecd) yönelik kdv istisnası uygulaması
 
6. İhracat teslimlerine ilişkin komisyonlar
 
7. Yolcu beraberi eşya ihracında iade edilecek vergi tutarı
 
8. 107 seri no.lu kdv genel tebliğinde yapılan değişiklik
 

İlgili Tebliğe aşağıdaki link vasıtasıyla ulaşabilirsiniz,