Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye'yi ikna ettik, internette İletişim Vergisi'ni kaldırıyoruz (13.07.08) PDF Yazdır e-Posta
14 Temmuz 2008

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, internette indirim ve rekabet müjdesi verdi. Bakanlık, internet hizmetlerinden alınan yüzde 15 oranındaki Özel İletişim Vergisi'ni (ÖİV) tümüyle kaldırmaya hazırlanıyor. 

Bunun yanında Türk Telekom da kendi şirketi TTNet dışındaki internet servis sağlayıcılarına sunduğu 'al-sat ve veri akış erişim' ücretlerinde yüzde 4 indirim yapacak. Ayrıca, TTNet'ten ayrılarak başka internet servis sağlayıcılarını tercih eden abonelerden bağlantı ücreti alınmayacak. Avrupa'ya göre birkaç kat pahalı olan Türkiye'deki internet ücretlerinin böylece makul seviyelere inmesi bekleniyor. Halen Türk Telekom'a bağlı TTNet'in dışında Superonline, Smile ve Turk.Net isimli şirketler ADSL internet hizmeti sunuyor. Ancak bu şirketlerin tümü Türk Telekom'un altyapısını kullanıyor. Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (Telkoder) tarafından Sapanca'da düzenlenen 'Elektronik Haberleşme Kanunu ve Ötesi' başlıklı toplantıda konuşan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, 2009 yılı başından itibaren ADSL bağlantı ücreti üzerindeki ÖİV'nin tümüyle kaldırılacağını açıkladı. Yıldırım, "Bu yönde Maliye Bakanlığı ile mutabakata varıldı. İnternetteki vergi indirimi nedeniyle 150-200 trilyon YTL bir vergi kaybı yaşanacak. Bu paranın daha fazlasının sürümden kazanılacağı yönündeki çalışmamızı Maliye Bakanlığı'na önümüzdeki günlerde sunacağız."dedi. Binali Yıldırım, internet servis sağlayıcılarına yönelik indirimlere de hazırlandıklarını vurgularken; "Türk Telekom, TTNet haricindeki internet servis sağlayıcılarına al-sat ve veri akış erişiminde yüzde 2,6 ile 3,8 oranında indirim yapacak. Bu yüzde 4'lük bir indirimdir. Sadece indirim de yapılmamaktadır. Mesela, bir TTNet abonesi, bir başka internet servis sağlayıcısını tercih ederse, ayrı bir bağlantı ücreti de alınmayacak. Yani GSM'den önce, internette numara taşınabilirliği başladı diyebiliriz." diye konuştu.
 
'Olumlu, ama yeterli bir adım değil'
 
Telkoder Başkan Yardımcısı Mehmet Çelebiler ise Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın sektöre müjde niteliğindeki açıklamalarını 'olumlu bir gelişme olarak' niteledi; ancak yeterli görmedi. Çelebiler, "Büyük sıkıntılar yaşayan internet servis sağlayıcıları, Türk Telekom tarafından yapılacak indirimle nefes almaya başlayacak. İyi bir başlangıç; ama yeterli değil." ifadesini kullandı. Çelebiler, internet servis sağlayıcılarına yönelik indirimin, TTNet'in pazar payının yüzde 80'e inene kadar süreceği bilgisini vererek, "Sonuç yine değişmeyecek. TTNet'le mücadele etmek son derece zor olacak." dedi. Çelebiler, internet servis sağlayıcılarının TTNet ile rekabet edebilmesi için, Telekom dışında başka bir altyapı üzerinden hizmet alabilmesine imkan sağlanması gerektiğini kaydederken, "Kablo TV'den hizmet alınabilir. Bu konuda mevzuat değişikliğine gidilebilir. Ya da Kablo TV'nin özelleştirilmesi, internette rekabet ortamı sağlar." açıklamasını yaptı.