Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Posta çeklerinde kara para takibi sıkılaşıyor (12.07.08) PDF Yazdır e-Posta
12 Temmuz 2008

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), PTT üzerinden yapılan havale ve posta çeki hesabı gibi parasal işlemlerde karapara ve terörün finansmanının önlenmesi amacıyla harekete geçti. Bankalar ve döviz büroları dışında, PTT müşterileri için özel olarak broşür hazırlatan MASAK, müşterilere, "Lütfen PTT görevlilerinin söz konusu bilgi ve belge taleplerinin hem kendileri hem de sizin için yasal bir zorunluluktan kaynaklandığını unutmayınız" diye seslendi. Ayrıca yine müşterilere, kimlik tespitinin yapılmaması ya da yeterli bilgi verilmediği durumlarda talep edilen işlemin gerçekleştirilmeyeceği uyarısında bulunuldu.

MASAK banka, döviz büfeleri, aracı kurumlar için çeşitli broşürler hazırlattı. Bu broşürler arasında ayrıca PTT'de yaptırılan işlemler için de ayrı bir broşür yer aldı. MASAK, "PTT işlemlerinde kimlik tespitine ilişkin esaslar" başlığı altında hazırladığı broşürde; kişilerin kendi adına, başkası adına işlem yaptığı durumlar için ne tür yükümlülükleri olduğunu tek tek sıraladı.
 
2 bin YTL'yi geçerse bildirim zorunlu
Eğer PTT'ye giden kişi, kendi adına işlem yapacak ve posta çeki hesabı açılması gibi PTT ile devamlılık unsuru taşıyacak bir ilişki tesis edecekse, 1 yıl içinde ödenecek prim tutarı 2 bin YTL (veya tek primli olup 5 bin YTL veya üzerinde) hayat sigortası sözleşmesi yapacaksa, toplam tutarı 2 bin YTL veya üzerinde yurtdışına para transferi gerçekleştirecekse, toplam tutarı 20 bin YTL veya üzerinde PTT şubeleri arasında yurtiçi havale yaptıracaksa veya toplam tutarı 20 bin YTL veya üzerinde başka bir işlem yaptıracaksa kimlik tespiti zorunlu olacak.
Bu durumda PTT görevlisi Türk uyruklular için nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaport; Türk uyruklu olmayanlar için pasaport veya ikamet belgesi aslını veya noter onaylı suretinin ibrazını isteyecek. Ayrıca kimlik numarası, adres ve imza örneği ile varsa telefon ve faks numarası, elektronik posta adresi, iş ve meslek bilgileri de görevlilere verilecek. Adresin teyidi amacıyla yerleşim yeri belgesi veya kişinin adına düzenlenmiş elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi abonelik gerektiren bir hizmete ilişkin olan ve işlem tarihinden önceki 3 ay içinde düzenlenmiş fatura veya herhangi bir kamu kurumu tarafından verilen belgenin 10 gün içinde ibraz edilmesi gerekecek.
Ayrıca ticaret siciline kayıtlı tüzel kişiler, dernek ve vakıflar, sendika ve konfederasyonlar, siyasi partiler, tüzel kişiliği olmayan teşekkülleri temsil edenlerin yetki durumu da noter onaylı vekaletname ile teyit edilecek.