Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşsizlik Fonu'ndan GAP'a 1,3 milyar YTL'lik ilk transfer yapıldı (16.07.08) PDF Yazdır e-Posta
16 Temmuz 2008

 

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)'nin tamamlanması için işsizlik Fonu'ndan talep edilen kaynak, Hazine'nin kasasına aktarıldı. Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) Genel Müdürü Namık Ata, GAP için 1,3 milyar YTL'lik kaynağın 30 Haziran itibarıyla Hazine'nin kasasına girdiğini söyledi.

Paranın aktarılmasının yatırımları canlandıracağını vurgulayan Ata, bunun da işsizliğe olumlu katkı sağlayacağını kaydetti. 2009 yılından itibaren fonun faiz giderlerinden GAP ve diğer yatırımlara aktarılacak kaynağın 1,5 milyar YTL olacağını belirten İş-Kur Genel Müdürü, geri ödemelerin 2013 yılından sonra yapılacağının altını çizdi. Ata, "GAP'ta sulama projeleri ile ilgili gerçekleş- me yüzde 15 seviyesinde, yüz- de 100'e çıkması halinde yakla- şık 1 milyon kişiye istihdam sağlayacak." dedi.

Hükümetin Doğu ve Güneydoğu'yu kalkındırmak için İşsizlik Fonu'ndan aktaracağını duyurduğu 1,3 milyar yeni lira Hazine'nin kasasına girdi. Para, başta sulu tarım olmak üzere önemli enerji yatırımlarını da içeren Güneydoğu Anadolu (GAP) ile Doğu Anadolu (DAP) projelerinin yürümesi için kullanılacak. Sadece GAP'ın tamamlanmasıyla bölgede 1 milyon kişiye ek istihdam sağlanacağı hesaplanıyor. Benzer şekilde DAP da Doğu'da işsizliğin azaltılmasında önemli rol üstlenecek. Fonun faiz gelirine karşılık gelen 1,3 milyar YTL'nin 30 Haziran itibarıyla Hazine'ye aktarıldığını açıklayan İş-Kur Genel Müdürü Namık Ata, söz konusu paranın kurumun kuruluş amacı ve misyonu doğrultusunda kullanılacağına dikkat çekti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in GAP ve DAP projeleri için bölgeye düzenlediği inceleme gezisine Ankara'dan kalabalık bir bürokrat ekibi katıldı. Heyette, kamu bankalarından İş-Kur'a kadar pek çok kurum üst düzey temsil edildi. Ziyaretin Van ayağında ekonomi muhabirlerine, kurum olarak projelere verecekleri destekleri anlatan İş-Kur Genel Müdürü Namık Ata, "GAP'ta sulama projeleri ile ilgili gerçekleşme yüzde 15 seviyesinde. Hepsinin tamamlanması halinde, yaklaşık 1 milyon kişiye istihdam sağlanacak. Bizim de kurum olarak amacımız işsiz insanların işe kavuşması." ifadelerini kullandı. Paranın Hazine hesaplarına geçtiğini ve yakın bir zamanda projelerin yürümesi için kullanılmaya başlanacağını söyleyen Ata, kurum olarak 2009'da aktaracakları miktarın 200 milyon yeni lira kadar artacağını vurguladı. İş-Kur, 2009'dan itibaren 5 yıl süreyle işsizlik fonunun toplam faiz gelirinin dörtte birini söz konusu iki projenin finansmanı için Hazine'ye aktaracak. Faizlerin durumuna ve oranlarına göre aktarılacak tutarın her yıl 1,3 ile 1,5 milyar YTL arasında değişeceği hesaplanıyor. Fona devletin katkısı 4'te bir oranında. Toplam yüzde 4'lük bir prim kesintisi var. Yüzde 1 işçi, yüzde 2 işveren ve yüzde 1 de Hazine katkı sağlıyor. İş-Kur Başkanı Ata, "GAP'ın finansman sıkıntısı çözüldüğü için 5 yıllık sürede biteceğine inanıyorum. Projenin tamamlanması sürecinde yatırımları canlandırması, istihdam artışı sağlayacaktır. Önümüzdeki sene GAP ve diğer yatırımlara aktarılacak tutar 1,5 milyar YTL'yi bulur. Bunların geri ödemesi ise 2013 yılından sonra yapılacak. Bölgeye akıtılan her kuruş istihdama olumlu katkı sağlayacak." diye konuştu.

Meslek edindirmeye 240 milyon yeni lira

İş-Kur'un diğer çalışmalarıyla ilgili de bilgiler veren genel müdür Namık Ata, meslek edindirmeye yönelik her yıl 240 milyon YTL kaynak aktarıldığını belirterek, 2009'da bu rakamın 300 milyon YTL'ye yükseltileceğini açıkladı. İstihdamı artırmaya yönelik çalışmaları 81 ilde aralıksız sürdürdüklerini, yakın bir zamanda işgücü piyasası analizi yapacak bir kurul oluşturacaklarını duyurdu. Söz konusu kurulda valilik, belediye, üniversite, ticaret ve sanayi odası gibi kuruluşların temsilcileri yer alacak. 14 üyeli kurul, kendi şehri için işgücü piyasası analizi yapacak. 10 ve daha fazla işçi istihdam eden firmaların hangi işgücünde ihtiyaç duyduğunu belirleyecek. Yapılan tespitlerin sonucuna göre meslek edindirme kurslarında nitelikli eleman yetiştirilecek.

Memur adayları da İşkur havuzunda

Ekonomik büyümeye rağmen bir türlü gerilemeyen işsizliğe çare için yeni bir proje geliştirildi. 'Ulusal istihdam politikasının oluşturulmasına ve istihdamın korunmasına, geliştirilmesine ve işsizliğin önlenmesi faaliyetlerine yardımcı olmak, işsizlik sigortası işlemlerini yürütmek' ile görevli İş-Kur, 'ortak havuz' adı verilen yeni bir sistemi uygulamaya hazırlanıyor. Bu sayede bundan sonra kamu ve özel sektörün personel ihtiyaçları aynı platformda buluşacak.

Projeyi, Maliye Bakanlığı, İş-Kur, Devlet Planlama Teşkilatı ve Devlet Personel Başkanlığı ortak yürütüyor. Artık, hem işçi, hem de memur alımı İş Kurumu'nun havuzundan yapılacak. Kamu kurumları, Devlet Personel Başkanlığı aracılığı ile hangi birimlerde memur ihtiyacı olduğunu İş-Kur'a bildirecek. Bu bilgiler özel sektörün personel ihtiyacı ile birlikte aynı sisteme yüklenecek. Hem memur hem de işçi olmak isteyenler, kapı kapı gezip iş aramak zorunda kalmayacak. Sistemin yıl sonuna kadar devreye girmesi hedefleniyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=714690