Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Araç kiralamada KDV düzenlemesi (19.07.08) PDF Yazdır e-Posta
19 Temmuz 2008

Araç kiralama faaliyetlerinde KDV istisnası kaldırılırken, turizm işletmelerine yapılan KDV iadesine amortismana tabi kıymetler dolayısıyla yüklendikleri KDV'nin dahil edilmesine de son verildi.

Bakanlar Kurulu'nun Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre, teslimleri KDV'den müstesna olan araçların, faaliyetleri kısmen veya tamamen bu araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere kiralanması hizmeti, yüzde 1 KDV'ye tabi tutulacak. Getirilen yüzde 1'lik KDV uygulaması Ağustos başından geçerli olacak. KDV Kanunu'nda "faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere bu amaçla yapılan deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçlarının teslimleri, bu araçların imal ve inşaası ile ilgili olarak yapılan teslim ve hizmetler ile bunların tadili, onarım ve bakımı şeklinde ortaya çıkan hizmetler" KDV'den müstesna tutuluyordu. Bakanlar Kurulu'nun kararıyla ise "teslimleri katma değer vergisinden istisna olan araçların, faaliyetleri kısmen veya tamamen bu araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere kiralanması hizmeti" (I) sayılı KDV listesine dahil edildi. Aynı Karar kapsamında, yüzde 8 KDV'ye tabi malların yer aldığı (II) sayılı listede de yeni düzenlemeye gidildi. Buna göre, işlenmiş post, deri ve köseleler ile bunların taklitleri ve bunlardan mamul şapka, kemer, kravat, eldiven gibi giyim eşyası, yalnız sığırların (bufalo dahil) dabaklanmış ve aprelenmiş kürkleri ve biyolojik mücadelede kullanılan parazit ve predatörler ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca zirai mücadelede kullanılmak üzere ruhsatlandırılan bitki koruma ürünleri yüzde 8 KDV'ye tabi olacak. Dişçilikte ve tıpta kullanılan çeşitli malzeme de bu kapsamda yer alacak.

 

TURİZMDE KDV İADESİNDE DEĞİŞİKLİK

 

Bu arada konaklama tesislerini işleten mükelleflerin, bu Kararın yürürlüğe girdiği tarihten sonra, indirimli orana tabi işlemlerine ait KDV iadesi hesabına, amortismana tabi iktisadi kıymetler dolayısıyla yüklendikleri katma değer vergisi dahil edilmeyecek. Bu düzenlemeye ilişkin Bakanlar Kurulu kararı da Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=716022&title=arac-kiralamada-kdv-duzenlemesi