Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
OTOMATİK BES'E YENİ KATILIM 1 TEMMUZ'DA PDF Yazdır e-Posta
27 Haziran 2017

Image

Otomatik katılımlı BES'te 1 Temmuz itibarıyla yeni dönem başlıyor. 100 ve daha fazla çalışanı bulunan işyerleri de kapsama alınacak, böylece özel sektörden 1.5 milyon çalışanın sisteme dahil olması bekleniyor.

Otomatik katılımlı bireysel emeklilik sistemi 1 Ocak 2017'den itibaren hayata geçti. Bu çerçevede 45 yaşını doldurmamış çalışanlar için bireysel emeklilik sözleşmeleri açıldı. Ancak kademeli geçiş söz konusu olduğu için henüz bütün çalışanlar kapsamda değil. Otomatik katılımlı bireysel emeklilik sisteminin kapsamı 1 Temmuz 2017’de genişliyor. 100 ve daha fazla çalışanı bulunan işverenler de kapsama alınacak. Ülkemizde işyerlerinin ortalama çalışan sayısı 100’ün altında.

Bütün işyerlerinden

Ancak hesaplama işyeri bazında değil, işveren bazında yapılıyor. Aynı işverene bağlı bütün işyerlerinde çalışan sayısının toplamı dikkate alınarak hesaplama yapılınca işler değişiyor. Otomatik katılımlı bireysel emeklilik sisteminde kademeli geçiş için çalışan sayısı, aynı işverene bağlı bütün işyerleri üzerinden hesaplanarak sonuca varılıyor.

PARA CEZASI ALABİLİR

Dolayısıyla tek bir işyerinde çalışan sayısı 100 olan ancak iki tane daha işyeri bulunan ve bu işyerleriyle birlikte toplam çalışan sayısı 250 ve üzerinde olan işveren, üç işyerinde çalışan kişiler için de sözleşme açmak zorunda. Bu noktada hesaplamanın SGK sicil numarası üzerinden değil, vergi numarası üzerinden yapılması gerekiyor. Aynı vergi numarasına bağlı işyerlerinin çalışanlarının toplamı üzerinden değerlendirme yapılması şart. İnsan kaynakları birimlerinin bu noktayı göz önünde bulundurması gerekiyor. Aksi takdirde idari para cezası riski söz konusu olabilir.

NASIL HESAPLANACAK?

Çalışan sayısı SGK’ ya verilen bildirimler üzerinden kontrol edilecek. Dolayısıyla işverenin bu konuda dikkat etmesi gerekiyor. İşverenler SGK’ ya aylık prim ve hizmet belgelerini bir sonraki ayın 23’üne kadar yaparlar. Dolayısıyla 1 Temmuz 2017'deki çalışan sayısının kaç olduğu bilgisi SGK’ ya 23 Ağustos 2017’de yapılır. Ancak işveren 1 Temmuz tarihinde işyerinde kaç kişi çalıştığını bilir. 1 Temmuz'a ilişkin çalışan sayısını belirleyen puantaj kayıtları ve işe giriş bildirimleriyle çalışan sayısı net bir şekilde belirlenir.

1.5 milyon kişi ekleniyor

Temmuzda özel sektörden yaklaşık 1.5 milyon çalışan sisteme dahil olması bekleniyor. Özel sektörden yeni katılım sağlayacak çalışanlardan da prime esas kazancın yüzde 3’üne karşılık gelen tutarda BES kesintisi yapılacak. Çalışanların ödediği katkı paylarına, yüzde 25 teşvik verilecek.

Taşeron çalışanlar da dahil mi?

İşveren işyerinde temizlik, güvenlik gibi hizmetler için alt işveren çalıştırıyorsa otomatik katılım çerçevesinde çalışan sayısının hesabı farklılaşıyor. Eğer asıl işveren temizlik, güvenlik gibi işler için çalıştırdığı alt işveren işçisinin
bordro işlemlerini kendisi yapıyorsa, bu kişileri de çalışan sayısının hesabında dikkate almak zorunda. Ancak alt işveren işçilerinin bordro işlemleri kendi şirketi tarafından yapılıyorsa bu kişiler çalışan sayısına dahil edilmeyecek.

Sistemdeki fon tutarı 508 milyon lirayı geçti

Otomatik BES kapsamında 14 Haziran itibarıyla 1.1 milyonu kamu çalışanı olmak üzere toplam 2 milyon 595 bin 297 çalışan bulunuyor. Sistemde mevcut toplam fon tutarı 508 milyon 451 bin 812 lirayı bulurken, bu tutarın yüzde 60’ına denk gelen 303 milyon 844 bin 861 liralık kısmı faiz içermeyen fonlarda, yüzde 40’ına denk gelen 204 milyon 606 bin 951 liralık tutar ise faiz içeren fonlarda değerlendiriliyor. Sistemde devam eden çalışanlara ek olarak bin lira devlet katkısı da sağlanıyor. Okan Güray Bülbül

http://www.aksam.com.tr/yazarlar/-okan-guray-bulbul/otomatik-bese-yeni-katilim-1-temmuzda/haber-637504

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.