Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
BAYRAMDA ÇALIŞANA YÜZDE 100 ZAMLI ÜCRET PDF Yazdır e-Posta
27 Haziran 2017

Image

Ramazan Bayramı'nda çalışan okuyucularımdan çok sayıda soru gelmeye başladı. Okuyucularımdan bayramda çalışma ile ilgili gelen ortak soruları bu yazımda cevaplamaya çalışayım. 

Soru: Bayramda çalışanın ücreti ne kadar zamlı  ödenir? 

Cevap: Ramazan Bayramı'nda çalışacak olan işçilere bayram günleri için ilave bir yevmiye maaş ödenmesi gerekiyor. Bir başka deyimle ücretleri yüzde 100 zamlı  ödenmesi gerekiyor. Bu zamlı ücret ödemesi 3 günlük ramazan bayramı süresi ile arife günü öğleden sonraları yapılacak çalışmaları kapsıyor. 

Örnek: Günlük 150 TL ücretle çalışan işçi Hasan Bey Ramazan Bayramı'nda bir gün çalışmışsa 150 TL+150 TL olmak üzere 300 TL ücret alması gerekiyor. 

Örnek: Saatlik ücreti 10 TL olan Ayşe Hanım, Ramazan Bayramı'nın birinci günü 3 saat çalışırsa, 3 saatlik  zamlı ücretle birlikte alması gereken para 60 TL'dir. 

Soru: Bayramda çalışmak  zorunlu mu? 

Cevap: Ramazan bayramında isteyen işçi çalışmayabilir. Çalışmak istemeyen işçi patronun “bayramda çalış” talebine olumsuz cevap verebilir. Dolayısı ile işverenin çalışma talebini onaylamaz. İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde işçinin bayram günlerinde çalışacağına ilişkin düzenleme varsa işçi bayramda  patronun istemesi durumunda çalışmak zorundadır. 

Soru: Ramazan Bayramı'nda çalışana fazla mesai ödenir mi? 

Cevap: Bayram günü çalışması ile birlikte haftalık çalışma süresi 45 saati aşarsa fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekiyor. 

Bayramda devamsızlığa dikkat 

Soru: Bayramda işyerine gelmeyen işten atılır mı? 

İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde işçinin bayram günlerinde çalışacağına ilişkin düzenleme varsa işçi Ramazan Bayramı'nda  işverenin istemesi durumunda işyerine gelip çalışmak durumundadır. Aksi halde Ramazan Bayramı'nda ardı ardına iki gün mazeretsiz işe gelmeyen işten atılabilir.  İş sözleşmesinde bayramda çalışılacağına ilişkin bir düzenleme yoksa işçinin işyerine gelmesi gerekmiyor. 

Çocuk ve gençler bayramda çalıştırılır mı? 

Soru: Lise öğrencileri bayramlarda çalıştırılır mı? 

Cevap: Çalışma mevzuatına göre çocuk işçi, 14 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimini tamamlamış kişiyi, genç işçi 15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış kişiyi, ifade ediyor. Çocuk ve genç işçiler, bayramlarda çalıştırılamazlar. Ancak lise öğrencisi 18 yaşını tamamlamış ise bayramda çalıştırılabilir. Bayramlarda çalıştırılamayan çocuk ve genç işçilerin ücretleri çalışma karşılığı olmadan ödenir. Patron, “Ben bu çocukları bayramda çalıştırmadım ki ücret ödeyeyim” diyemez. 

Not: Bütün okuyucularımın ramazan bayramını  kutlarım. Arif Temir

http://www.gunes.com/yazarlar/arif--temir/bayramda-calisanayuzde-100-zamli-ucret-799733

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.