Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI ZORUNLULUĞU 2020'YE KALDI PDF Yazdır e-Posta
04 Temmuz 2017

Image

Torba kanunla 50’den az çalışanı bulunan az tehlikeli işyerlerinin ve kamu kurumlarının iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğu 2020 yılına ertelendi.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 2012'de hayata geçmişti. Ancak kademeli geçiş ile bütün işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesi zorunluluğunun başlaması bir türlü söz konusu olamadı. Geçtiğimiz haftasonu yayımlanan torba kanunla 50’den az çalışanı bulunan az tehlikeli işyerlerinin ve kamu kurumlarının iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğu 2020 yılına ertelendi. Peki, hangi işyerleri için erteleme söz konusu ve neleri kapsıyor?

ÇALIŞAN SAYISI DA ÖNEMLİ

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu işyerlerini üç tehlike sınıfına ayırıyor. Çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli. İşyerinin NACE kodu işyerinde yürütülen ana faaliyete göre belirleniyor ve ana faaliyete göre tehlike sınıfı değişiyor. Örneğin süpermarket az tehlikeli, berber tehlikeli, maden çok tehlikeli bir işyeridir. İşyerlerinin tehlike sınıfları ve çalışan sayıları uyarınca uyması gereken yükümlülükler farklılaşır. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu özel, kamu fark etmeksizin bütün işyerlerini kapsayan bir kanundur. Ancak işyerlerine getirilen yükümlülükler tehlike sınıfına ve çalışan sayısına göre değişir. Örneğin az tehlikeli bir işyerinde periyodik sağlık kontrollerinin en geç 5 yılda bir tekrarlanması gerekirken, tehlikeli bir işyerinde en geç 3, çok tehlikeli işyerlerinde ise en geç yılda bir sağlık muayenelerinin tekrarlanması gerekir.

Listede neler var?

Yine az tehlikeli işyerlerinde risk değerlendirmesinin 6, tehlikeli işyerlerinde 4, çok tehlikeli işyerlerinde 2 yılda bir yenilenmesi gerekir. Genel olarak bütün işyerlerinde işverenlerin yerine getirmesi gereken önemli sorumluluklar şunlar: l

-Risk değerlendirmesi yapmak, l Acil durum eylem planı yapmak,

- Tahliye planı oluşturmak ve tatbikat yapmak,

- Çalışanları bilgilendirmek,

- Çalışanları eğitime tabi tutmak,

- Çalışanların katılımını sağlamak,

- Çalışan temsilcisi seçilmesini sağlamak,

- İş kazalarının bildirimini yapmak,

- İşyeri sağlık ve güvenlik birimi oluşturmak,

-İş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturmak,

-Sağlık gözetimlerini gerçekleştirmek,

- İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tüm kayıtları tutmak,

-İşyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve yardımcı sağlık personeli görevlendirmek. Okan Güray Bülbül

http://www.aksam.com.tr/yazarlar/-okan-guray-bulbul/is-guvenligi-uzmani-zorunlulugu-2020ye-kaldi/haber-639425

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.