Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
MEMUR MU GAZETECİ Mİ? PDF Yazdır e-Posta
11 Temmuz 2017

Image

Başlığı okuyunca bir çoğunuzun ikisi de insan değil mi? Böyle bir şey olur mu?  Diyebilirsiniz. Ancak çalışma hayatını düzenleyen mevzuat bizim düşündüğümüz gibi değil. Bu mevzuatta işçi ile memur, memur ile gazeteci arasındaki farkların giderilmesi için değişik zamanlarda düzenlemeler yapıldı. Buna rağmen  bazı  farklılar var. Memurlarla gazeteciler arasındaki  bu farklılıkları kısaca açıklayalım. 

Memurun torunu mu gazetecinin torunu mu? 

Bir çoğunuz memurun torunu konusunda yasal düzenlemelerin gazetecilerden daha ilerde olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ama öyle değil. Memurun torunu öldüğünde memura bir gün bile izin verilmiyor. Gazetecinin torunu öldüğünde gazeteciye  iki gün ücretli izin veriliyor. 

Doğumda babalık izni 

Memurun  eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni  veriliyor. Gazetecinin eşinin doğum yapması halinde ise üç gün  izin veriliyor. Gazetecinin babalık izni memurdan yedi  gün daha az. 

Askerlikte ücret 

Memur askere gittiğinde askerlik süresince memur ücretsiz izinli sayılıyor. Bu süre içerisinde memura herhangi bir ücret ödemesi yapılmıyor. Gazeteci askere gittiğinde almış olduğu ücretin yarısı askerlik süresince kendisine ödeniyor. 

Ölüm izinleri 

Memura, eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin veriliyor. Gazeteciye ise eşi veya çocuğu, annesi veya babası öldüğü zaman dört;  kardeşi, büyük anne veya büyük babası veya torunu öldüğü zamanlar iki gün ücretli izin veriliyor. 

Memurlara, büyük anne ve büyük baba öldüğü zamanlar izin verilmiyor. 

Evlilik izinleri 

Memura, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde isteği üzerine yedi gün izin veriliyor.  Gazeteciye çocuğu evlenmesi halinde iki gün  izin veriliyor. 

Yukarıda belirtilen farklılıkların, çalışma hayatının bir bütün olarak değerlendirilerek giderilmesi gerekiyor. Arif Temir

http://www.gunes.com/yazarlar/arif--temir/memur-mu-gazeteci-mi-802823

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.