Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2008/13903 sayılı İndirimli Orana Tabi İşlemlerde İade Edilecek Verginin Hesabına Amortismana Tabi İktisadi Kıymetlere Ait Katma Değer Vergisinin Dahil Edilmemesine İlişkin Karar Resmi Gazetede yayımlandı. PDF Yazdır e-Posta
22 Temmuz 2008

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun “Vergi indirimi” başlıklı 29. maddesinin 2. fıkrasında Bakanlar Kurulu tarafından vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup, teslim ve hizmetin gerçekleştiği vergilendirme döneminde indirilemeyen ve tutarı Bakanlar Kurulunca tespit edilecek sınırı aşan verginin iadesine ilişkin hüküm yer almaktadır.

 

Buna göre indirilemeyen söz konusu vergi, bu mükelleflerin vergi ve sosyal sigorta prim borçları ile genel ve katma bütçeli idareler ile belediyelere olan borçlarına ya da döner sermayeli kuruluşlar ile sermayesinin % 51'i veya daha fazlası kamuya ait olan veya özelleştirme kapsamında bulunan işletmeler ile organize sanayi bölgelerinden temin ettikleri mal ve hizmet bedellerine ilişkin borçlarına mahsup edilebilmektedir.

 

Maddenin devamında yılı içinde mahsuben iade edilemeyen verginin ise nakden iade edileceği hüküm altına alınmıştır.

 

Sözü geçen madde ile ayrıca Bakanlar Kurulu’na, vergi nispeti indirilen mal ve hizmet grupları ile sektörler itibarıyla, amortismana tabi iktisadi kıymetler dolayısıyla yüklenilen katma değer vergisinin iade hakkını kaldırma yetkisi verilmiş bulunmaktadır.

 

Katma Değer Vergisi Kanunu’na ekli (I) ve (II) sayılı listelerde Bakanlar Kurulu tarafından vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetler yer almaktadır. (II) sayılı listenin “B. Diğer Mal ve Hizmetler” başlıklı bölümünün 25. sırasında da, otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmetlerinin % 8 oranında KDV’ye tabi olduğu hüküm altına alınmıştır. Bu sıranın devamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi almış seyahat acenteleri tarafından müşteriye aktarılan geceleme hizmet tutarı ve bu hizmete ilişkin aracılık bedellerine de konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmetlerinin ait olduğu oranın uygulanacağına hükmedilmiştir.

 

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 29. maddesinin 2. fıkrasının vermiş olduğu yetki, Bakanlar Kurulu tarafından 19 Temmuz 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2008/13903 sayılı “İndirimli Orana Tabi İşlemlerde İade Edilecek Verginin Hesabına Amortismana Tabi İktisadi Kıymetlere Ait Katma Değer Vergisinin Dahil Edilmemesine İlişkin Karar” ile kullanılmıştır. Söz konusu Karar uyarınca KDV Kanunu’na ekli (II) sayılı listenin “B. Diğer Mal ve Hizmetler” başlıklı bölümünün 25. sırasında sayılan konaklama tesislerini işleten mükelleflerin, bu Kararın yürürlüğe girdiği tarihten sonra, söz konusu sıra kapsamındaki indirimli orana tabi işlemlerine ait iade hesabına, amortismana tabi iktisadi kıymetler dolayısıyla yüklendikleri katma değer vergisi dahil edilmeyecektir.

 

Bu hükmün yürürlük tarihi Karar’da “yayımını izleyen gün” olarak belirtilmiştir. Karar 19 Temmuz 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandığından yürürlük tarihi 20 Temmuz 2008 olmaktadır. e&y