Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KULLANILMAMIŞ YILLIK İZİN SÜRELERİNE AİT ÜCRETLER PRİME TABİ TUTULUR MU? PDF Yazdır e-Posta
07 Ekim 2014

Image

4857 sayılı İş Kanununun 59. maddesinin birinci fıkrasına göre, iş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücretinin, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenmesi gerekmektedir.

Kanunda yer alan bu hükme göre, hizmet akdinin feshi halinde, kullanılmamış yıllık izin sürelerine ait ücretlerin prime tabi tutulması sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda açıklanmıştır.

1-Yıllık izin sürelerine ait ücretler hangi ayın kazancına dahil edilir?

Hizmet akdinin feshi halinde, sigortalıların hak kazanıp da kullanmadıkları yıllık izin sürelerine ait ücretlerinin akdin feshedildiği tarihte hak kazanmış oldukları dikkate alınarak, bu ücretler akdin feshedildiği ayın kazancına dahil edilecektir.

Örneğin, iş akdi 30.04.2013 tarihinde feshedilen bir sigortalının 2012 yılına ait hak kazandığı yıllık ücretli iznini kullanmamış veya eksik kullanmış olduğu düşünüldüğünde, sigortalının 2012 yılına ait kullanmamış olduğu yıllık izin süresine ilişkin ücreti 2013/Nisan ayı kazancına dahil edilerek SGK’ya bildirilecektir.

Bu nedenle sigortalıların hak kazanıp da kullanmadıkları yıllık izin sürelerine ilişkin ücretlerinin, akdin feshedildiği tarihte ödenip ödenmediği üzerinde durulmaksızın, akdin fesh edildiği ayın kazancına dahil edilmesi gerekmektedir.

2- Yıllık izin ücretleri hangi tarihteki ücretler dikkate alınarak ödenir?

Hizmet akdinin, hak kazanılan yıllık izinler kullanılmadan feshi halinde, ödenecek izin ücreti, sigortalının yıllık izne hak kazandığı tarihteki ücreti üzerinden değil, iş akdinin feshedildiği tarihteki ücreti üzerinden ödenecektir.

Örneğin, iş akdinin feshedildiği tarihteki günlük brüt kazancı 50 TL olan bir sigortalının, 2012 yılına ilişkin hak kazandığı 20 günlük yıllık ücretli iznini kullanmadığı düşünüldüğünde, yıllık izin ücreti olarak sigortalıya,

50 TL * 20 gün = brüt 1.000 TL ödenecektir.

3- Yıllık izin ücretleri prime esas kazanca dahil edilirken ücret mi, yoksa ikramiye olarak mı girilecek?

Hak kazanıldığı halde kullanılmamış yıllık izin sürelerine ilişkin ücretler, prime esas kazanca dahil edilirken ücret olarak kaydedilecektir.

4-Hak kazanılan yıllık izin sürelerine ilişkin ücretler ile akdin feshedildiği tarihteki kazancın üst sınırı aşması halinde, aşan kısım prime tabi tutulacak mı?

Sigortalıların akdin feshedildiği tarihte hak kazanmış olduğu ücreti ile akdin feshedildiği ayda sigortalıya ödenen prim, ikramiye v.b. nitelikteki ödemeler ve sigortalının hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin süresine ilişkin ücretinin toplamının prime esas kazanç üst sınırını aşması halinde, aşan kısım prime tabi tutulmayacaktır.

Örneğin, hizmet akdi 10.05.2013 tarihinde feshedilen bir sigortalının, 2013/Mayıs ayındaki 10 günlük çalışmasından dolayı brüt 1.500 TL, 2012 yılına ilişkin kullanmadığı yıllık izin sürelerinden dolayı da 2.000 TL olmak üzere toplam 3.500 TL ücrete hak kazandığı düşünüldüğünde,

2013 yılındaki 10 günlük kazanç üst sınırı

32,62 * 6,5 * 10 = 2.120,30. TL olduğundan,

3.500 – 2.120,30 = 1.379,70 TL tutarındaki kazanç, prime tabi tutulmayacaktır. Ahmet GÜNEY

http://www.sgkrehberi.com/haber/14673

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.