Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
MOBBİNGE UĞRAYAN DAVA AÇABİLECEK PDF Yazdır e-Posta
18 Temmuz 2017

Image

Çalıştığımız işyerlerinde amirlerimiz ve  çalışma arkadaşlarımız tarafından bir çoğumuz mobbinge uğruyor olabiliriz. Ancak mobbinge uğradığımızın farkına bile varamayabiliyoruz. Bir kısmımız mobbingin ne olduğunu da bilmiyoruz. Mobbingi kısaca açıklayalım.  

Mobbing nedir? 

Mobbing sözcüğünün Türkçedeki karşılığı psikolojik tacizdir.  Mobbing(psikolojik taciz);  işyerinde gerçekleşen, bir veya daha fazla kişi tarafından, bir veya daha fazla kişiye, sistemli bir şekilde, düşmanca ve ahlakdışı bir yaklaşımla, süreklilik gösteren bir sıklıkla, çok çeşitli sebepleri olabilen, kişiyi sindirme amacı ile, kişinin özgüvenine uygulanan psikolojik  saldırgan davranışlar olarak tanımlanıyor. Bu tür davranışların en az 6 ay sistemli şekilde devem etmesi gerekiyor. İşyerinde sinirlenen bir arkadaşımızın , amirimizin bize bir konuda bir kez ses tonunu yükselterek konuşması psikolojik taciz olarak kabul edilmiyor. 

Mobbing nelere sebep oluyor? 

Mobbing/psikolojik taciz, çalışanların sağlıklarının bozulmasına, özgüven azalmasına, sosyal izolasyona, iş verimi düşüşlerine, depresyona ve hatta intihara neden olabiliyor. 

Yargıtay kararı 

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu bir üniversitenin bölüm başkanının fakülte dekanına karşı açmış olduğu mobbing davasında  vermiş olduğu 11.11.2015 tarihli kararda;  kişisel kusurlarından dolayı doğrudan amirin sorumlu olduğunu ve amire karşı dava açılabileceğine karar vermiştir.(Hukuk Genel Kurulunun Esas No: 2014/4-110, Karar No : 2015/2600 sayılı kararı) 

Kişisel kusur kapsamındaki eylemler

Söz konusu Yargıtay kararında; davacıya üniversitede oluşturulan komisyonlarda görev verilmemesi, davacıya karşı gerçekleştirilen etkinliklere davet edilmeyerek dışlama ve tecrit etme politikası izlenmesi, onunla görüşmeyin, uzak durun şeklinde uyarıları, davacının mesai saatlerine gereken özeni göstermesine rağmen mesaiye riayet etmediğinden bahisle hakkında soruşturma başlatılması, davacının sarf etmediği birtakım sözlerin davalı tarafından rektörlük makamına davacı tarafından söylemiş gibi yanlış bir şekilde ya da çarpıtılarak yansıtılması ve davacıya sıklıkla resmi yazılarla gereksiz uyarılar yapılması, şeklindeki uygulama ve davranışların kişisel kusur şeklinde görülen eylemler olduğunu belirtmiştir. Bu tür davranışlara ve eylemlere karşı doğrudan amire dava açılabilecek. Arif Temir

http://www.gunes.com/yazarlar/arif--temir/mobbinge-ugrayan-dava-acabilecek-804649

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.