Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İkramı paralı yapan havayolları fişi yazarkasadan kesecek (23.07.08) PDF Yazdır e-Posta
23 Temmuz 2008

Maliyetleri düşürmek amacıyla paralı ikrama geçen Onur Air, uçakta yazarkasa ile fiş kesecek. Pegasus, İzAir ve SunExpress Havayolları ise fatura kesme işlemini hızlandırmak amacıyla çalışma başlattı.

 

Pegasus Havayolları aynı zamanda, fiş kesme uygulamasının kaldırılması için Maliye Bakanlığı'na müracaat etti.

Yakıttan tasarruf sağlamak amacıyla her alanda kısıntıya giden havayolu şirketleri, paralı ikramdan istediği verimi aldı. Ancak satış sonrası yolcuya verilen fatura ve fiş işlemindeki sıkıntılar, şirketleri yeni bir arayışa sevk etti. Bu konuda ilk çözüm Onur Air'den geldi. 17 Haziran'da paralı ikrama geçen ve bugüne kadar yolculara koçanlı fatura kesen şirket, fatura işleminin hızlandırılması amacıyla 'uçakta yazarkasa ile fiş kesme' kararı aldı. Yeni uygulamayla ilgili Maliye Bakanlığı'ndan da onay alan şirket, hosteslere gerekli eğitimi verdikten sonra yazarkasa ile fiş kesmeye başlayacak. Şirket, 13 iç hat uçuşunda paralı ikram veriyor. Onur Air Genel Müdürü Şehabettin Bolukçu, yazarkasa ile fiş kesilmesi için yazılım satın aldıklarını ve ay sonunda başlatacakları uygulama için 50 bin Euro'luk yatırım yaptıklarını söyledi. Uçağa konulacak yazarkasaların akülü olacağını ve bunların 2 günde bir şarj edileceğini ifade eden Bolukçu, "Uçakta herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için her uçağa 2 yazarkasa konulacak. Eğitimli hosteslerimiz ile paralı ikram alanlara anında fişini vereceğiz." dedi. Pegasus Havayolları Genel Müdürü Sertaç Haybat ise, satış sonrası uçakta fiş verilmesi uygulamasının kaldırılması için Maliye Bakanlığı'na müracaat ettiklerini söyledi. Bakanlıktan henüz bir cevap almadıklarını vurgulayan Haybat, "Paralı ikram alan yolculara bakanlık onaylı fiş veriyoruz. Ancak uygulama oldukça sıkıntılı. Biz de bu konuda çalışma yapıyoruz." şeklinde konuştu. SunExpress Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say geçen yıl temmuzdan itibaren paralı ikram uygulamasına geçtiklerini ve satış sonrası fatura kestiklerini söyledi. Çay, kahve ve suyun ücretsiz ikram edildiğini ifade eden Say, sandviç, kek, çikolata çeşitleriyle diğer atıştırmalıkların yanı sıra içeceklerin uygun fiyatlarla kabin ekibinden temin edilebildiğini bildirdi.

Petrol fiyatlarındaki artış sebebiyle tasarrufa yönelen havayolu şirketleri, çareyi paralı ikramda bulmuş, Pegasus, İzAir ve SunExpress'ten sonra Onur Air de paralı ikrama geçmişti. Ancak Türk Hava Yolları (THY) ile Atlasjet, ücretsiz ikramı sürdürme kararı aldı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=717416&title=ikrami-parali-yapan-havayollari-fisi-yazarkasadan-kesecek