Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
E-imzayı teşvik için vergide indirim önerisi (23.07.08) PDF Yazdır e-Posta
23 Temmuz 2008

Elektronik imza (e-imza) uygulamasının yaygınlaştırılabilmesi için mevzuat değişikliğine gidilmesi önerildi. Son yapılan e-dönüşüm icra kurulu toplantısında, e-imzanın vatandaşlar arasında yaygınlaşması için bankacılık işlemlerinde sıkca kullanılan teminat sözleşmelerinin ıslak imza ile imzalanma şartının kaldırılması, e-imza ile yapılacak kamu işlemlerinde ise bazı vergi kalemlerinde indirime gidilmesi gibi değişikliklere ihtiyaç olduğu belirtildi. 

 

Bankacılıkta kullanılamıyor

İcra kurulu toplantısında Telekomünikasyon Kurulu (TK) Başkan Yardımcısı Mustafa Alkan'ın yaptığı sunumda, Elektronik İmza Kanunu'nun "teminat sözleşmelerinin elektronik imza ile gerçekleştirilemeyeceğine" yönelik maddesinin e-imzanın yaygınlaştırılmasını engelleyici nitelikte olduğu belirtildi. Mevcut hükmün özellikle bankacılık sektöründe e-imzanın uygulama alanını daralttığı kaydedildi.

Yasaya e-imza kullanılarak yapılan resmi işlemlerden tahsil edilecek harçlardan yüzde 5, diğer her türlü devlet alacaklarında ise binde 5 oranında indirim uygulanması yönünde madde konması önerisi de getirildi.

 

Finansta da kullanılmalı

Türktrust Genel Müdürü Tolga Tüfekçi, kanunda yapılması önerilen değişikliklerin e-imzanın yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacağını ancak asıl önemli olanın finans sektöründe ilgi görmesi olduğunu söyledi. Tüfekçi, mevzuatta yapılması istenen değişikliklerin internet bankacılığı ve finans alanlarında kullanımı teşvik edemeyeceğini belirterek, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Gümrük Müsteşarlığı'nın bazı işlemlerinde e-imza kullanılmasına olanak sağladığını kaydetti. Tüfekçi, Maliye Bakanlığı tarafından da atılması gereken önemli adımlar bulunduğunu kaydeden Tüfekçi, yurtdışında da e-imzanın çok yaygınlaşmadığını kaydetti. Türkiye'ye en yakın örneğin Fransa, İtalya ve Almanya olabileceğini kaydeden Tüfekçi, Türkiye'de 14 bin aktif e-imza kullanıcısı bulunduğunu ve bu sektörün mali büyüklüğünün ise 4-4.5 milyon YTL gibi düşük bir rakam olduğunu ifade etti.

 

Kullanım alanı yaygınlaştırılmalı

E-Güven Genel Müdürü Can Orhun ise, e-imzanın 3 yıldır kullanımda olduğunu ancak yaygınlaştırılamadığını belirterek, "Yasa ne kadar iyi olursa olsun, uygulama koymazsanız etkin olmaz" diye konuştu. Orhun, kamu tarafından yapılan uygulamaların sınırlı sayıda kaldığını belirterek, kullanılabileceği ortamların yaratılması gerektiğini belirtti. Yasal değişikliğin ise sektöre olumlu yansıyacağını belirten Orhun, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde de e-imzanın yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.

 

 

 

Elle atılan imzadan farkı yok

E-imza, elle atılan imza ile aynı hukuki sonucu doğuruyor. Elle atılan imza ile aynı ispat gücüne sahip olan e-imza ile oluşturulan elektronik veriler senet hükmü taşıyor. Türkiye'de vatandaşlar E-Güven, TurkTrust, E-Tuğra şirketlerinden e-imza sertifikası alabilirken, kamu kuruluşları ise TÜBİTAK'dan bunu temin edebiliyor.

Elektronik imza (e-imza) uygulamasının yaygınlaştırılabilmesi için mevzuat değişikliğine gidilmesi önerildi...

( KB)

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=102365&KTG_KOD=157