Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ANLAŞMALI BOŞANMA' DA EN ÇOK ANNE, KIZINI ŞİKÂYET EDİYOR PDF Yazdır e-Posta
30 Temmuz 2017

Image

SGK 'anlaşmalı boşananların' peşine düştü. Çiftler bu şekilde evliyken alamadıkları yetim ya da dul aylığını almaya çalışıyor. SGK' nın aldığı şikayetlerin çoğu ise kızı 'anlaşmalı boşandığı' için kendi aylığı azalan annelerden geliyor...

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu yakın zamanda vermiş olduğu kararla, SGK denetmenlerinin 'anlaşmalı boşanma' raporlarının aylık kesilmesi için yeterli delil olduğuna hükmetti. 'Anlaşmalı boşanma', SGK’ dan evli olduğu için aylık almaya hak kazanamayan yetim kız çocuklarının veya dul eşlerin, kâğıt üstünde boşanması fakat boşandığı eşleriyle birlikte yaşamaya devam etmesi durumudur. Evli olan ve bu nedenle yetim veya dul aylığı alamayan kadın sigortalı, resmi nikahlı eşinden boşanırsa yeniden aylık almaya başlayabilir.

1 Ekim 2008 sonrası

Aslında ortada fiili bir boşanma olmadan yalnızca SGK’dan yetim veya dul aylığı alabilmek için kağıt üstünde boşanma işlemi gerçekleştiriliyor. Sosyal güvenlik sisteminde çok önemli değişikliklerin olduğu 1 Ekim 2008'de kanuna bu yönde bir madde eklendi ve 'anlaşmalı boşanan' kadın sigortalıya ödenen aylığın kesilmesi ve ödenen aylıkların faiziyle geri istenmesi sağlandı.

Faiziyle geri istiyor

Bu maddenin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla daha önce Anayasa Mahkemesi'ne dava açılmış ancak mahkeme maddenin Anayasa'ya aykırı olmadığına karar vermişti. SGK resmi olarak boşanan ancak boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşamaya devam eden kadın sigortalıdan bu durumu tespit ettiği andan itibaren bağlanmış aylıkları faiziyle geri istiyor.

Hukuk kurulu hükmetti

İlgili maddedeki açık nokta, 'anlaşmalı boşanma' nın nasıl tespit edileceği. SGK bu tespiti denetmenler vasıtasıyla ve genellikle şikayet üzerine yapıyor. Birlikte yaşama olgusunun tespit edilmesi noktasında SGK 'çat kapı' denetim yapıp çiftleri aynı hanede görürse, aylığın kesilmesi yönünde rapor tutuyor. Denetmenlerin tespitlerine karşı yargı yoluna başvuran kişiler, birlikte yaşamanın tespiti noktasında haklı bulunuyor ve yeniden hak sahibi haline gelip, SGK’ ya haksız alınan aylıklar için ödeme yapmaktan kurtuluyorlardı. Ancak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun kararı yani Yargıtay dairelerinin üstündeki mercinin kararı SGK lehine oldu. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu SGK’nın denetmen raporuyla yetim veya dul aylığını kesebileceğine hükmetti.

Gerekçe: Dul aylığım azaldı!

SGK' nın bu konudaki denetimlerinin en önemli kaynağı şikayetler. Şikayetler ise yoğun olarak anlaşmalı boşanan kadın sigortalının annesinden geliyor. Yani 'anlaşmalı boşanma' sonrası kocasından aldığı dul aylığı azalan anne, anlaşmalı boşanan kızını şikayet ediyor. Bu nedenle SGK’nın aslında elinde güçlü bir dayanak da oluşmuş oluyor.

KRİTER GETİRİLEBİLİR

Hukuk Genel Kurulu'nun kararı ikamet adreslerinin aynı olması esasında verilmiş bir karar. Dolayısıyla bu konuda ortaya esaslı bir kriter koyuyor. Konunun yargıya taşınmaması açısından denetimlerde hangi kriterler üzerinden aylıkların kesilmesi gerektiği belirlenebilir.

Yeni davalar açılabilir

Hukuk Genel Kurulu kararında ölüm aylığına hak kazanmanın gerekçesi olan boşanmanın bu nitelikte olmadığının aylık alan kişi tarafından ispatlanması gerektiğinden bahsediyor. Bu kişiler dava açarak boşanmanın 'anlaşmalı' olmadığını ispat ederlerse SGK’ya ödedikleri paraları geri alabilir. Okan Güray Bülbül

http://www.aksam.com.tr/yazarlar/-okan-guray-bulbul/anlasmali-bosanmada-en-cok-anne-kizini-sikayet-ediyor-c2/haber-647030

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.