Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
5 puanlık teşviki gören prim affı için sıraya girdi (24.07.08) PDF Yazdır e-Posta
24 Temmuz 2008

Borcunu peşin ödeyenlere yüzde 85 indirim imkanı sunan prim affına yoğun ilgi gösteriliyor. 681 bin kişinin başvurusuyla 10 milyar 106 milyon YTL'lik borç yeniden yapılandırılırken tahsilat 1.3 milyar YTL'yi geçti.

 

SSK ve Bağ-Kur prim borcu olan işveren ve sigortalılar için getirilen prim affında geri sayım başladı. 28 Temmuz'da başvuruların sona ereceği prim affı şimdiden en başarılı af olarak tarihe geçti. 681 bin kişinin başvuruda bulunduğu afta, 10 milyar 106 milyon YTL'lik borç, yeniden yapılandırıldı. Tahsilat ise 1,3 milyar YTL oldu. Başvuruların son gününde yapılandırılan borç tutarının 15, net tahsilatın ise 6 milyar YTL'yi bulması bekleniyor. Bugüne kadar 19 defa af çıkarılırken en fazla başvuru 10 milyar YTL ile 2006'daki afta gelmişti. Afta yapılandırılan rakamın yüksek olmasında 5 puanlık indirimden yararlanmak isteyen işverenin başvurularının önemli yer tuttuğu belirtiliyor. Prim indiriminden yararlanmak isteyen işverenin prim borcunun bulunmaması veya borcunu yapılandırması gerekiyor. Sosyal Sigortalar Genel Müdürü İbrahim Ulaş, aftan yararlanmak isteyenlerin 28 Temmuz'a kadar kuruma başvurmalarının yeterli olacağını, borçluların ödeme için 28 Ağustos'a kadar zamanları olduğunu belirtiyor.

 

Hükümetin büyük önem verdiği prim affında son 4 güne girildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), mesaisinin büyük bölümünü prim affına ayırıyor. Hafta sonu dahil mesai yapan kurum, her başvuruyu aynı gün sonuçlandırıyor. Yer yer saat 21.00'e kadar çalışan il müdürlükleri, vatandaşın talebini sonuçlandırmadan mesaiyi bitirmiyor. Konuyla ilgili hassasiyet göstermeleri için il müdürlüklerine kesin talimat verdiklerini belirten Genel Müdür İbrahim Ulaş, vatandaşa 'bugün git yarın gel' denmediğini, başvurunun mutlaka gün içinde sonuçlandırıldığını belirtiyor. Ulaş, başvuru rakamlarının memnuniyet verici olduğunu, prim affında hedefe ulaşılması için son dört günün önemli olduğunu aktarıyor. Ulaş'ın verdiği bilgiye göre Sosyal Güvenlik Reformu ile her türlü devlet teşvikinden yararlanabilmek ve kamu ihalelerine girebilmek için işverenlerin prim borcu bulunmaması şartı getirildi. 28 Temmuz'da sona erecek af, sigortalıların borçtan kurtulması için önemli bir fırsat. Genel Müdür Ulaş bundan böyle prim affı olmayacağının altını çiziyor.

 

Halk Bankası ile yaptıkları protokolün emekli olabilecek durumdaki Bağ-Kur'luya önemli bir fırsat sunduğuna da dikkat çeken Ulaş, bu durumdaki vatandaşların il müdürlüklerinden alacakları emekli olabilecek durumda olduklarını gösteren belge ile banka şubelerine gitmelerinin yeterli olacağını söylüyor. Halk Bankası ile yaptıkları anlaşmanın emekli olacak kişinin maaşının teminat kabul edilmesi esasına dayandığını dile getiren Ulaş, bankanın bunun dışında herhangi bir kefil istemeyeceğini ifade ediyor. Emekli olabilecek durumdaki 178 bin kişiden büyük kısmının bu fırsatı değerlendireceğine inandığını aktarıyor.

 

'Şimdi başvurun, borcunuzu 28 Ağustos'a kadar ödeyin'

 

Ulaş'ın verdiği bilgiye göre prim affından yararlanmak isteyenlerin 28 Temmuz gününün sonuna kadar SGK il müdürlüklerine giderek başvuru formu doldurmaları yeterli olacak. Genel Müdür Ulaş, önemli olanın başvurunun kuruma ulaşması olduğunu belirtiyor. Kimsenin kapıdan çevrilmeyeceğinin altını çizen Ulaş, herkesin işleminin mutlaka sonuçlandırılacağını vurguluyor. Aftan yararlanılıp borçların yapılandırılmasının ardından ödeme içinse 28 Ağustos'a kadar zaman olduğunu belirtiyor. Afla getirilen peşin ödemede yüzde 85'lik indirimin büyük bir fırsat olduğunun altını çizen Ulaş, "Bu aynı zamanda ekonomik açıdan sıkıntılı durumda olan esnaf ve işveren için rahatlama sağlayacak." ifadelerini kullanıyor.

 

28 Temmuz'da sona erecek prim affında borcunu peşin ödeyenlere yüzde 85 indirim yapılıyor. Taksitli ödemelerde ise 12 aya kadar vade uygulanması durumunda yüzde 55, 24 aya kadar vade uygulanması durumunda ise yüzde 30 indirim yapılıyor. Daha önce aftan yararlandığı halde borcunu ödemeyenler de bu aftan yararlanabilecekler.

 

RAKAMLARLA PRİM AFFI

 

Toplam alacak: 23 milyar YTL

 

SSK borçlusu: 615 bin

 

Bağ-Kur borçlusu: 1 milyon 425 bin

 

Başvuran kişi sayısı: 681 bin

 

Yapılandırılan borç: 10 milyar 106 milyon YTL

 

Tahsil edilen: 1 milyar 300 milyon YTL

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=717801&title=5-puanlik-tesviki-goren-prim-affi-icin-siraya-girdi