Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bakanlık, kredi kartı aidatına orta yol formülü buldu (24.07.08) PDF Yazdır e-Posta
24 Temmuz 2008

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, tüketicinin korunmasına ilişkin kanun tasarısı kapsamında kredi kartı yıllık aidatlarına ilişkin olarak, bankalara bir defaya mahsus olmak üzere ücret ödenmesi ve yıllık aidatın kaldırılmasını öngördüklerini bildirdi.

 

"Türkiye'nin Gerçek Gündemi" temasıyla düzenlenen EGD Buluşmalarında konuşan Çağlayan, bakanlığına bağlı kuruluşların çalışmaları ve üzerinde çalıştıkları yasa tasarıları hakkında bilgi verdi.

 

Bakan olduğu zaman Bakanlığında 3 bin çalışan ve 81 ilde il müdürlüğü bulunduğunu, ancak bir kariyer uzmanlığı oluşmadığını gördüğünü belirten Çağlayan, teşkilat yasasında yaptıkları bir düzenleme ile Kariyer Uzmanlığı Birimi açacaklarını söyledi.

 

Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) yönelik çalışmaları çerçevesinde, OSB kurulması sürecini kolaylaştırdıklarını ifade eden Çağlayan, şu anda 253 OSB'den 107'sinin faaliyete geçtiğini dile getirdi.

 

Çağlayan, bu konuda üzerinde çalıştıkları yasa tasarısına da değinerek, OSB'lerin sadece imalat sanayisinde değil tarım, hayvancılık ve çiçekçilik gibi alanları da kapsayacak hale gelmesini, ayrıca lojistik sektörünün de OSB çerçevesinde yapılanmasını sağlayacak yeni düzenlemeler getirdiklerini aktardı.

 

OSB'ler içinde ticaret, eğitim, sağlık gibi alanlara yüzde 10 yer ayrılacağını, ayrıca bankaların buralardaki fabrikalara haciz işlemi gerçekleştirmedikleri için kredi vermekten çekindiklerini, yeni düzenleme ile bankaların borcunu tahsil edememesi durumunda buradaki fabrikaların sahibi olabileceğini, esas olan üretim olduğu için tekrar üretim yapmak üzere satış zorunluluğu getirileceğini anlattı.

 

TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ TAMAMEN ÖZERKLEŞTİRİLECEK

 

Teknoparklar konusunda da bir tasarı hazırlandığını ifade eden Çağlayan, şu anda 30 teknoparktan 18'inin faaliyete geçtiğini, buralarda 876 işletme ve 10 bin çalışan yer aldığını, 2 bin 671 proje üzerinde çalışıldığını ve yaklaşık 400 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.

 

Çağlayan, teknoparklardaki çalışmalar sonucunda şu anda kadar 165 adet patent alındığını ancak bunların ticarileşmesinin de önem taşıdığını belirterek, yeni hazırlanan çalışmalarla şirketlerin teknokparklarda üretim yapabileceğini, 2023 yılına kadar her türlü vergiden muaf tutulacağını, teknoparklara hazineden bedelsiz arsa tahsisi yapılabileceğini dile getirdi.

 

Sanayi Bakanlığına bağlı Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) de tamamen özerkleştirileceğini ve yeni bir teşkilat yapısı ile yurt dışında daha fazla şirket kuracak ve iştirak yapabilecek bir yapıya getirileceğini söyleyen Çağlayan, ayrıca TSE'nin Avrupa Standartlar Birliğine üye yapılması için düzenlemeler gerçekleştirildiğini belirtti.

 

Çağlayan, "TSE, Avrupa Birliği Standartlar Kuruluşuna bu özerk yapısıyla üye olduğu zaman orada en fazla üye ile temsil edilen Türk kuruluşu olacak. Bugüne kadar AB'de standartlar konusunda masa başında alınmış olan TSE'nin dahil edilmediği standart belirlemeye artık TSE de oyun kurucu olarak yer alacak" dedi.

 

KONUT KREDİLERİNDE İSTENİLEN YERDE SİGORTA YAPILABİLECEK

 

Tüketicinin korunmasına yönelik kanun çalışmaları hakkında da bilgi veren Çağlayan, ayıplı mal ve hizmet tanımlarının oluşturularak imalatçı ve satıcının sorumluluk alanlarının belirleneceğine, ihtiyari ve zorunlu garantilere düzenleme getirileceğine, yabancı turistlerin yaşadığı bazı sıkıntıların çözümü için paket turlarda teminat uygulaması konacağına, ön ödemeli kampanyalarda tüketicilere ödedikleri bedel karşılığında yasal bir teminat verilmesinin zorunlu hale getirileceğine ve kapıda satış yapan firmalara en az 50 bin YTL sermaye zorunluluğu konulacağını anlattı.

 

Bakan Çağlayan, "Kredi kartları yıllık aidat ücretine de düzenleme getiriliyor. Bu kanun tasarısı ile beraber bankalara bir defaya mahsus olmak üzere ücret ödenmesi ve yıllık aidatın kaldırılmasını öngörüyoruz" dedi.

 

Konut kredilerinde istenilen yerden sigorta yapılabileceğini ve böylece haksız rekabetin önleneceğini aktaran Çağlayan, promosyon konusunda da çok net tanımlar getirileceğini kaydetti.

 

Bakan Çağlayan, indirimli satışlara yönelik de düzenlemelerin öngörüldüğünü, bu konuda tüketici güveninde ve dolayısıyla sektörün itibarında sıkıntı yaşandığını belirterek, işletmelerin 15 Ocak-1 Mart ve 15 Temmuz-1 Eylül tarihleri arasında yılda iki kez indirime gidebileceklerini aktardı.

 

Çağlayan, bu dönemlerde indirimli satış fiyatı ve önceki fiyatın açıkça ortaya konacağını ve indirim öncesi fiyatın gerçek fiyat olup olmadığı konusunda envanter kayıtlarına bakılacağını belirterek, tasfiye nedeniyle yapılan indirimli satışlarda da 2 aylık sınır getirileceğini, izin alınması kaydıyla bu sürenin en fazla 6 ay olacağını söyledi.

 

Türkiye'den dışarıdan ithal edilecek her türlü ürünün Türkçe kılavuzu olması mecburiyetinin getirileceğini de söyleyen Çağlayan, Haksız Ticari Uygulama Kurulu oluşturulacağını ve hakem heyetlerinin ilgileneceği konuların 2 bin YTL sınırına yükseltileceğini aktardı.

 

SEBZE VE MEYVELERİN HALE GİRİŞ ZORUNLULUĞU KALDIRILACAK

 

Bakan Çağlayan, Toptancı Hal Yasası çalışmalarının bu hafta Başbakanlığa götürüleceğini belirterek, yaş sebze-meyve pazarının kış fiyatları ile 71 milyar YTL, yaz fiyatları ile 38 milyar YTL, ortalama olarak da yaklaşık 50 milyar YTL büyüklüğü bulunduğunu belirterek, "Pazarın en fazla yüzde 30'u kayıt altında. Ayrıca saklama ve uygun taşıma koşulları oluşturulmamasından doğan yüzde 25 civarında bir ürün kaybı var. Bu ürün kaybı bir taraftan üreticiye bir taraftan tüketiciye bir taraftan da enflasyon olarak hepimize yansıyor" diye konuştu.

 

Çağlayan, düzenleme ile toptancı hallerinde satılmak zorunda olan sebze ve meyvelerin hale giriş zorunluluğunun kaldırılacağını, ancak bütün yaş meyve-sebze için bildirim esası getirileceğini söyledi.

 

KOSGEB'le ilgili olarak da strateji planı belirlediklerini ifade eden Çağlayan, KOSGEB'in pazarlama, tasarım, teknoloji geliştirme gibi bir çok alanda KOBİ'lere çok önemli hizmetler vereceğini, üretilen katma değerde daha fazla yer almaları ve rekabet gücünün artırılması konusunda rol oynayacağını belirtti.

 

Ayrıca AB Girişimcilik Projesi ve Bölgesel Rekabet Edebilirlik adı altında iki ayrı bileşeni olan bir projeleri bulunduğunu söyleyen Çağlayan, AB adına Sanayi Bakanlığı koordinasyonunda yürütülecek projenin 140,2 milyon avrosu AB tarafından karşılanmak üzere 186,9 avroluk bütçesi bulunduğunu ve 43 ildeki odalar, sivil toplum kuruluşları ve meslek kuruluşlarının projeden faydalanabileceğini aktardı.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=718046&title=bakanlik-kredi-karti-aidatina-orta-yol-formulu-buldu