Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışı borçlanmalarında risk primleri ikiye katlandı (24.07.08) PDF Yazdır e-Posta
24 Temmuz 2008

    Uluslararası bankaların sermayelerinde yaşanan erime ve riskli kredilerden yazdıkları zararlar, Türk bankalarının risk primlerinin yüzde 100'e varan oranlarda artmasına neden oldu.

    

    Global piyasalarda gün geçtikçe derinleşen likidite krizi Türk bankalarının kaynak yaratma maliyetindeki risk pirimini ikiye katladı. Uluslararası finans kuruluşlarından daha önce sağladıkları kredilerin vadesi dolmaya başlayan bankalara, sendikasyon yenilemelerinde geçen yılın iki katı oranında risk primi yansıtılıyor. Risk primlerinde yaşanan bu yüzde 100'lük artış dün 750 milyon dolarlık bir sendikasyon kredisine imza atan Vakıfbank'ta da kendini gösterirken, benzer bir maliyet, 800 milyon dolarlık uluslararası kredi için yetkilendirme verdiği bildirilen İş Bankası'nın da karşısına çıkacak. Risk primlerindeki bu artışta, uluslararası bankaların likidite krizinde sermayelerinde yaşanan erime ve mortgage'a dayalı türev ürünlerde önemli ölçüde zarar yazmaları etkili oldu.

    

    Vakıfbank'a 750 milyon dolar kredi

    Vakıfbank'ın 2007 yılında temin edilen 700 milyon dolarlık kredisi, 12 ülkeden 25 bankanın katılımıyla 750 milyon dolar olarak yenilenirken, maliyetlere yansıtılan risk primi de yüzde 0,475'den yüzde 0,77'ye çıktı. Vakıfbank 750 milyon dolarlık 1 yıl vadeli krediyi dolar ve euro cinsinden iki dilimden sağladı. Kredinin toplam maliyeti, dolar libor (yüzde 3,41) + yüzde 0,77 ve euro dilimi için euribor (yüzde 5,42) + yüzde 0,77 olarak gerçekleşti. Vakıfbank Haziran 2007'de 700 milyon dolarlık sendikasyon kredisini libor artı yüzde 0,475'ten almıştı. İş Bankası'nın da 1 yıl vadeli 800 milyon dolarlık sendikasyon kredisini koordine etmesi için Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ'yi yetkilendirdiği bildirildi. Reuters'in haberine göre, kredinin fiyatlandırması henüz belli değil. Ancak, ihracat finansmanının faizinin Akbank'ın halen piyasada olan 1 yıl vadeli 1 milyar euroluk kredisi için olduğu gibi libor + yüzde 0,75 olması bekleniyor. İş Bankası en son Nisan 2007'de 2 yıl vadeli 900 milyon dolarlık sendikasyon kredisini libor+yüzde 0,375'den almıştı.

    

    Yükseliş devam edecek

    Risk primlerinde yüzde 100'e varan bir artış yaşandığını belirten Abank Hazineden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Özer, "Maliyetler yükseldi, ciddi oranda artış var. Bir miktar daha yükselmesini normal karşılamak lazım. Çünkü yurtdışındaki kredi olanakları çok kısıtlandı" dedi. Yurtdışındaki bankaların sermaye durumlarının ve riskli kredilerinden dolayı elde ettikleri zararların ortada olduğunu hatırlatan Özer, "Kredi verme yetenekleri elbette azalıyor. Bu da Türk bankalarına yansıyor. Bunun bir miktar daha sürmesi beklenebilir. Bu artış içeride çok yüksek görülmeyebilir ama uluslararası kriterlere göre çok yüksek. Türkiye'de 25-50 baz puan çok dikkate alınmıyor ama aslında önemli bir artış bu" diye konuştu.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=102413