Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SGK borcunu ödemeyen şirketin yöneticisine haciz geliyor (24.07.08) PDF Yazdır e-Posta
24 Temmuz 2008

    SGK tarafından ödenen maaş ve ödenekler, sadece Sosyal Güvenlik Kurumu'nun alacakları için haczedilecek. Borcunu ödemeyen kurumların yöneticilerine de haciz yolu açıldı. Prim borçlarının kredi kartıyla ödenmesi mümkün olacak.

     

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), alacak tahsili için işi sıkı tutmaya hazırlanıyor. SGK tarafından hazırlanan "6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre Kullanılacak Yetkilerin Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik Taslağı", birçok yeni düzenleme içeriyor. Buna göre SGK tarafından ödenen maaş ve ödenekler, sadece SGK'nın alacakları ve nafaka için haczedilecek. Prim borçlarının kredi kartıyla ödenmesinin de önünü açan taslak, SGK'ya borcunu ödemeyen kurumların üst düzey yöneticilerine de haciz yolu açıyor. Buna göre, ödeme yapmayan kamu ve özel şirketlerin üst düzey yöneticileri ve yönetim kurulu üyeleri sorumlu tutulacak ve bunlardan tahsilat yapılabilecek. Taslak, söz konusu durumlarda SGK'nın mal varlığı araştırmasını istediği gibi yapabilmesinin de önünü açıyor.

    

    Alacaklara sıkı takip geliyor

    Sosyal Güvenlik Kurumu, alacaklarının tahsili için izlenecek yolları yeniden belirliyor. Kurum tarafından hazırlanan taslak, görüşe açıldı. Taslakta, bazı yeni düzenlemelerle SGK'nın alacakları için daha sıkı takip yapmasına olanak sağlanıyor. Getirilen düzenlemelerin başında SGK'dan alınan aylıkların sadece SGK alacakları için haczedilmesi düzenlemesi yer alıyor. Buna göre, kurumca verilen gelir, aylık ve ödenekler sosyal güvenlik reformundaki takip ve tahsili gereken alacaklarla, nafaka borçları dışında haczedilemeyecek.

    Taslakla, kurumun prim alacaklarının banka kartı, kredi kartı ve benzeri kart kullanmak suretiyle yapılmasına olanak tanınıyor. Söz konusu kartlarla ödeme yapılabilmesi için düzenleme yapmaya SGK yetkili olacak. Bankalar kurum alacaklarının kredi kartı ile ödenmesi sırasında kurum borçlusundan komisyon alabilecekler. SGK ise, ödemelerin komisyonsuz veya komisyon karşılığı yapılma şekillerinden birini veya her ikisini birlikte kullandırmaya yetkili olacak.

    

    Yönetici de sorumlu olacak

    Taslağa göre, artık zamanında ödenmeyen primlerden, ister kamu ister özel olsun; şirket veya kurum yöneticileri de sorumlu tutulacak ve buna göre söz konusu alacaklar bu kişilerden tahsil edilebilecek. Buna göre, "kurumun sigorta primleri ve diğer alacaklarını haklı bir sebep olmaksızın belirtilen sürelerde ödemeyen kamu idarelerindeki yöneticilerle, tüzel kişiliğe haiz diğer işverenlerin şirket yönetim kurulu üyeleri de dahil olmak üzere üst düzeydeki yönetici ve yetkilileri, sorumlu olacak." Bu kişiler hakkında, ödenmeyen sigorta primleri ve diğer alacakların tahsili için doğrudan takip işlemi yapılabilecek ve haciz söz konusu olabilecek.

    

    Araştırmaya geniş yetki

    Ayrıca kurum alacaklarının takibinde haczedilecek malların tespiti amacıyla yapılacak mal varlığı araştırmasının şekli, alanı ve kapsamıyla araştırma yapılacak alacağın türü ve tutarı kurumca belirlenecek. Taslağın 16. maddesine göre, "kamu ve özel tüzel hukuk kişileri ile gerçek kişiler, 6183 sayılı Amme Alacakları Kanunu'na göre kurum alacaklarının takip ve tahsiline ilişkin kurum tarafından istenilecek her türlü bilgi ve belgeyi sürekli veya belli aralıklarla vermeye, bilgilerin elektronik ortamda görüntülenmesini sağlamaya, görüntülenen bu bilgilerin güvenliğini sağlamaya, vermek zorunda oldukları bilgilere ilişkin mikrofiş, mikrofilm, manyetik teyp, disket ve benzeri ortamlardaki kayıtlarını ve bu kayıtlara erişim veya kayıtları okunabilir hale getirmek için gerekli tüm sistem ve şifreleri incelemek için ibraz etmeye" mecbur olacaklar. Bu madde kapsamındaki kişi, kurum ve kuruluşlar SGK'nın belirleyeceği süre içinde söz konusu talebe cevap vermek ve gereken kolaylığı göstermekle sorumlu tutulacak.

    

    Borçlar kredi kartıyla ödenebilecek

    * SGK'dan alınan aylıklar sadece SGK alacakları için haczedilebilecek.

    * Prim borçları kredi kartıyla ödenebilecek.

    * Ödeme yapılmamasından üst düzey yöneticiler sorumlu tutulacak.

    * Alacakların tahsili için yöneticilere haciz gelebilecek.

    * SGK mal varlığı araştırmasını istediği gibi yapabilecek.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=102417