Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
MESAİYİ ÖDEMEYEN TAZMİNATI ÖDER PDF Yazdır e-Posta
02 Eylül 2017

Image

Soru: Bir işyerinde 2 yıldan beri çalışıyorum. Fazla mesai ücretlerimin primini işveren ödemiyor. Bu sebepten dolayı ayrılırsam tazminat alabilir miyim? Mahsun D.

 Cevap: Fazla çalışmalardan sigorta primi yatırılması gerekiyor. Bu primler sizin emekli maaşınıza etki edecektir. Bundan mahrum kaldığınız için işten bu sebeple ayrılırsanız  tazminatınızı alabilirsiniz. 

Sürme kovdurur mu? 

Soru: Hizmet sektörüyle uğraşan işyerinde çalışan bir kişi, mesaisine gelirken gözüne sürme çekerek geliyor. Adeta kadınsı bir hal alıyor. Bu kişinin işten çıkarılması durumunda  kıdem tazminatı  hakkı  doğar mı? Nihat M. 

Cevap: Erkek çalışanın gözüne sürme çekmesini yasaklayan mevzuat hükmü bulunmuyor. İş sözleşmesinde bu durumu yasaklayan düzenleme yoksa, işten gözüne sürme çekmesi nedeniyle çıkarılan işçiye diğer şartları taşıması durumunda kıdem tazminatı ödenir. 

232 gün prim yeter?                                                  

Soru: 09.05.1959 doğumluyum. Bağ-Kur’lu olarak  25.12.1986 -03.07.1992 yılları arasında5 yıl 6ay 8 gün prim ödedim. SSK lı olarak 1992-1997 yılları arasında 930 gün prim ödedim. 01.12.2015 tarihinden itibaren SSK’lı olarak prim ödüyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Hamiyet 

Cevap: Sayın Hamiyet Hanım, verdiğiniz bilgilere göre şubat ayı sonu itibariyle  toplam 3368 gün  prim ödeme gün sayınız olacak. Yaştan(kısmi) emekli olabilmeniz için 58 yaş ve 3600 gün prim ödeme koşullarına tabisiniz.  232 gün daha prim öderseniz emekliliğe hak kazanabilirsiniz. 

Maaş kesintisi?

Soru: Bir vakıfta şoför olarak çalışmaktayım aracıma trafikte verdiğim küçük bir hasar sonucu iş yerim benden 2 günlük maaş kesintisi yaptı. Kesintiyi brüt maaş üzerinden yaptı bu doğru mudur? Selami B.

Cevap: Ücret kesintisinin net maaş üzerinden yapılması gerekiyor. Aksi halde işçinin çalıştığı günlerin primi yatırılmamış olur. 

Hapiste geçen süreler?  

Soru: Bir şikâyet sonucunda 5 ay tutuklu kaldım. Daha sonra beraat ettim. 5 aylık süreyi borçlanabilir miyim?  Hakan A. 

Cevap: Tutukluluk sonucunda suçtan beraat edilmiş olması şartıyla tutukluluk süresi borçlanılabiliyor. 

Devlet öder mi? 

Soru: Patronumuz param yok diye maaşlarımızı ödemiyor. Maaşımızı Devlet öder mi? Kübra 

Cevap: Devletin  işveren tarafından ödenmeyen ücretleri ödeyebilmesi için bazı şartlar var.  Buna göre işçinin, iş ilişkisinden kaynaklanan ve işverenin konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, iflası veya iflasın ertelenmesi nedenleri ile ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki ödenmeyen en fazla üç aylık temel ücrete ilişkin alacakları, işçinin başvurusu üzerine ücret garanti fonunca  ödeniyor. Arif Temir

http://www.gunes.com/yazarlar/arif--temir/mesaiyi-odemeyentazminati-oder-814741