Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
YENİ MEZUNLAR SAĞLIKTAN İKİ YIL ÜCRETSİZ YARARLANIR PDF Yazdır e-Posta
05 Eylül 2017

Image

10 Şubat 2016 tarihinde yapılan değişiklikle lise ve üniversiteden mezun olan gençlere iki yıl boyunca genel sağlık sigortası prim muafiyeti getirilmişti. Yaz başında üniversite yerleştirmeleri bitmişti. Bugünlerde ise üniversitelerin yüksek lisans ve doktora programlarına öğrenci kayıtları bitiyor. Yani mezunların öğrencilik statüsünün sürüp sürmediği netleşiyor. Liseden mezun olup herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen, üniversiteden mezun olup yüksek lisans veya doktoraya devam edemeyen kişiler için iki yıllık sağlıktan yararlanma muafiyeti var. Bu muafiyet gençlere hayata atılırken karar verme noktasında çok önemli bir kolaylık sağlıyor. Peki gençler bu muafiyetten nasıl yararlanıyor?

GSS PRİMİ 53 TL'DE SAHİPLENDİ

1 Ocak 2012'de genel sağlık sigortası uygulanmaya başlayınca Türkiye’de yaşayan herkes genel sağlık sigortalısı oldu. Genel sağlık sigortasına ödenecek primlerin belirlenmesi için de gelir testi yaptırması gerekliliği ortaya çıktı Bu zorunluluk ne yazık ki yeterince anlatılamadığı ve gelir testi yaptırması gerekenler kişiler de gelir testi yaptırmadığı için ortaya gelir testi mağdurları çıkmıştı. Gelir testi yaptırmadığı için sağlık hizmeti alamayanlar bir de prim borcuyla karşı karşıya kalmıştı. Bu nedenle pek çok genç iş aramaya gelir testi borcuyla birlikte başlamıştı. Bu dönemde iki kez genel sağlık sigortası prim borcu yapılandırması ve kısmi af hayata geçirilerek bu mağduriyetler giderilmeye çalışıldı. Gelir testinin de yalnızca genel sağlık sigortası priminin devlet tarafından ödenip ödenmeyeceğinin belirlenmesi için yapılması yönünde değişiklik hayata geçince ve GSS primi 53 TL’de sabitlenince sorun çözülmüş oldu.

25 YAŞINI GEÇMEMİŞ OLMALI

Geçtiğimiz yıl yapılan değişiklik sonrasında lise veya üniversite mezunu gence iki yıl genel sağlık sigortası prim muafiyeti getirildi. Liseden mezun olan genç 20 yaşını, üniversiteden mezun olan genç 25 yaşını geçmediği müddetçe iki yıllık muafiyetten yararlanabiliyor. Yani yalnızca liseden yeni mezunlara tanınan 120 günlük muafiyet yerini lise ve üniversiteden mezun olan bütün gençlere tanınan iki yıllık bir muafiyete bıraktı. Yapılan değişiklik öncesinde lise veya üniversiteden mezun olan gençlerin mezuniyet sonrasında gelir testine girmesi ve belirlenen gelir üzerinden prim ödemesi gerekiyordu. Yani tam anlamıyla bir garabet yaşanıyordu.

Otomatik olarak işletilmeye başlıyor

BU konuda yapılan değişikliğin yürürlük tarihi 10 Şubat 2016. Dolayısıyla bu tarih ve sonrasında lise veya üniversiteden mezun olan gençler için muafiyet otomatik olarak işletilmeye başlanıyor. Örneğin 30 Haziran 2017’de üniversiteden mezun olan gence SGK 1 Temmuz 2019 tarihine kadar muafiyet tanımlıyor ve yeni mezun genç bu tarihe kadar sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanıyor. Bu gencimiz kendisi doğrudan hak sahibi olarak, genel sağlık sigortası prim borcu bulunsa bile sağlık hizmeti alabiliyor.

Prim borcu olsa bile faydalanabilir

Liseden 9 Haziran 2017'de mezun olmuş bir gencimize ise muafiyet 10 Haziran 2018'e kadar tanınıyor. Bu gencimizin kendisi adına prim borcu bulunsa bile bu tarihe kadar sağlık hizmetlerinden yararlanması mümkün. Dolayısıyla lise mezunu genç, üniversiteye yerleşemeyince sağlık hizmetlerini anne- babası üzerinden alamıyor ancak kendisi 2 yıl süreyle ücretsiz sağlık hakkından faydalanabiliyor.

Daha rahat iş aramak için fırsat

Örneğin 30 Haziran 2017'de üniversiteden mezun olan ancak 17 Nisan 2018'de 25 yaşını dolduracak üniversite mezunu gence 16 Nisan 2018'e kadar muafiyet tanımlanacak. Muafiyet gençlere iş arama ve kariyer planlaması noktasında çok önemli bir fırsat sunuyor. Gençler hayata borçlu başlamadığı gibi hem kendilerine daha uygun işler için bir konforlu alana kavuşuyor, hem de yüksek lisans veya doktora hayallerini kalıcı olarak ertelemekten kurtuluyor. Bu nedenle gençler için çok faydalı bir uygulama. Okan Güray Bülbül

http://www.aksam.com.tr/yazarlar/okan-guray-bulbul/yeni-mezunlar-sagliktan-iki-yil-ucretsiz-yararlanir/haber-657498

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.