Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Otobüsçüler, ÖTV ve KDV indirimi istiyor (26.07.08) PDF Yazdır e-Posta
26 Temmuz 2008

Akaryakıttaki fiyat artışlarının, maliyetleri artan şehirler arası otobüs firmalarını olumsuz yönde etkilediği belirtildi.

Şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan Özkaymak Turizm'in ortaklarından İsmail Özkaymak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yük ve yolcu taşıma sektörünün en yüksek maliyet kalemini akaryakıt harcamalarının oluşturduğunu söyledi.

 

Akaryakıt ürünlerine son bir yılda yapılan zamlar nedeniyle bir litre motorinin fiyatının 3,2 YTL'yi geçtiğini dile getiren Özkaymak, ''Otogarlara girip çıkma, yazıhane kirası ve personel giderine bir de akaryakıta gelen yüksek orandaki zamlar eklendi. Son gelen zamlarla maliyetlerimiz arttı, zarar noktasına geldik'' dedi.

 

Özkaymak, motorin kullanan köylüye destekleme yapıldığını, gemi işletmelerine ise ÖTV ve KDV indirimi getirildiğini belirterek, benzer desteklemelerin şehirler arası yolcu taşıyan firmalar için de yapılmasını istedi.

 

Firmaların bünyesinde kendilerine ait otobüsleri çalıştıran işletmecilerden Halil İbrahim Gürbüz ise ''Taşımacılık sektöründe devletin kendi eliyle oluşturduğu, akaryakıttaki ÖTV ve KDV indiriminden kaynaklanan haksız rekabeti ortadan kaldırmalıdır. Uçak ve gemilere tanınan ÖTV ve KDV indiriminin şehirler arası yolcu otobüslerine de sağlanmasını talep ediyoruz'' dedi.

 

Akaryakıta gelen son zamların otobüs sahiplerini de zorladığını anlatan Gürbüz, şunları kaydetti:

 

''Otobüslerimizde yakıt olarak kullandığımız motorinin fiyatı son bir yıl ciddi oranda arttı. Vatandaşın içinde bulunduğu zor ekonomik koşulları düşünürsek, bu artışı tümüyle bilet fiyatlarına yansıtmamız zaten mümkün değil. Bu nedenle artan maliyetlerin yükünü çekebileceğimiz yere kadar çekeceğiz. Yetkililerden, şehirler arası yolcu taşıma sektörünün karşı karşıya bulunduğu, yüksek maliyet artışı sorununa çözüm bulmalarını talep ediyoruz. Artık üvey evlat muamelesi görmek istemiyoruz.''

 

Gürbüz, yüksek maliyet sorununun çözülmemesi durumunda işletmelerin ayakta kalmakta zorlanacağını, aynı sorunun kara yoluyla yapılan nakliyecilik sektörünü de olumsuz yönde etkilediğini sözlerine ekledi.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=718688&title=otobusculer-otv-ve-kdv-indirimi-istiyor