Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Muhasebecilikteki Değişiklikler (26.07.08) PDF Yazdır e-Posta
26 Temmuz 2008

Cumhurbaşkanının iadesi üzerine, İkinci kez Genel Kurul’da onaylanan serbest muhasebeciliğin kaldırılmasına ilişkin yasa, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Meclis'e iade edilen ve ikinci kez Genel Kurul’da kabul edilmesi üzerine onaylanan serbest muhasebeciliğin kaldırılmasına ilişkin yasa, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun adını "Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu" olarak değiştiren, serbest muhasebeciliği kaldırarak, bu unvanı alanlara “serbest muhasebeci mali müşavirliğe” geçiş hakkı tanıyan yasa, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasa ile "Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu" metninden, “Serbest Muhasebecilik” ve “Serbest Muhasebeci” ibareleri çıkarıldı.

Yasa’nın yürürlüğe girdiği tarihten önce serbest muhasebeci unvanını almış olanlar ile serbest muhasebecilik stajına devam edenlere, “serbest muhasebeci mali müşavir”liğe geçiş hakkı tanınacak. Bu kişiler, TÜRMOB tarafından verilen mesleki uyum eğitimini tamamladıkları tarihten itibaren beş yıl içinde yapılacak özel serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavlarına beş defa girebilecekler. Bu sınavlarda başarılı olanlar, serbest muhasebeci mali müşavir unvanını almaya hak kazanacaklar.
Söz konusu sınavlarda başarılı olamayanlar veya sınava katılmayanlar ise sadece serbest muhasebeci unvanı ile çalışabilecek, ancak “serbest muhasebeci mali müşavir” unvanını kullanamayacaklar ve yetkileri sınırlı olacak.

Odaların seçim esasları, görev ve seçim süreleri ile yönetim kurulu ve Birlik Genel Kurulu temsilcisi üye sayılarına ilişkin yeni hükümleri, 1 Ocak 2009 tarihinden sonra yapılan seçimler için uygulanacak.