Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İş Kazaları Daha Kapsamlı İncelenecek... (27.07.08) PDF Yazdır e-Posta
27 Temmuz 2008

İş Kazaları daha kapsamlı incelenecek, TÜİK, İş kazası kayıtlarında dikkate alınmayan 8 faktörün daha incelenmesine yönelik çalışma başlattı, AB’ ye uyum kapsamında yürütülen pilot çalışmaya göre, Kayıtlarda “Çalışılan Çevre, Kazazede’ nin kaza anında yaptığı faaliyet, Kazaya sebebiyet veren olay gibi kaza anının belirlenmesine yönelik noktalara açıklık getirilecek, Pilot çalışmadan çıkan sonuçlar SSK’ ya öneri olarak götürülecek.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), iş kazalarının daha kapsamlı incelenmesine yönelik çalışma başlattı.

TÜİK'in Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında yürüttüğü pilot çalışma, SSK tarafından tutulan iş kazası kayıtlarında dikkate alınmayan 8 faktörün daha incelenmesini öngörüyor.

Çalışma kapsamında, iş kazasının meydana geldiği çevre, kazazedenin kaza anında ne yaptığı, hangi materyali kullandığı, olayı normal seyrinden çıkaran faktörün ne olduğu gibi ''kaza anının belirlenmesine yönelik unsurların'' ortaya konulması amaçlanıyor.

İş kazalarının daha doğru analizini sağlayacak bu veriler, önlemler için de sağlıklı zemin yaratacak.

TÜİK yetkilisi, iş kazalarıyla ilgili SSK tarafından kayıt tutulduğunu hatırlatarak, bu kayıtlarda sadece ''kazanın nasıl gerçekleştiğine'' ilişkin bilgiye yer verildiğini, hatta pek çok kazada hastaneye gidilmediği için kayıt bile tutulmadığını söyledi.

Kaza anını detaylarıyla ortaya koyacak değişkenlerin derlenemediğini belirten yetkili, istatistiklerin ''geçici/sürekli iş görmezlik ödeneği yapılanlar'' ve ''ölüm vakaları'' ile sınırlı olduğunu kaydetti.

GELECEK AY, ANALİZ YAPILACAK

TÜİK yetkilisi, SSK'nın 2005 yılı verileri incelenerek, 8 faktörü içeren yeni formların hazırlandığını ifade ederek, söz konusu formlar üzerinden yurt genelinde çalışma yürütüldüğünü belirtti. Yetkili, çalışmaya ilişkin şu bilgileri verdi:

''Bu formu bölge müdürlüklerimize gönderdik ve SSK kayıtlarını esas alarak, bu bilgileri derlemelerini istedik.

Pilot çalışmanın alan uygulaması tamamlandı. Ağustos ayında AB ve yerel uzmanlar ile alandan derlenen verilerin analizi yapılacak. Analiz sonrası değerlendirmelerde eksik olan değişkenlerin hangi kurum tarafından, ne şekilde derlenmesinin uygun olacağına karar verilecek. SSK'ya öneri götürülecek.''

CEVAP ARANACAK SORULAR

TÜİK'in pilot çalışmasında, kaza anına açıklık getiren noktalar şöyle:

- Çalışılan çevre

- Kaza anında kazazedenin yürütmekte olduğu genel faaliyet,

- Kazazedenin kaza anında yaptığı faaliyet,

- Kazazedenin kaza anında yaptığı faaliyet sırasında kullandığı materyal,

- Olayı normal seyrinden saptıran, kazaya sebebiyet veren olay,

- Olaya sebep veren materyal,

- Yaralanmaya sebep olan hareket,

- Yaralanmaya sebep olan hareket sırasında kullanılan materyal.

100 İŞÇİDEN 3'Ü İŞ KAZASI GEÇİRDİ

TÜİK'in yayımladığı ''2006-2007 İş Kazaları ve İşe Bağlı Sağlık Problemleri Araştırması''na göre, son 12 ay içinde, çalışanların yüzde 2,9'u iş kazası geçirdi. İş kazası geçirenlerin oranının en yüksek olduğu sektör yüzde 10,1 ile madencilik ve taşocakçılığı oldu. Bunu yüzde 7,7 ile elektrik, gaz ve su sektörü izledi.

Araştırmaya göre, ilköğretim mezunları yükseköğretim mezunlarına göre daha fazla iş kazasına maruz kalıyor. Son 12 ay içinde istihdam edilen ilkokul mezunlarının yüzde 3,7'si, yükseköğretim mezunlarının ise yüzde 0,9'u iş kazası geçirdi.

İşe bağlı sağlık sorunu yaşayanların oranı da okuma yazma bilmeyenler arasında daha yüksek. Son 12 ay içinde istihdam edilen kişilerden ''okuma-yazma bilmeyenlerin'' yüzde 4,8'i, ''okuma yazma bilen ancak bir okul bitirmeyenlerin'' yüzde 4'ü, ''ilkokul mezunlarının'' yüzde 4,1'i, ''ilköğretim, ortaokul veya mesleki ortaokul mezunlarının'' yüzde 2,8'i, ''genel lise mezunlarının'' yüzde 2,8'i, ''lise dengi meslek okul mezunlarının'' yüzde 3,5'i, yükseköğretim mezunlarının yüzde 3,3'ü işe bağlı sağlık sorunu yaşadı.

TÜİK'in araştırmasına göre, iş kazası geçirenlerin yüzde 40,4'ü, işe bağlı sağlık sorunu yaşayanların da yüzde 52,4'ü işlerine devam etti.