Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye KDV'yle Çin'e nişan aldı, 'yanlışlıkla' gözlükçüyü vurdu (28.07.08) PDF Yazdır e-Posta
28 Temmuz 2008

Maliye Bakanlığı, Çin'den ithalatın önünü kesmek için numaralı gözlüklerde uygulanan yüzde 8'lik KDV oranını, 'yanlışlıkla' yüzde 18'e çıkardı. Bakanlık, hatayı düzeltme sözü verdi.

 Çin'den Türkiye'ye gelen gözlüklerin önüne geçmek isteyen Maliye Bakanlığı sektöre "yanlışlıkla" çelme taktı. Maliye Bakanlığı'nın verdiği öneriyle bazı ürünlerde KDV oranlarını değiştiren Bakanlar Kurulu, numaralı gözlük camı, gözlük çerçevesi, kontakt lens ve güneş gözlüklerindeki yüzde 8'lik KDV oranını, yüzde 18'e çıkardı. Kontakt Lens Solüsyonu ise yüzde 8'de kaldı. Henüz 1.5 yıl önce sağlık ürünü olarak kabul edilerek, yüzde 8 KDV alınması kararlaştırılan ürünlere getirilen yüzde 18 KDV, sektörde soğuk duş etkisi yarattı.

Kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Ankara'ya akın eden gözlükçüler ise Maliye Bakanlığı ile uzlaştı. Hesaplarda bir hata olduğunu kabul eden Bakanlık, gözlükçülere kararı düzeltme sözü verdi. Ancak indirimin bir sonraki Bakanlar Kurulu toplantısında gündeme gelecek olması ve o zamana kadar sektörden yüzde 18 KDV alınmaya devam edilmesi kafalarda soru işareti yarattı.

Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Birliği Başkanı Abdullah Aydın, "Kararla ilgili problemlerimizi çözeceklerini dile getirdiler. Uygulamaların bazılarında eksiklikler olabilir, önemli olan onları düzeltebilmek" derken, Referans Gazetesi yazarı Veysi Seviğ, kararın düzeltilmesinin bir ayı bulacağını söyledi.

Nakilde sorun yaşandı

20 Temmuz 2008 tarihinde yürürlüğe giren "KDV Oranlarının Tespitine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı" gereği daha önce Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'nda yüzde 8 vergiye tabi tutulması gereken lens, numaralı gözlük camları ve çerçeveleri, gümrük tarife cetveline alındı. Tarife cetvelinde yapılan değişiklikle bu ürünlerin yüzde 18 KDV'ye tabi tutulmaya başlandığını anlatan Referans Gazetesi yazarı Veysi Seviğ, "Gümrük Tarife Cetveli ile yeni vergi oranlarını karşılaştırınca bunun farkına vardık. Bu ürünleri Gümrük Tarife Cetveli'ne naklettiler, nakledilince de o tarife cetveline giren ürünlerin KDV'si birden bire yüzde 8'den yüzde 18'e çıktı" dedi. Seviğ, "Sosyal Güvenliği olanlara cam ve çerçeve paraları Sosyal Güvenlik Kurumları tarafından ödeniyordu. Anlaşmalar da KDV dahil olarak yapılıyordu. Şimdi KDV oranı değişince mevcut anlaşma üzerinden yapılan rakamlar rafa kalkmış oldu.

İşletmeler ya sözleşmeleri değiştirecekler ya da hata düzelene kadar Sosyal Güvenlik Kurmu'ndan (SGK) gelenlere cam ve çerçevelerin parasını ödemeyecekler" diye konuştu.

Herkes KDV ayarlaması yaptı

Maliye Bakanlığı'nın kendi hesaplarını düzeltebilmek için böyle bir karar aldığını anlatan Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Birliği Başkanı Abdullah Aydın da "Konuyu aydınlatmak için Ankara'ya gittik. Sonuçta bir hata olmuş, bu kararın sonrasında problemimizi çözeceklerini dile getirdiler. Uygulamaların bazılarında eksiklikler olabilir, önemli olan onları düzeltebilmek" dedi.

Konudan tüm üyelerin haberdar edildiğini ve önlem aldıklarını anlatan Aydın, "Şu anda yüzde 18 uygulamasına geçildi. Ancak Bakanlar Kurulu bu kararı düzelttikten sonra eski rakamlara dönülecektir" diye konuştu.

Ancak, Bakanlar Kurulu kararı düzeltene kadar geçecek sürede yüzde 18 KDV ödenmeye devam edecek. Türkiye çapındaki bütün yazar kasalar cam, çerçeve ve kontakt lensler için yüzde 18, lens solüsyonları için ise yüzde 8 olarak ayarlatıldı. Birçok mağaza geçen haftadan itibaren yürürlüğe giren karar ertesinde yüzde 18 KDV öderken fiyatlarına henüz yansıtmadı. "Geçici KDV"nin fiyatlara yansıması ise an meselesi olarak görülüyor. KDV farkından dolayı doğabilecek kaybın telafisi konusunda ise net bir bilgi yok.

Gözlük fiyatları yüzde 10 artar

Şişli Optik Akmerkez Mağaza Müdürü Yasin Karaca, KDV'deki artışı henüz fiyatlara yansıtmadıklarını ve zarar ettiklerini söylüyor. Karaca, "Bu fiyatları bayiler değil üretciler belirlediği için ve henüz onlardan gelen fiyat listesi olmadığı için fiyatları değiştiremiyoruz. Faturamızı keserken yüzde 18 fatura kesiyoruz. Henüz fiyatlara yansıtmadık ve KDV oranı olarak bizden vergi çıkıyor" diyor. Gözlüklere yüzde 10 oranında zam yapılacağını söyleyen Karaca, "İthalatçı firmalar bu zam kararını uygulamayabilir, sektör zaten durgun" diyor. Konuyu tüketicilere açıklamakta zorlanacaklarını da kaydeden Karaca, bu karışıklığı en az zararla atlatmaya çalışacaklarını söylüyor.

Fahri Kuz Optik Cevahir Mağaza Sorumlusu Akın Gümüş de KDV'deki artışın kısa zamanda fiyatlara yansıyacağını belirtiyor. Gümüş, "Sahada olan bizler için bu tür değişiklikleri tüketiciye açıklamak kolay olmuyor. 1.5 ay sonra fiyatların ineceğini bilen müşteri neden alış veriş yapsın? Sektörde zaten durgunluk var, bu tür değişiklikerle de sektörümüz iyice zora sokuluyor" diyor.

KDV indirimi kapsamından çıkarıldılar

Gözlük çerçeveleri, numaralı gözlük camları ve kontakt lensler için, KDV indirimi kapsamında olduklarından dolayı 20 Temmuz 2008 tarihine kadar yüzde 8 KDV uygulanıyordu. 19 Temmuz 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 2008/13902 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile gözlük çerçeveleri ve kontakt lensler KDV indirimi uygulanacak ürünler arasında sayılmadı.

Yeni düzenlemeye göre uygulanacak KDV oranları (%)

- Numaralı Gözlük Camı:     18

- Kontakt Lens Solüsyonu:   8

- Gözlük Çerçevesi:           18

- Kontakt Lens:                18

-Güneş Gözlükleri:             18

 

Çin'den gelen 10 milyon gözlük standart dışı

- Türkiye'ye yılda 14 milyon adet gözlük giriyor. Çin'den gelen 11 milyon gözlüğün 10 milyonu standart dışı.

- Yıllık gözlük satışı 20 milyon. Bunun 10 milyonunu optik, 10 milyonunu da güneş gözlüğü oluşturuyor.

- Her yıl satılan 10 milyon optik çerçevenin 9 milyon adedinin ödemesini kamu yapıyor.

- Toplam 20 olan üretici sayısı Çin yüzünden 3'e indi. Yerli sanayinin kapasitesi 10 milyon ancak 2 milyon bile satılamıyor.

- Sektörün en büyük müşterisi olan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2007 yılındaki alımları 227 milyon YTL'yi buldu.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=102690