Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SSK ve Bağ-Kur prim affından 1,6 milyar YTL toplandı (29.07.08) PDF Yazdır e-Posta
29 Temmuz 2008

 

SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili af dün sona erdi. Aftan yararlanmak isteyenler son gün, Bağ-Kur ve SSK önlerinde kuyruğa girdi.

Uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, sıcağın da etkisiyle zaman zaman aralarında tartıştı. En önemli istekleri ise sürenin uzatılması oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) il müdürlükleri, mesai saatlerine bakmaksızın başvurular bitinceye kadar çalıştı. Af kapsamında son güne girilirken 992 bin kişi başvuruda bulundu. Bu kişilerin 15 milyar 342 milyon yeni liralık borcu yeniden yapılandırıldı. SGK'nın tahsilatı ise 1 milyar 630 milyon yeni lira oldu.

Aftan faydalanmak için SGK'ya başvuranların evrakı teslim etmesi yeterli oldu. Borçların ödenmesi içinse başvurunun ardından 1 aylık daha süre bulunuyor. SGK il müdürlükleri yoğunluğa cevap verebilmek için çeşitli tedbirler aldı. Ankara İl Müdürü Ali Pekten, Halk Bankası ile emeklilik kredisi konusunda anlaşılmış olması dolayısıyla özellikle Bağ-Kur'da yoğunluk yaşadıklarını ifade ediyor. Bu yoğunluğa yetişebilmek için personel takviyesi yaptıklarını anlatan Pekten, "20 yeni banko açtık. Başvuruları 9 ayrı merkezden aldık." dedi. Pekten, farklı birimlerde çalışan çok sayıda personelin prim affı için seferber edildiğini de belirtti. Prim affından yararlanarak peşin ödeme yapanların borçlarının yüzde 85'i silindi. Peşin ödemeden faydalananlar başvuru gününü takip eden 1 ay içinde ödemeyi yapabilecekler. Borcunu taksitler halinde ödeyenlere ise iki seçenek sunuldu. Buna göre 12 taksitte ödenmesi halinde borcun yüzde 55'i, 24 ay taksitle ödenmesi halinde ise yüzde 30'u silindi.

Önceki afları kaçıranlara da son fırsattı

Af, daha önce prim yapılandırmasına başvuran ancak borcunu ödemeyenler için de son fırsattı. Taksitlerini düzenli ödemediği için yapılandırma hakkını kaybedenlerden başvuruda bulunanların taksit hakları yeniden canlandırıldı. Prim affı, emekliliği hak ettiği halde prim borcu sebebiyle aylık alamayan Bağ-Kur'lular için büyük bir fırsat sundu. Başvuruda bulunanlar Halk Bankası'ndan kredi kullanarak borçlarını ödeyip emekli olabilecekler. Bu kişilerin borçlarına karşılık olarak bağlanacak maaşları teminat kabul ediliyor. Maaşlarının bir kısmı kendilerine ödenirken bir kısmı da kullandıkları krediye karşılık banka tarafından kesilecek. Emeklilik kredisi kullanmak isteyenlere Halkbank tarafından 60 aya kadar taksit yapıldı. Borcunu tamamen ödeyen ya da taksitlendiren Bağ-Kur'lular sağlık hizmetlerinden hemen faydalanmaya başlayacak. Af kapsamında her türlü Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur prim borcu, işverenlerin SSK'ya olan sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası, sosyal yardım zammı borçları, fark işçiliğine ilişkin borçları, isteğe bağlı sigortalıların 2003 Mayıs ile 2008 Mart dönemleri arasındaki prim borçları, avukat-noter ve yurtdışına işçi götüren müteahhitlerin prim borçları af kapsamında yeniden yapılandırıldı. Halen SSK'da kayıtlı 1 milyon 118 bin işyerinin 615 bininin, Bağ-Kur'da ise 3 milyon 368 bin kişiden 1 milyon 425 bininin kuruma prim borcu bulunuyor. Kurumun toplam prim alacağı ise 26 milyar yeni lira.

 http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=719707&title=ssk-ve-bagkur-prim-affindan-16-milyar-ytl-toplandi